Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

1.3. Зв’язок соціології з іншими науками.

  • Соціологія не відокремлена наука, вона тісно пов'язана з гуманітарними та суспільними науками, є складовою їх частиною.

Існує найтісніший і взаємонеобхідний зв'язок соціології з історією. Об'єктом досліджень і історії і соціології є суспільство, особливості та тенденції його розвитку. Обидві науки відтворюють соціальну діяльність в єдності необхідного і випадкового. Але якщо історія відтворює (описує і пояснює) соціальні явища і процеси, що мали місце в минулому, то соціологія — ті, що спостерігаються в даний час.

Активно взаємодіють між собою соціологія та соціальна психологія. Спільними проблемами їх досліджень є потреба та інтереси, соціальні настанови і ціннісні орієнтації, думки та настрої людини. Однак для кожної з них характерний специфічний підхід до аналізу цих явищ. Наприклад, при вивченні громадської думки соціолога цікавить передусім процес формування думки людей у певних групах, тоді як соціально-психологічні дослідження спрямовані насамперед на пізнання психологічних механізмів формування і виразу громадської думки.

Безпосередньо пов'язана соціологія і з соціальною статистикою — галуззю статистики, об'єктом якої є соціальна сфера суспільства, галузь соціальних відносин і процесів. Зокрема, соціальна статистика забезпечує соціології інформаційну базу для оперативного аналізу змін у соціальних відносинах і процесах, в орієнтації та поведінці соціальних спільностей та груп, для підготовки науково обгрунтованих загальнодержавних і регіональних соціальних програм, поточної соціальної політики, розробки надійних прогнозів і проектів соціального розвитку.

Соціологія, особливо прикладна, послуговується математичними знаннями і методами. Велику роль в соціології відіграє комп'ютерна техніка, її реальні можливості при підрахунках і аналізі даних соціологічних досліджень.

Соціологія не може успішно розвиватися, не спираючись на результати досліджень економічної теорії, політології, соціальної філософії, етнографії, етнології, культурології, тощо. Не випадково творці соціології були людьми з широкою гуманітарною і соціальною освітою, і не з-за чистої фантазії широко окреслювали межі соціологічних досліджень.

Як навчальна дисципліна соціологія покликана сприяти оволодінню майбутніми спеціалістами основами соціологічних знань, формуванню у них соціологічної культури та свідомості, озброєнню їх вмінням аналізувати соціальну практику і застосовували висновки соціологічної науки у своїй професійній діяльності, особливо у роботі з людьми.

Література.

  1. Дюркгейм Э. Социология: Ее предмет, метод, предназначение.— М.: Прогресс, 1995. – 384 с.

  2. Смелсер Н. Социология. М.: Феникс, 1994. – 421 с.

  3. Социологический справочник /Под общей ред. В.И.Воловича — К.: Политиздат Украины, 1990. – 382 с.

  4. Соціологія: Навчальний посібник / За ред. С.О.Максєва. – К.: “Українська енциклопедія ” ім. М.П.Бажана, 1999. – 415 с.

Теми рефератів

  1. Роль соціології в соціальному реформуванні сучасного суспільства.

  2. Дискусія про предмет соціології.

  3. Суспільство та соціологія на початку третього тисячоліття.

  4. Категоріально – понятійний апарат соціології.

  5. Громадська думка про соціологію.

  6. Людина як соціальна істота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]