Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТРАТЕГІЯ 30 питань!!!!!!!!!!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
148.48 Кб
Скачать

1. Поняття, зміст та значення стратегії підприємства.

Стратегії розробляються для того, щоб визначити, в якому напрямку буде розвиватись підприємство і приймати обґрунтоване рішення при виборі способу дії, що відкриваються перед підприємством вирішено обрати один напрямок, в якому воно буде розвиватись.

Стратегія – це комплексна програма дій, спрямована на ефективну виробничу, науково-дослідну, комерційну, фінансову та іншу діяльність, реалізація якої забезпечує здійснення місії та досягнення цілей підприємства.

Стратегія охоплює основні функції і підрозділи підприємства: МТЗ, фінанси, маркетинг, наукові дослідження. Зробити стратегічний вибір означає пов’язати бізнес-рішення і конкурентноздатні дії, зібрані з усього підприємства в єдине ціле. Ця єдність дій та підходів і буде відображати поточну стратегію підприємства.

Нагромаджений досвід розвинутих країн з ринковою економікою незаперечно підтверджує. Що стратегія підприємства необхідна умова для досягнення економічного успіху, адже досконалість діяльності підприємства – це досконала реалізація досконалої стратегії.

2.Виникнення планування спрямованого на зовні підприємства.

В сучасних умовах успішна діяльність будь-якого підприємства можлива лише у випадку наявності ефективного управління. Саме процес управління підприємства здійснюється шляхом реалізації 4 головних взаємопов’язаних функцій, які виникли внаслідок поділу і спеціалізації праці.

Найважливішою функцією управління підприємства є планування його діяльності.

Планування – це виокремлений вид управлінської діяльності, який визначає перспективу і майбутній стан діяльності підприємства.

Перехід економіки України до ринкових відносин зумовив необхідність змін у системі управління, у тому числі й у плануванні діяльності підприємства і призвів до існування 2 концепцій існування підприємства як економічної системи: закрите під-во (техніко-економічна система), відкрите під-во (соціально-економ. система). Головна відмінність між ними полягає в організації планування та управлінні їх діяльністю.

Діяльність закритого підприємства базується лише на внутрішніх факторах, тобто раціональному використанні витрат виробництва, підвищенні продуктивності праці, ефективному використанні ресурсів тощо. Продукція такого під-ва характеризується вузьким асортиментом; в основі ціноутворення лежать витрати виробництва і т.д.

Управління підприємством закритого типу здійснюється на основі довгострокового планування та жорсткого контролю за виконанням цих завдань. Підприємствам такого типу досить складно працювати за умов жорсткої конкуренції.

В нинішніх умовах на Україні збільшилась кількість прихильників підприємств відкритого типу, для яких характерна адаптація до умов зовнішнього середовища, пошук та реалізація нових можливостей розвитку, підпорядкування виробництва споживанню, диверсифікація, інтеграція. Механізм управління базується на виявленні проблем та розроблення нових рішень. Для реалізації завдань здійснюється стратегічне управління переважно за слабкими сигналами.