Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційний білет.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
911.36 Кб
Скачать

3.Методи стабілізації вин

Стабільність - це здатність вина зберігати прозорість протягом гарантійного терміну зберігання із заощадженням як можна більшої кількості компонентів, що входять в його склад. Прозорість вина залежить від присутності в ньому стійких колоїдних частинок.

Прозорість і стабільність готового вина протягом тривалого часу - неодмінні вимоги, що пред'являються до виноробної продукції, призначеної як для внутрішнього ринку, так і для експорту. Освітлення і стабілізація вин - важливі процеси у виноробстві.

Винний камінь (виннокислий калій) традиційно видаляють шляхом охолоджування вина при -4...-8 °С і експозиції до 10 діб в термоізольованних ємкостях. При цьому витрачається значна кількість електроенергії, для витримки вина потрібно багато ємкостей і великі приміщення. Для попередження утворення кристалічних помутнінь, пов'язаних з випаданням в осад важкорозчинних солей, - виннокислого калія і кальцію, застосовують технологію обробки вина в потоці. Система "Крісталстоп" за допомогою компактної автоматичної установки скорочує даний процес до 1,5 г. При цьому відбувається овторне використання холоду при значно меншому витрачанні електроенергії і без використання термоізольованих ємностей. Винний камінь віддаляється більш повно порівняно із звичайним способом, що сприяє значному поліпшенню якості вина.

Серед нових технологій особливе місце займають мембранні, мета яких - поліпшити властивості і стабільність вин на основі фізичного розділення рідких і газових сумішей без використання хімічних добавок і інших компонентів. Для іммобілізації дріжджів у виробництві ігристих вин перспективне впровадження альгінату натрію харчового, каррагинана і філофорина харчового.

Оклеювання і фільтрування. Оклеювання полягає в тому, що в мутне вино або сік вводять речовини, які вступають у взаємодію з колоїдами вина і утворюють з ними пластівці, що сідають захоплюючи за собою підвішені у вині дрібні частинки. Матеріали для освітлення вин поділяють на:

  1. Білкові речовини-желатин, альбумін, казеїн, риб’ячий клей;

  2. Нерозчинні тверді мінеральні речовини – бентоніт, азбест, активоване рослинне і тваринне вугілля, алюмокремнозем.

Екзаменаційний білет № 2

1.Основні завдання промислової переробки винограду

Задачею сучасного виноробства є постійне підвищення якості виробленої продукції, удосконалення технології та розширення виробництва натуральних столових вин, ігристих вин і досягнення конкурентоспроможності.

2.Освітлення сусла

Освітлені і фільтровані вина зберігаються довше і краще. По закінченні бродіння молоді виноматеріали само освітлюються. При відстоюванні підвішені часточки каламуті поступово осідають на дно сусла. Але процес цей дуже повільний і неповний, часом для цього потрібно кілька років. Щоб прискорити процес освітлення сусла застосовують спеціальні прийоми обробки – оклеювання і фільтрацію. Оклеювання полягає в тому, що в мутне вино вводять речовини, які вступають у взаємодію з колоїдами вина і утворюють з ними пластівці, що сідають захоплюючи за собою підвішені у вині дрібні частинки. Матеріали для освітлення вин поділяють на:

  1. Білкові речовини-желатин, альбумін, казеїн, риб’ячий клей;

  2. Нерозчинні тверді мінеральні речовини – бентоніт, азбест, активоване рослинне і тваринне вугілля, алюмокремнозем.

Для того, щоб оклеювання виноматеріалу відбулося успішно і вино набуло повної і стійкої прозорості, його необхідно підготувати. При наявності осаду виноматеріал необхідно перелити в чисті , добре вимиті та обкурені сірчистим ангідридом діжки. Вино, що надходить на оклеювання, не повинно бродити. Молоді вина з невеликим вмістом слизових речовин треба переливати з інтенсивним провітрюванням або вилучити слизі і каламуть фільтруванням.Оскільки після Фільтрування молоді вина здебільшого стають каламутними, оклеювання слід починати не раніш як через 2-3 тижні, тобто після утворення каламуті.