Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПА 2012 н.р. збірник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

10. Електронна пошта

Електронна пошта (англ. e-mail, або email, скорочення від electronic mail) - популярний сервіс в інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту (текстові документи, аудіо-відео файли, архіви, програми).

Призначення та функції E-mail

Електронною поштою можна надсилати не лише текстові повідомлення, але й документи, графіку, аудіо-, відеофайли, програми тощо. Електронна пошта дуже корисна, якщо немає повноцінного доступу (on-line) до Інтернету. Через електронну пошту можна отримати послуги інших сервісних мереж.

Електронна пошта - типовий сервіс відкладеного зчитування (off-line). Після відправлення повідомлення, як правило, у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп'ютер через деякий період часу, і знайомиться з ним, коли йому буде зручно. Електронна пошта схожа на звичайну пошту, маючи ті ж самі переваги і недоліки. Звичайний лист складається із конверта, на якому зазначена адреса отримувача і стоять штампи поштових відділень шляху призначений, та вмісту - власне листа. Електронний лист складається із заголовків, які містять службову інформацію (про автора листа, отримувача, шлях проходження листа), які служать, умовно кажучи, конвертом, та власне вміст самого листа. За аналогією зі звичайним листом, відповідним методом можна внести в електронний лист інформацію якого-небудь іншого роду, наприклад, фотографію тощо. Як і назвичайному листі, можна поставити свій підпис. Звичайний лист може не дійти до адресата або дійти з запізненням, - аналогічно і електронний лист. Звичайний лист доволі дешевий, а електронна пошта - найдешевший вид зв'язку.

Створення поштової скриньки.

Поштова скринька - необхідний атрибут сучасного користувача інтернету. На більшості сервісів інтернету, з метою повноцінного доступу до них, передбачається реєстрація користувачів і, як правило, при реєстрації потрібно вказувати діючий е-майл. Для створення поштової скриньки необхідно скористатись одним із безкоштовних поштових сервісів:

http://gmail.com

http://www.ukr.net

http://meta.ua

http://mail.ru

http://www.rambler.ru

Відкривши в браузері одну із вказаних адрес, знайдете область, яка відповідає за електронну пошту (зазвичай це поля: "ЛОГІН", "ПАРОЛЬ" та кнопка "ВХІД"). В даній області має бути посилання виду: "Реєстрація", "Зареєструватись", "Створитискриньку", "Получитиадрес"...

Перейшовши за даним посиланням, Ви потрапите на сторінку реєстрації користувача (створення аккаунту). Кожна система має свою унікальну реєстраційну форму. Зверніть увагу, що більшість полів є обов'язковими для заповнення, як правило, їх відмічають червоною *. Найбільш загальні поля кожної з них:

  • ЛОГІН - пишеться лише англійськими літерами, без пробілів, з використанням символів:., _ # ^. Повинен бути унікальним. Такі прості логіни, як "Andry", "Natali" вже давно зайняті іншими користувачами. Ми радимо Вам скласти логін як комбінацію власного прізвища та імені, наприклад, AndronatiyPI.

  • ПАРОЛЬ та ПІДТВЕРДЖЕННЯ ПАРОЛЯ - пароль повинен містити не менше 6 англійських символів, бажано використовувати верхній та нижній регістри, а також цифру чи декілька. Не слід вживати у якості паролю логін, своє прізвище, дату народження, вживані слова. Найкращим для запам'ятовування є набір українського слова, з великою літерою і цифрою в кіпці або на початку при ввімкненій англійській розкладці клавіатури. Наприклад, Кіровоград2008 при англійській розкладці дасть такий пароль Rshjdjuhf 12008.

  • КОНТРОЛЬНЕ ЗАПИТАННЯ та ВІДПОВІДЬ на нього. Запитання (яке ви обираєте чи вводите самостійно) та правильна відповідь на нього потрібні на той випадок, якщо забудете пароль.

  • АНКЕТНІ ДАНІ (інформація особистого характеру). До них входять ПІП, дата народження, місце проживання, професія, інтереси та інші поля.

