Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен регіональна.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
111.27 Кб
Скачать

1.Предмет і завдання курсу "Регіональна Економіка"

зміст дисципліни - науки "Регіональна економіка", яка вивчає продуктивні сили крізь призму ефективності їх функціонування, зумовленої особливостями місця розташування;

- процес - переміщення окремих елементів продуктивних сил із однієї точки простору в іншу;

- локалізацію в просторі-точну адресу, прив'язку елементів продуктивних сил до конкретного місця в просторі;

- структурні зрушення - динамічність стану продуктивних сил у розрізі територіальних утворень (районів, областей);

- зсуви - перерозподіл продуктивних сил у просторі за певний період;

- напрямок розвитку - сукупність заходів соціально-економічної політики;

- форму організації продуктивних сил у просторі на різних ієрархічних рівнях, зокрема регіональному.

Найпоширеніше визначення змісту поняття "розміщення продуктивних сил" дав Е. Алаєв: "Розміщення продуктивних сил - динамічний стан, що характеризує розподіл продуктивних сил по території відповідно до природних, соціальних і економічних умов окремих районів і визначається особливостями територіального поділу праці, властивими цій соціальній системі". Результатом розміщення продуктивних сил завжди є їх форми. На думку Е. Алаєва, форми розміщення продуктивних сил - це стійкі економіко-географічні утворення, які характерні розмірністю, конфігурацією, щільністю та взаємним розташуванням структурних елементів; причому такі характеристики тісно пов'язані з функціональними характеристиками цього утворення і залежать від них.

Такими універсальними формами є регіони. Ось чому в науковій літературі поняття "регіональна економіка" дуже часто розглядається як синонім поняття "розміщення продуктивних сил в регіоні".

Регіональну економіку трактують і як особливості розвитку продуктивних сил у межах регіону, як територіальну організацію на регіональному рівні.

Підсумовуючи сказане, доходимо висновку: "розміщення продуктивних сил" - це зміст науки "Регіональна економіка" (те, що ця наука вивчає, і з якого погляду).

Загалом під змістом науки "Регіональна економіка" варто розуміти сукупність її наукових ідей і гіпотез, котрі виявляються за допомогою властивого цій науці понятійно-термінологічного апарату, а також законів, закономірностей і принципів, теорій і концепцій, які адекватно відображають об'єкт і предмет дослідження.

Розрізняють загальний і конкретні об'єкти науки "Регіональна економіка" (те, що наука вивчає).

Загальним об'єктом вивчення науки "Регіональна економіка" є власне продуктивні сили. Конкретні об'єкти дослідження - це форми геопроеторової (територіальної) організації продуктивних сил або їх елементів різних ієрархічних рівнів, зокрема регіонального рівня. Предметом цієї науки (поглядом дослідження об'єкта науки) є геопросторова (територіальна ) організація продуктивних сил та їх елементів у районах зокрема та країні загалом.

Головна мета науки "Регіональна економіка" - пошук такої територіальної організації і таких форм продуктивних сил для конкретних умов геопросторово-часових координат того чи іншого ієрархічного рівня, зокрема регіонального, які б функціонували в цих умовах з найвищою ефективністю.

Для досягнення цієї мети необхідно розв'язати низку завдань:

- збагатити теоретичну базу науки;

- дослідити фактори розвитку і розміщення продуктивних сил в умовах реформування сучасної економіки;

- виявити особливості галузевої і територіальної структур господарських систем різних територіальних утворень;

- розробити нові методи дослідження;

- апробувати отримані результати в країнах з різним рівнем соціально-економічного розвитку і под.

Наука "Регіональна економіка"

Згадана наука тісно взаємозв'язана з економічною та соціальною географією, районним плануванням і містобудівництвом та рештою наук, які вивчають розміщення продуктивних сил у різних аспектах.

Наголосимо, що вивчення дисципліни "Регіональна економіка" надзвичайно актуальне в наш час. Адже вона, як уже зазначалось, чи не єдина дає змогу студентам економічних й інших спеціальностей вивчити і зрозуміти особливості поєднання таких елементів, як місця прикладання праці, людські ресурси та природно-ресурсний потенціал у конкретному місці простору і в певний час, тобто в конкретних просторово-часових координатах, а також розглянути це поєднання як фактора й передумови діяльності та як наслідку діяльності. Іншої подібної дисципліни, яка б давала такі знання, в складі навчальних програм для студентів економічних факультетів немає.