Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать

45.Порядок розрахунку банківським переказом.

Банки, які мають ліцензію Національного банку України на проведена операцій з іноземною валютою, здійснюють міжнародні розрахунки за дорученням своїх клієнтів у трьох загальноприйнятих формах: банківський переказ, інкасо та акредитив.

Банківський переказ – це просте доручення банку своєму банку-кореспонденту виплатити певну суму грошей за дорученням і за рахунок переказодавця іноземному одержувачу (бенефіціару) із зазначенням способу відшкодування виплаченої суми. Банківський переказ здійснюється безготівковим способом за допомогою платіжних доручень, адресованих одним банком іншому.

Переказні операції банки виконують тільки після подання платником у банк платіжного доручення на оплату контракту. За цієї форми розрахунків обов’язком банку є лише переказ платежу з рахунку переказодавця на рахунок переказоодержувача в момент подання платіжного доручення.

Порядок розрахунку банківським переказом:

  1. укладення контракту між імпортером та експортером;

  2. імпортер направляє в банк заяву на переказ;

  3. поставка товару, що може передувати переказу або відбуватися після нього, що визначається контрактом і валютним законодавством країн;

  4. банк імпортера, прийнявши платіжне доручення від імпортера, направляє від свого імені платіжне доручення у відповідний банк експортера;

  5. отримавши платіжне доручення, банк експортера перевіряє його на справжність і завершує операцію зарахування коштів на рахунок експортера.

46.Порядок розрахунків за інкасо.

Банки, які мають ліцензію Національного банку України на проведена операцій з іноземною валютою, здійснюють міжнародні розрахунки за дорученням своїх клієнтів у трьох загальноприйнятих формах: банківський переказ, інкасо та акредитив.

Інкасо – це доручення експортера (кредитора) до свого банку одержати від імпортера (платника, боржника) безпосередньо або через інший банк певну суму чи підтвердження (акцепт) того, що ця сума буде виплаче на у встановлений термін.

Залежно від видів документів, за якими здійснюється інкасова операція, визначають два види інкасо:

  • чисте інкасо, тобто інкасо тільки фінансових документів;

  • документарне інкасо – інкасо комерційних документів, які іноді супроводжуються фінансовими документами, або інкасо тільки комерційних документів.

Порядок розрахунків за інкасо:

  1. укладення контракту у якому сторони зазначають банки, що будуть здійснювати розрахунки;

  2. відвантаження товару експортером відповідно до умов укладеного контракту;

  3. одержання експортером від транспортної організації транспортних документів;

  4. підготовка експортером комплекту документів, до якого входять комерційні, а можливо і фінансові, документи, і подає їх до свого банку (банку-ремітента), використовуючи при цьому інкасове доручення;

  5. перевірка банком-ремітентом одержаних від довірителя документів за зовнішніми ознаками, зазначеними в інкасовому дорученні (банк-ремітент надалі діє згідно з інструкціями довірителя, що містяться в дорученні,)та відправлення документів банку-інкасатору, що, як правило, є банком країни-імпортера.

  6. передача банком-інкасатором отриманого інкасового доручення та документів платнику для перевірки з метою одержання від нього платежу або акцепту згідно з інструкцією, яка міститься в інкасовому дорученні;

Інкасове доручення може передбачати різні інструкції щодо передачі документів платнику, а саме:

  • видати документи проти платежу;

  • видати документи проти акцепту тратти;

  • видати документи без оплати. Банк-інкасатор (банк, що репрезентує) повинен дотримуватись інструкцій експортера.