Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

8.3. Методи соціального управління колективом.

Під методами управління, як відомо, розуміють способи впливу суб’єкта управління на його об’єкт, в даному випадку на колектив. Є різні класифікації методів соціального управління, розглянемо одну із найпоширеніших.

  1. Організаційні методи. Вони базуються на організаційних відносинах між членами колективу і призначені для створення організаційної основи спільної роботи. Сюди входить розподіл функцій і робіт, повноважень, відповідальності, порядок ділових взаємовідносин, інструктування , завчасне забезпечення усім необхідним для виконання виробничих і соціальних завдань тощо. Іншими словами, організаційні методи націлені на досягнення стану організованості колективу в роботі.

  2. Адміністративні методи. Вони пов’язані з владною природою управління і реалізуються у формі наказів, директив, резолюцій, розпоряджень тощо. Крім того суб’єкт управління колективом може застосовувати різні види заохочень чи дисциплінарних стягнень для забезпечення належного рівня робіт, а також згідно з діючим законодавством володіє правом розглядати заяви, скарги працівників, задовольняти їх законні інтереси, установлювати певні норми діяльності.

3. Правові методи. Це засоби правового впливу на внутрішньо-колективні відносини: використання норм та підзаконних актів, передбачених чинним законодавством, для вирішення різних питань та регулювання життєдіяльності колективу.

4. Економічні методи управління трудовим колективом. За умов ринкових відносин вони є провідними. Їх призначення регулювати внутрішні і зовнішні економічні відносини підприємства на грунті ринкових механізмів попиту і пропозиції, конкурентноздатності, прибутковості та ін. Серед них назвемо: систему матеріального стимулювання, розподіл прибутку, господарський розрахунок, капітальні вкладення, кредит, інвестиції, використання фондів виробництва та ін.

5. Соціально-психологічні методи Ці методи являють собою комплекс способів , що регулює міжособові стосунки, сприяє створенню хорошого морально-психологічного клімату в колективі. Специфіка даних методів полягає у використанні неформальних факторів на кшталт спостережень, психологічних тестів, соціометричних вимірів , переконань, повчань, наслідування, психологічного зараження, неформального лідерства тощо. Окрім цих чинників, переважно психологічних, громадськість послуговується в управлінні, власне соціальними методами, такими як укладення договорів з адміністрацією, введення соціальних норм, правил, статутів, експертних оцінок, традицій, обрядів, створення обстановки зацікавленості у виконанні певної роботи або досягнення цілі і т.д.

Означені методи мають виняткове значення при комплектуванні малих груп (бригад, ланок та ін.), для згуртування колективу , виховання.

Як відомо, актуальним фактором у системі соціального управління в ринкових умовах нині постає менеджмент. Розглянемо його роль в управлінні колективом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]