Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать
  1. Видача готівки з каси банку.

Надання послуг приймання готівки здійснюють операційні каси установ банків.

З каси банку готівка національної валюти видається за такими видатковими документами:

  • за грошовими чеками – юридичним особам, їх відокремленим підрозділам, а також підприємцям;

  • за заявою на видачу готівки – фізичним особам з поточних, вкладних (депозитних) рахунків та фізичним і юридичним особам і переказу без відкриття рахунку (з пред’явленням юридичною особою довіреності на уповноважену особу);

  • за документом на отримання переказу готівкою в національній валюті, установленим відповідною платіжною системою, – фізичним і юридичним особам (з пред’явленням юридичною особою довіреності на уповноважену особу);

  • за видатковим касовим ордером – працівникам банку за внутрішньобанківськими операціями.

Видача готівки іноземної валюти здійснюється за такими видатковими документами:

  • за заявою на видачу готівки – юридичним особам, їхнім відокремленим підрозділам, а також підприємцям з їхніх поточних рахунків на цілі, передбачені нормативно-правовими актами; фізичним особам з їхніх поточних, вкладних (депозитних) рахунків і переказу без відкриття рахунку, а також за операціями з відшкодування банкнот іноземної валюти, прийнятих на інкасо;

  • за видатковим касовим ордером – працівникам банку за внутрішньобанківськими операціями;

  • за документами на отримання переказу в готівковій формі, установленими відповідною платіжною системою, – фізичним особам.

У видаткових касових документах (заява на видачу готівки, видатковий касовий ордер, грошовий чек) працівник банку перевіряє:

  • належне заповнення реквізитів на документі;

  • наявність підписів посадових осіб банку, яким надано право підпису касових документів, і тотожність їх зразкам;

  • належність пред'явленого паспорта або документа, що його замінює, одержувачу, відповідність даних паспорта даним, зазначеним у касовому документі;

  • у разі одержання готівки за довіреністю - правильність оформлення довіреності на одержання готівки;

  • наявність підпису одержувача.

Якщо клієнт одержує готівку за кількома видатковими документами з різних рахунків, то готівка видається за кожним документом окремо.

Виплата частини переказу не допускається.

Видача банкнот із каси банку може проводитися повними пачками та корінцями банкнот у непошкодженій упаковці за зазначеними на накладках і бандеролях сумами без поаркушного перерахування або окремими банкнотами. Банкноти з розкритих або неповних корінців, а також пачки та корінці банкнот із пошкодженою упаковкою перед видачею попередньо перераховують.

Видану з каси банку готівку клієнт повинен, не відходячи від каси, перевірити за пачками та корінцями банкнот, монети – за мішечками, пакетами і роликами, а окремі банкноти/монети перерахувати поаркушно (за кружками).

18.Виплати заробітної плати з використанням платіжних карток.

Міжнародними картками користуються дуже багато громадян України. При цьому більшість з них має міжнародні картки, на які перераховується їхня заробітна плата, що свідчить про зростання загальноекономічної культури керівників підприємств та усвідомлення ними всіх переваг використання таких карток.

На сьогоднішній час багато українських банків пропонують населенню України міжнародні платіжні картки всесвітньо відомих систем EUROPAY International (картки Eurocard/Mastercard і Cirrus/Maestro) та VISA International.

Картки Cirrus/Maestro – це персоніфікований засіб платежу у вигляді пластикової картки, призначений для отримання готівки та здійснення платежів виключно в електронних пристроях (банкомати, електронні термінали).

Картки Eurocard/Mastercard Mass – це персоніфікований засіб платежу у вигляді пластикової картки, призначений для отримання готівки та здійснення платежів у електронних, ручних пристроях (багато торговельних організацій і пунктів видачі готівки обладнано ручними пристроями – імпринтерами), через Інтернет (сфера приймання таких карток ширша, ніж карток Cirrus/ Maestro).

Комерційні банки пропонують своїм клієнтам банківські послуги щодо організації виплати заробітної плати працівникам на платіжні картки Cirrus/ Maestro або Eurocard/Mastercard Mass з міжнародною сферою обслуговування всесвітньо відомої платіжної системи EUROPAY International.

Переваги системи безготівкових розрахунків, основним складником якої є міжнародні платіжні картки, такі:

  1. Економія робочого часу. Працівник організації може отримувати зараховані на картку кошти в неробочий час у банкоматах або в пунктах видачі готівки, що працюють цілодобово чи за розширеним режимом (наприклад, з 6 до 23 години).

  2. Зручність у користуванні. Власники «зарплатних» карток можуть отримувати готівку та оплачувати товари майже в будь – якій країні світу в місцевій валюті, причому конвертування коштів здійснюватиме банківська установа, в якій було відкрито картку, за середнім курсом.

  3. Можливість відкриття двох додаткових карток для членів родини до основної картки, на яку перераховується заробітна плата.

  4. Повна конфіденційність. Інформацію про обсяг отриманої заробітної плати має лише бухгалтерія підприємства та сам працівник. Щомісячно працівник отримує витяг зі свого карткового рахунку про рух коштів.

  5. Фінансова економія. Підприємство сплачує в банк певну комісію від фонду заробітної плати та щорічну плату за обслуговування. При цьому не витрачаються кошти на оплату праці касирів, на перевезення коштів у касу підприємства, охорону касових залів тощо.

  6. Створення новаторського іміджу організації, що йде в ногу з часом і спроможна до нововведень.

  7. Гарантія збереження коштів. У разі втрати або крадіжки «зарплатної» картки, але за умови своєчасного повідомлення банку, працівник втрачає лише пластик, а кошти при цьому залишаються недоторканими.

  8. Додаткові прибутки. На щоденні залишки на картковому рахунку банк нараховує відсотки, а в останній день місяця зараховує їх на цей рахунок.