Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать

36.Портфельність інвестиційних операцій

Згідно з нормативними документами Національного банку України, цінні папери, в які банки вкладають кошти, класифікуються за різними критеріями.. Залежно від мети придбання, характеристики цінних паперів і термінів їх зберігання у портфелі цінні папери поділяють на чотири види:

а) портфель цінних паперів на продаж - враховуються цінні папери, які обертаються на ринку та придбані на короткий термін із наміром подаль­ шого їх продажу до часу погашення;

б) портфель цінних паперів на інвестиції - враховуються цінні папери, придбані на термін до дати погашення або з метою інвестування на термін понад один рік (належність цінних паперів до портфеля на продаж обмеже­ на календарним роком, після чого їх автоматично переводять у портфель на інвестиції);

в) портфель пайової участі (вкладень в асоційовані компанії);

г) портфель вкладень у дочірні компанії1.

Портфель цінних паперів - це сукупність сторонніх цінних паперів, при­дбаних (отриманих) банком, який має право володіти, користуватися та роз­поряджатися ними.

За­гальний балансовий портфель цінних паперів комерційного банку може включати такі цінні папери, що емітовані резидентами та нерезидентами України і допущені до обігу на фондовому ринку України:

-акції дочірніх та асоційованих компаній;

-частки участі в господарських товариствах, що оформлені ЦП (крім акціонерних товариств);

-привілейовані акції акціонерних товариств закритого та відкритого типу;

-прості акції акціонерних товариств закритого та відкритого типу;

-облігації дочірніх та асоційованих компаній;

-облігації підприємств (суб'єктів господарської діяльності);

-ощадні сертифікати;

-облігації внутрішньої державної позики;

-цінні папери, що рефінансуються НБУ;

-векселі суб'єктів підприємницької діяльності;

-власні прості й привілейовані акції.

Балансовий портфель цінних паперів комерційних банків поділяєть­ся на портфель цінних паперів на продаж і портфель цінних паперів на інвестиції.

37.Активні операції банків із цінними паперами

Комерційні банки з метою одержання доходу здійснюють активні опе­рації з цінними паперами. Дохід комерційного банку від активно-пасивних операцій постає у вигляді різниці між доходами від активних і видатками на пасивні операції.

Активні операції з цінними паперами передбачають вкладення вільних грошових ресурсів у цінні папери. Такі вкладення можуть мати інвести­ційний і спекулятивний характер. Під інвестиційним характером розумі­ють вкладення коштів на довгостроковий період для контролю над підпри­ємством (у разі вкладення у прості акції підприємства) та/або одержання доходу у вигляді дивідендів (відсотків) за цінними паперами, а під спеку­лятивним - одержання доходу від коливання курсів на цінні папери за короткий час.

Банк як інвестор має можливість проведення на ринку цінних паперів таких типових операцій: купівля-продаж цінних паперів; передача їх в управ­ління; проведення операцій зі зворотного викупу цінних паперів (репо) на ринку як державних, так і корпоративних цінних паперів; позичання і нада­вання у борг цінних паперів. Перелік операцій банку із цінними паперами визначається самим банком, виходячи із необхідності та доступності ринків окремих цінних паперів.

В Україні систему цілей банківського інвестування в цінні папери мож­на характеризувати за такими напрямами:

збереження і приріст капіталу;

придбання цінних паперів, які мають усі властивості готівки і можуть бути засобом обігу і платежу;

отримання контролю над діяльністю підприємства через придбання цінних паперів і здійснення перерозподілу власності;

спекулятивна гра на коливання курсів цінних паперів.

Активні операції комерційних банків дають їм змогу ефективніше вико­ристовувати свої можливості щодо одержання прибутків, підтримуючи при цьому показники ліквідності на необхідному рівні. Таке поєднання прибут­ковості та ліквідності справляє позитивний вплив на загальний фінансовий стан банку.