Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать

52.Посередницькі, консультаційні та інформаційні послуги.

Серед нетрадиційних банківських послуг важливу роль відіграють по­середницькі послуги. Комерційні банки надають різноманітні види посеред-

ницьких послуг. Найпоширенішими серед них є посередництво в одержанні клієнтом кредиту, в операціях з майном, зокрема цінними паперами, валю­тою.

Останнім часом помітно збільшився обсяг надання посередницьких послуг в операціях з цінними паперами.

Комерційні банки займаються також брокерською діяльністю, тобто укла­дають цивільно-правові угоди щодо цінних паперів, які передбачають опла­ту цінних паперів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

Посередництво комерційних банків у валютних операціях передбачає, зокрема, купівлю-продаж іноземної валюти або платіжних документів у ній, конверсію однієї іноземної валюти на іншу, конверсію упродовж визначено­го терміну національної валюти на іноземну і навпаки; переказ за доручен­ням громадян іноземної валюти за кордон та видачу громадянам отрима­них на їхнє ім'я з-за кордону переказів; інкасування іноземної валюти та платіжних документів у ній тощо.

Комерційні банки надають своїм клієнтам також консультаційні послуги з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансо­во-господарської діяльності, зовнішньоекономічної діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних і юридичних осіб. Значну кількість видів консультаційних послуг, які надають комерційні банки, становлять послуги, пов'язані з виконанням ними актив­них і пасивних операцій та наданням інших послуг; залученням ресурсів, кредитуванням, фінансуванням капітальних вкладень, розрахунково-касо­вим обслуговуванням і зовнішньоекономічною діяльністю, операціями з цін­ними паперами тощо.

Консультаційні послуги можуть надаватись усно або письмово, а плата за їх надання у деяких випадках включається в плату за основний вид опе­рації (послуги), який супроводжується консультуванням.

Завдяки наявності сучасних засобів телекомунікацій і електронно-об­числювальної техніки банки завжди мають значну кількість різноманітної інформації, тобто документованих або публічно оголошених відомостей про події та явища, які відбуваються у суспільстві, державі, економіці. Це дає змогу комерційним банкам надавати інформаційні послуги, тобто займатися діяль­ністю, пов'язаною з доведенням інформаційної продукції до споживачів з метою задоволення їхніх інформаційних потреб.

До найпоширеніших видів інформаційних послуг, які надають комерційні банки, можна віднести:

інформування про чинне законодавство зарубіжних країн у галузі банківської справи, фінансів, валютного регулювання, оподаткування тощо;

надання копій грошово-розрахункових документів;

допомога у розшуку перерахованих сум;

надання інформації про прийняття Національним банком України та іншими органами рішень, які впливають на господарську діяльність клієнта;

надання інформації про курси іноземних валют, котирування цінних паперів та їх дохідність тощо;

сприяння в доборі партнерів (покупців або постачальників), за­сновників, учасників обмінних операцій.

На практиці надання посередницьких послуг оформлюється двома ви­дами цивільно-правових договорів: договором доручення та договором комісії. За своєю сутністю ці договори є договорами на продаж послуг.