  • КОД ПІДТВЕРДЖЕННЯ - набір букв чи цифр спотворених таким чином, щоб їх не міг розпізнати комп'ютер. Вам потрібно розпізнати вказані символи та ввести їх у відповідне поле. Цей засіб використовується для запобігання автоматичної реєстрації і боротьби із спамом.

Після введення всіх полів внизу форми шукаємо кнопку "Реєстрація", "Створити ящик чи подібну". Якщо реєстраційні дані пройдуть перевірку, відкриється сторінка-иоздоровлення з успішною реєстрацією. Якщо ж були допущені помилки, то Вам запропонують їх виправити. Після кожного виправлення пароль та код підтвердження потрібно вводити знову.

Поштова служба - сукупність засобів прийому та передавання повідомлень.

Поштова служба Інтернету сьогодні користується великою популярністю. До основних переваг цієї служби можна віднести:

  • швидкість передавання повідомлень;

  • можливість передавання повідомлень одразу кільком адресатам;

  • можливість додавати до повідомлення програм, зображень, відео- та аудіоматеріалів;

  • можливість переадресації повідомлень на інші адреси тощо.

Поштова служба працює за спеціальними протоколами прийому та передавання повідомлень. Відправка поштових повідомлень здійснюється за протоколом SMTP (англ. - простий протокол пересилання пошти), а прийом - РОРЗ протоколом (англ. - протокол поштового відділення, версія 3).

Для роботи з електронною поштою на комп'ютер користувача може встановлюватись спеціальна програма Microsoft Outlook Express або The Bat!.

Однією з найпопулярніших програм такого призначення є програма The Bat.

Программа The Bat

У верхній частині екрана розташоване меню, під ним - панелі інструментів, перелік, розташування і вигляд кнопок, на яких робити зміни. Нижче знаходяться панелі, межі між якими можна пересувати мишкою: папки з листами; перелік листів у вибраній папці; текст листа, вибраного з переліку.

Панель "Папки" містить п'ять основних папок, які не можна вилучити чи перейменувати:

  1. вхідні - панка, куди програма записує одержані листи;

  2. вихідні - папка з листами, підготовленими до відправлення;

  3. відправлені - папка, до якої програма заносить відправлені листи;

  4. вилучені - папка з листами і папками, вилученими з інших папок;

  5. чернетки - папка з чернетками листів.

Крім вказаних папок, ви можете створювати власні папки, організовані в ієрархічну структуру. Наприклад, можна створити власну папку, а в ній ще декілька папок.

Загалом створення, вилучення, копіювання, переміщення папок і листів виконується за звичайними правилами роботи з пайками і файлами Windows.

Папка "Видалені" виконує ту саму роль, що і "Корзина" у Windows. Сюди спочатку потрапляють вилучені листи і папки. Тут ви ще маєте можливість відновити вилучене, перемістивши його з папки "Видалені" до якоїсь іншої. Листи і папки, видалені з папки "Вилучені", відновити неможливо.

Панель переліку листів містить таблицю з інформацією про листи, розташовані у папці, яку ви виділили на панелі "Папки". Якщо клацнути мишкою на заголовку стовпця таблиці, то листи будуть впорядковані за даними цього стовпця в алфавітному чи хронологічному порядку. Зокрема в цій панелі показано дати відправки та одержання листа, адреси відправника та отримувача листа, теми, розмір, а також зображення

листа з скріпкою, якщо лист містить прикріплені файли.

Ширину і порядок розташування стовпців можна регулювати, перетягуючи їх мишкою. Перелік стовпців можна змінити, клацнувши правою кнопкою мишки по заголовку стовпця і вибравши опцію "Стовпці"...

Панель тексту листа відобралсає лист, який ви виділили у переліку. Вгорі на сірому фоні відображаються титульні дані листа: кому, від кого, тема.

Відкривати файл варто тільки тоді, коли ви впевнені у відсутності в ньому вірусів. Безпечніше спочатку записати файл на диск, перевірити його антивірусною програмою і лише потім відкривати. Підозрілі листи з прикріпленими файлами, особливо від невідомих людей, краще зразу вилучати.

Лист також молена відобразити в окремому вікні, якщо двічі клацнути мишкою по рядку даного листа в панелі переліку листів.

