Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПА 2012 н.р. збірник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

7. Формули і функції у програмі Excel

Для виконання обчислень у програмі Excel використовують формули. Формули нагадують рецепти. їх можна складати самим або ж використовувати готові. Формула - це короткий запис послідовності дій, яка дає конкретний результат. Написавши певну формулу, Ви визначаєте порядок виконання дій.

Порядок виконання операцій записують за допомогою операторів. Але для отримання конкретного результату необхідно підставити в формулу конкретні значення величин, які до неї входять. Значення - це числа, дати, час, текст. Оператори - це умовні позначення, які визначають порядок дій із значеннями. У виразі С2^3+25-56/18-А1 – С2, 3, 25, 56, 18 та А1 - значення, а ^, +, -, /, — оператори.

У комп'ютерній літературі значення ще називають операндами. Значення можуть бути константами, тобто постійними значеннями. У формулах Excel частіше будуть використовуватись посилання на клітинки, наприклад С1 або А5, які вказують на використання значення, яке знаходиться у відповідній клітинці. Ці посилання виконують у формулах роль значень (операндів), а не операторів.

Крім математичних операторів (+, -, *, /,^ ) в Excel використовуються ще й логічні оператори. Це оператори порівняння =, >, <, > =, <= та <>. Результат цих операторів у формулі може мати значення ТАК або НІ.

Також іще використовуються оператори посилань. Двокрапка (:) використовується для позначення діапазону. А1 і С4 - посилання на клітинки. Запис А1:С4 визначає діапазон, який включає всі клітинки від А1 доС4.

Крапка з комою (;) - ще один оператор посилання. Це так званий оператор об'єднання. Він об'єднує не менше двох посилань на клітинки чи діапазони. А5 : В7 означає «клітинка А5 і клітинка В7». А5 : В7; НЗ : К9 означає «діапазон А5 : В7 і діапазон НЗ : К9»

Посилання на клітинки у формули можна вводити як з клавіатури, так і за допомогою миші. Наприклад, щоб обчислити суму вмісту клітинок А1:А6 у клітинку А7 можна ввести формулу «=СУММ(А1:А6)», або ввести « =СУММ(», виділити мишкою діапазон А1 : А6 і натиснути клавішу «Enter».

Крім формул, у програмі Excel також використовуються функції. Функція вказує програмі, що робити. Функції дозволяють швидко й ефективно виконувати найскладніші обчислення. Змінну частину функції називають аргументом. Це ще одна назва значень, посилань чи тексту. Аргументи - це дані, які використовуються функцією для отримання результату. В одних функцій аргументів багато, у деяких - їх взагалі немає.

Багато функцій можна замінити формулами. Але, як правило, в цьому немає потреби. Одна з найпростіших і часто використовуваних функцій в Excel - це функція автоматичного додавання (автосума). Для того, щоб нею скористатись, треба виділити клітинку нижче стовпчика чи правіше рядка чисел, які треба додати і натиснути кнопку «Автосума» на панелі інструментів. Функція визначає, які числа зверху чи зліва повинні бути підсумовані, і показує вибраний діапазон, оточений рухомою рамкою. Якщо діапазон вибрано правильно, то натискають «Enter». Якщо потрібен інший діапазон, то його виділяють і натискають Enter. Натискання кнопки «Автосума» викликає функцію СУММ, яка й підсумовує всі значення із виділеного діапазону. Наприклад, у попередньому прикладі для знаходження суми у клітинках А1 : А6 можна було б виділити клітинку А7 і натиснути кнопку «Автосума».

Не всі функції в Excel визначаються так просто, як функція СУММ. Для деяких із них треба багато аргументів, до того ж аргументи повинні бути правильних типів і введені без синтаксичних помилок. Для полегшення роботи з функціями використовується спеціальна службова підпрограма Excel, яку називають майстром функцій.

Найбільш часто використовувані функції

Функція

Приклад

Призначення

СРЗНАЧ

=СРЗНАЧ(В4:В9)

Обчислює середнє значення вказаної групи чисел

СЧЁТ

=СЧЁТ(АЗ:А7)

Підраховує кількість чисел у списку аргументів. Враховуються аргументи, які являються числами, порожніми значеннями, логічними значеннями, датами; аргументи, які являються значеннями помилки або текстами, що не можна інтерпретувати як числа, ігноруються

СЧЁТЕСЛИ

=СЧЁТЕСЛИ(А1: В8;">45")

Підраховує кількість комірок діапазону із значеннями, які задовольняють вказаний критерій

СЧЕТЗ

=СЧЕТЗ(АЗ:А7)

Підраховує кількість непорожніх значень у списку аргументів

СЧИТАТЬ ПУСТОТЫ

=СЧИТАТЬПУСТОТЫ (A3: А7)

Підраховує кількість пустих комірок діапазону

ЕСЛИ

=ЕСЛИ(АЗ>100,АЗ*2;А2*2)

Повертає одне значення, якщо задана умова при обчисленні дає значення ИСТИНА, і інше значення, якщо ЛОЖЬ.

