Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПА 2012 н.р. збірник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

34

ВСТУП

Збірник завдань для державної підсумкової атестації технологічного профілю навчання за напрямом «Оператор комп'ютерного набору» складається з трьох блоків завдань по 10 питань в кожному.

I блок. Основи роботи на ПК.

II блок. Технології комп'ютерної обробки інформації.

III блок. Прикладне програмне забезпечення.

При написанні контрольної роботи учитель може сформувати завдання учням, обравши по одному питанню з блоку, врахувавши рівень складності питань.

У питання третього блоку «Прикладне програмне забезпечення» включені найбільш часто вживані і популярні програмні засоби, які при потребі, можна замінити їх аналогами.

ЗАВДАННЯ

Блок І. Основи роботи на ПК

  1. Склад і структура персонального комп'ютера.

  2. Апаратні засоби.

  3. Пристрої введення-виведення.

  4. Програмне забезпечення ПК.

  5. Файлова система.

  6. ОС Windows: основні поняття.

  7. ОС Windows: Головне меню. Запуск програм.

  8. Папки, файли, ярлики. Програми Провідник і Total Commander.

  9. Архіватори. Антивіруси. Робота з дисками.

  10. Пошук інформації в Інтернет.

Блок II. Технології комп'ютерної обробки інформації

  1. Текстовий процесор Word. Операції з документами.

  2. Уведення і редагування тексту.

  3. Форматування тексту.

  4. Таблиці в тексті.

  5. Використання графіки у текстових документах.

  6. Електронні таблиці MS Excel: книги, аркуші, дані.

  7. Формули і функції у програмі Excel.

  8. Форматування електронної таблиці.

  9. Фінансові функції у програмі Excel.

  10. Побудова діаграм у програмі Excel.

Блок III. Прикладне програмне забезпечення

  1. Бази даних. Системи управління базами даних Microsoft Access.

  2. Об'єкти баз даних: таблиці, форми і робота з ними.

  3. Об'єкти баз даних: запити, звіти і робота з ними.

  4. Комп'ютерна графіка.

  5. Растровий редактор Adobe Photoshop.

  6. Векторний редактор CorelDRAW.

  7. Створення стандартних публікацій. MS Publisher.

  8. Створення презентацій. MS PowerPoint.

  9. Створення анімацій. Macromedia Flash.

  10. Електронна пошта. Створення скриньки.

Блок і. Основи роботи на пк

1. Склад і структура персонального комп'ютера

Персональний комп'ютер - це універсальний електронний пристрій, призначений для автоматизації накопичення, збереження, опрацювання, передачі та відтворення даних.

Однак було б хибним вважати, що комп'ютер проводить лише обчислення. Враховуючи розширення сфери застосування засобів обчислювальної техніки в практичній діяльності людини, необхідність опрацювання великих об'ємів інформації задосить нетривалий час, збільшення потужностей комп'ютерів та розвиток телекомунікацій, комп'ютери все частіше використовуються як засоби накопичення інформації. Основними завданнями, що вирішуються при цьому, є впорядкування інформації, пошук та фільтрація даних.

Склад обчислювальної системи називається конфігурацією. Апаратні та програмні засоби обчислювальної системи розглядаються окремо. Тому розрізняють апаратну та програмну конфігурацію.

Структурно комп'ютер складається з чотирьох основних пристроїв відповідно до тих завдань, які він вирішує при опрацюванні даних.

Пристрої вводу призначені для вводу (накопичення) інформації та управління роботою комп'ютера користувачем. До цих пристроїв відносяться: клавіатура, маніпулятор миша, сканер, джойстик.

Пристрої виводу призначені для виводу інформації з метою візуального спостереження за роботою комп'ютера та створення твердих копій документів. До них належать монітор, принтер (друкуючий пристрій), плотер.

Запам'ятовуючі пристрої призначені для збереження інформації, як тривалого, так і тимчасового, на час їх опрацювання комп'ютером. Пам'ять поділяють на внутрішню та зовнішню. Внутрішня призначена для збереження інформації під час роботи комп'ютера. Сюди відносять оперативну, постійну, кеш та CMOS-пам'ять. Вміст цієї пам'яті, як правило, зберігається лише при увімкненому живленні. Зовнішня пам'ять призначена для тривалого збереження інформації незалежно від того, чи є живлення. Для зовнішньої пам'яті розрізнять пристрої пам'яті (накопичувачі) та носії даних (дискети, диски, магнітні стрічки, лазерні диски, тощо). Пристрій опрацювання інформації здійснює її переробку та загальне управління роботою всіх інших пристроїв. Цим пристроєм є процесор.

Фізично кожен елемент структурної схеми складається з різноманітних пристроїв. Сучасні комп'ютери мають блочно-модульну конструкцію: апаратну конфігурацію, необхідну для виконання певних робіт, можна складати з готових вузлів і блоків.

Комп'ютери відрізняються від інших пристроїв тим, що вони працюють по закладених у них програмах. Програма - це впорядкована послідовність чітких, однозначних команд (інструкцій). Функціонування комп'ютера забезпечується цілим комплексом програм, який називають програмним забезпеченням (software). Взаємодію між комп'ютером і користувачем за допомогою програм називають програмним інтерфейсом.

Т ехнічні засоби, які входять до складу комп'ютера, називають апаратними засобами (hardware). Фізичні пристрої, за допомогою яких користувач керує програмами і отримує інформацію від комп'ютера, називають апаратним інтерфейсом.

ПК складається з таких основних частин:

  1. Системний блок, в якому знаходяться всі внутрішні пристрої.

  2. Монітор (дисплей) для виведення результатів обробки інформації.

  3. Клавіатура для введення інформації та керування роботою комп'ютера.

  4. Мишка для керування роботою комп'ютера.

Для забезпечення надходження в ПК із навколишнього середовища програм і даних для опрацювання, а також видачу результатів роботи ПК у вигляді, придатному для сприйняття людини або для передачі на інший ПК, або в іншій, необхідній формі використовують периферійні пристрої. Периферійні або зовнішні пристрої - це пристрої, розміщені поза системним блоком і задіяні на певному етапі обробки інформації, зокрема це пристрої фіксації вихідних результатів: принтери, плотери, модеми, сканери і т.д. Поняття «периферійні пристрої» досить умовне. До їх числа може віднести, наприклад, накопичувач на компакт-дисках, якщо він виконаний у вигляді самостійного блоку і приєднується спеціальним кабелем до зовнішнього рознімного з'єднання системного блока. І навпаки, модем може бути вбудованим, тобто конструктивно виконаний як плата розширення, і тоді немає підстав відносити його до периферійних пристроїв. До периферійних пристроїв належать:

  • CD-ROM, DWD-ROM для зчитування та запису даних на компакт- та DVD-диски;

  • Принтер для виведення на папір текстової і графічної інформації;

  • Плотер для виведення на папір великого розміру креслень та графічної інформації;

  • Сканер для зчитування інформації з паперового оригіналу в комп'ютер;

  • Модем для обміну інформацією з іншими комп'ютерами через телефонну мережу;

  • Стример для запису інформації на магнітні стрічки;

  • Мікрофон для введення звукової інформації в комп'ютер;

  • Джойстик для управління роботою комп'ютера (здебільшого, в іграх)