Створення, відправка та одержання листів

Для створення нового листа, натисніть кнопку Написати листа.... Щоб відповісти на лист потрібно його виділити і натиснути кнопку "Відповісти на вибрані листи"або якщо потрібно відповісти на декілька листів, необхідно їх виділити та натиснути кнопку "Відповісти всім на вибрані листи. Якщо потрібно переслати лист за іншою адресою, треба виділити цей лист і натиснути кнопку "Переслати вибрані листи". Також можна перенаправити вибрані листи натиснувши кнопку "Перенаправити вибрані листи"

У будь-якому випадку відкриється вікно редактора листів, в якому частина полів вже заповнені деякою попередньою інформацією, яку ви можете залишити чи змінити. Розглянемо ці поля детальніше.

В полях "Кому" і "Копія" вказуються адреси одержувачів. В кожному з цих полів може знаходитись довільна кількість адрес чи груп, які потрібно виділити одну від одної комою чи крапкою з комою. Адреси і групи можна вводити з клавіатури або вибирати з книги адрес, яка відкривається при натисканні кнопки "Вибір адресатів з адресної книги", при цьому замість електронних адрес відображаються імена одержувачів. Групи виділяються жирним шрифтом. З двох вказаних вище полів адрес треба заповнити хоча б одне.

В полі "Тема" напишіть декілька слів, щоб одержувач бачив у переліку листів не тільки коли і від кого надійшов лист, а й про що він.

До листа можна "прикріпляти" файли, їх ще називають вкладеними. Щоб прикріпити файл або декілька файлів до листа потрібно натиснути кнопку "Прикріпити файли". Після цього в лівій частині поля тексту листа з'явиться додаткове поле з піктограмами прикріплених файлів.

Щоб відправити листа обов'язково натисніть кнопку "Відправити негайно". Також написаного листа можна помістити в папку "Вихідні", а при підключенні Інтернету натиснути кнопку "Відправити пошту". Щоб отримати листи, потрібно натиснути кнопку "Отримати нову почту", після чого програма помістить нові отримані листи в папку "Вхідні". В настройках програми можна задати періодичність автоматичною опитування вашої поштової скриньки і подачу звукового сигналу при надходженні листів.

Книга адрес

Книга адрес містить адреси, телефони та інші дані людей, з якими ви листуєтесь, її використання робить введення адреси зручним, швидким і головне - безпомилковим. Книгу адрес може використовувати не тільки "The Bat", а й інші програми, встановлені на вашому комп'ютері.

Щоб відкрити книгу адрес, натисніть кнопку "Адресна книжка" на панелі інструментів або виберіть "Адресна книжка" в меню "Інструменти".

В книзі адрес кожний запис, що містить дані одного адресата, називається контактом. Зазвичай вони зберігаються в папках, організованих за ієрархічним принципом. Прийоми роботи з контактами і папками аналогічні роботі з файлами і папками у Windows.

В книзі адрес можна створювати групи. До групи можна включити список адресатів та інші групи. Це дозволяє надсилати листи зразу всім учасникам групи, вказавши в полі адреси листа тільки назву групи.

Книгу адрес можна заповнювати вручну, натиснувши кнопку "Контакти" на панелі у вікні адресної книги і вибравши "Створити контакт"...

Прізвище, ім'я, назву організації та електронну адресу можна занести в книгу автоматично, клацнувши правою кнопкою мишки на листі в переліку отриманих листів і вибравши в контекстному меню пункт "Спеціальні""Додати відправника в адресну книг"у. Також, можна задати режим, при якому в книгу автоматично заноситимуться адреси всіх дописувачів, на листи яких ви відповіли. Всі дані можна переписати в книгу адрес зі спеціального файла, що називається візитною карткою (vCard). Щоб створити свою візитну картку треба вручну ввести всі свої дані в книгу адрес, виділити в списку контактів себе, вибрати в меню "Файл""Експорт""Візитна карточка" (vCard) та вказати ім'я та розташування файла. Потім цей файл можна відіслати всім, з ким ви листуєтесь. Вони ж у своїй книзі адрес виберуть опцію "Імпорт"  "Візитна карточка" (vCard).