Функція ЕСЛИ використовується для умовної перевірки значень і формул.

Синтаксис:

ЕСЛИ(лог_вираз;значення_якщо_истина;значення_якщо_ложь)

Лог_вираз - це будь-яке значення або вираз, що при обчисленні дає значення ИСТИНА або ЛОЖЬ.

Значення_якщо_істина - це значення, що повертається, якщо лог_вираз має значення ИСТИНА. Якщо логвираз має значення ИСТИНА і значення якщо_истина опущена, то повертається значення ИСТИНА. Значення_якщо_истина може бути іншою формулою.

Значення_якщо_ложь - це значення, що повертається, якщо лог_вираз має значення ЛОЖЬ.

Якщо логвираз має значення ЛОЖЬ і значення_якщо_ложь опущена, то повертається значення ЛОЖЬ. Значення_якщо_ложь може бути іншою формулою

МАКС

=МАКС(В4:В10)

Обчислює максимальне значення із групи комірок

МИН

=МИН(В4:В10)

Обчислює мінімальне значення із групи комірок

СУММ

=СУММ(А1:А10)

Обчислює суму значень, занесених у вказані комірки

СУММЕСЛИ

=СУММЕСЛИ(А2: А4,>100,В2:В4)

Обчислює суму всіх значень вказаної групи комірок, якщо комірки задовольняють певні умови

ABS

=ABS(-56)

Повертає абсолютне значення числового аргументу

КОРЕНЬ

=КОРЕНЬ(А5)

Повертає значення квадратного кореня

COS

=COS(B6)

Повертає, косинус числа

SIN

=SIN(F5)

Повертає синус числа

TAN

=TAN(D3)

Повертає тангенс кута

СЦЕПИТЬ

=СЦЕПИТЬ(А1;"";В1)

Використовується для об'єднання текстових рядків в один. Текстові рядки також можна з'єднувати за допомогою оператора &. (=А1&" "&В1)

ОКРУГЛ

=ОКРУГЛ(123,456;1) -повертає число 123,5

=ОКРУГЛ(123,456;-1) - повертає число 120

Округлює число до вказаної кількості знаків, її синтаксис ОКРУГЛ(число, число_розрядів). Аргумент числорозрядів визначає до якого знака число буде округлятися. Якщо його значення менше 0, то округлюється число вліво від коми, якщо більше нуля, то округлення йде справа від коми. Аргумент число_розрядів, що дорівнює нулю, округлює до найближчого цілого

СЕГОДНЯ

=СЕГОДНЯ();

Повертає поточну дату

ТДАТА

=ДАТА();

Повертає поточну дату і час

Використання майстра функцій

  1. Виділити комірку, в яку необхідно ввести функцію.

  2. Натиснути кнопку "Вставка функції".

  3. В діалоговому вікні "Майстер функції" вибрати категорію функцій.

  4. В розділі "Функція" вибрати необхідну функцію.

  1. Для того, щоб отримати більше інформації, зв'язаної з функцією, треба натиснути кнопку запуск; помічника. У вікні помічника вибрати "Довідка з цієї теми", а потім "Довідка з віділеної функції" З'явиться вікно довідкової системи з детальною інформацією.

  2. Після вибору функції з'являється палітра формул.

Палітру формул можна активізувати декількома способами:

  • при виборі функції в діалоговому вікні "Майстер функції";

  • якщо виділити комірку, в якій вже є функція, і натиснути кнопку "Вставка функції";

  • натиснути кнопку "Змінити формулу в рядку формул" і вибрати необхідну функцію із списку, який з'являється на місці поля імені.

Знаходячись в палітрі формул можна також виділяти комірки, на які необхідно зробити посилання в аргументах. Для цього, знаходячись в палітрі формул, потрібно перемістити курсор у поле, в якому необхідно ввести посилання на комірку, і виділити в робочому листі комірку чи діапазон комірок. Якщо палітра формул закриває комірки, які потрібно виділити, її можна або перемістити, або скористатися кнопками згорнути/розгорнути.

В Excel можна створювати вкладені функції. При цьому в якості аргументу функції вводиться інша функція за допомогою списку, що знаходиться на місці поля імені. При створенні вкладеної функції, активна функція виділяється жирним шрифтом в рядку формул. Якщо потрібно зробити активною іншу функцію, то натисніть на її назві в рядку формул.

В Excel можна вкласти до 7 функцій.