Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать

21.Кредитні операції: урахування векселів.

Операція врахування (дисконту) векселів полягає в купівлі банком векселя за іменним індосаментом у векселедержателя до настання строку платежу. При цьому банк стає повноправним власником векселя з усіма правами й обов'язками згідно з вексельним правом, а векселедержатель отримує суму векселя, зменшену на величину банківської відсоткової ставки яку ще називають дисконтом, а також накладних витрат на здійснення операції. Таку операцію називають обліковим кредитом.

Процедуру врахування векселів з погашенням у банку:

  1. пред'явлення векселя до врахування;

  2. платіж за векселем мінус дисконтна сума;

  3. опрацювання векселя в банку: складання відомості облікованих векселів, передання її до сховища (каси) банку та операційного відділу;

  4. пред'явлення векселя до платежу;

  5. погашення векселя, оплата.

Для отримання облікового кредиту векселедержатель подає в банк заяву разом з пакетом фінансових документів, що характеризують його платоспроможність. Банк з'ясовує, яка сума векселів буде надана до врахування, перевіряє кредитоспроможність потенційного позичальника за звичайною процедурою і потім вирішує питання про можливість надання позики.

У разі прийняття позитивного рішення клієнту відкривається ліміт кредитування, який залежить від вартості вексельного портфеля клієнта, але не може перевищувати його загальної кредитоспроможності.

Юридична надійність векселя полягає у правильності заповнення його реквізитів згідно з Положенням про переказний і простий векселі, відсутності виправлень, прострочення строку платежу, дійсності повноважень осіб, що підписали вексель, справжності цих підписів, наявності безперервного ряду індосаментів, повноті сплати суми державного мита.

Економічна надійність векселя полягає у впевненості в його оплаті. Для цього банк аналізує кредитоспроможність не лише клієнтів, а й боржника за векселем та індосантів. При врахуванні банки віддають перевагу комерційним векселям, хоча можуть бути враховані й деякі фінансові векселі, наприклад, акцептовані відомими банками. Аналіз економічної надійності векселя спрямований на виявлення «дружніх» та «бронзових» векселів і їх заміни.

Обліковий кредит надається після підписання договору про врахування векселів, де зазначаються суб'єкти угоди, їхні права та обов'язки, основні параметри угоди.

Прийняті до врахування векселі реєструються у спеціальній Книзі обліку врахованих векселів, яка щороку відкривається банком і призначена для обліку хронології операцій з урахування векселів.

Здійснюючи оплату вексельної суми, платник за векселем зазначає, за чий підпис на векселі здійснюється оплата. За відсутності такої вказівки платіж вважається здійсненим за рахунок векселедавця.

Не оплачені в день строку платежу векселі банк повинен передати наступного дня нотаріусу для опротестування.

Поопераційний порядок опротестування векселів:

  1. пред'явлення векселя до врахування;

  2. платіж за векселем мінус дисконтна сума;

  3. опрацювання векселя в банку: складання відомості облікованих векселів, передання відомості до сховища (каси) банку і операційного відділу;

  4. пред'явлення векселя до платежу;

  5. відмова від платежу;

  6. пред'явлення векселя до протесту;

  7. видача нотаріусом квитанції про прийняття векселя до опротестування;

  8. здійснення протесту;

  9. повернення опротестованого векселя банку;

  10. повідомлення банком про здійснення протесту;

  11. пред'явлення вимоги про оплату векселя в порядку регресу до пред'явника векселя;

  12. відмова від платежу пред'явником векселя;

  13. припинення кредитування пред'явника векселя;

  14. позов до суду про примусове стягнення боргу;

  15. рішення суду про примусове стягнення боргу;

  16. беззаперечне стягнення боргу.