Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дфк екзамен теорія.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
201.3 Кб
Скачать
  1. Ревізія діяльності установ і організацій соц. Захисту населення

  2. Ревізія діяльності дошкільних закладів (трошки брєд)

  3. Контроль виконання місцевих бюджетів

  4. Аудит виконання бюджетних програм (з положення)

  5. Державний фінансовий аудит діяльності суб’єктів господарювання.

  6. Узагальнення результатів контролю і формування контрольно-ревізійної інформації ДФІ

  7. Поточний контроль виконання бюджету органами казначейства.

  8. Контроль ефективності використання бюджетних коштів Рахунковою палатою України

  9. Особливості перевірки діяльності будівельних підприємств

  10. Особливлсті перевірки діяльності промислових підприємств

  11. Особливості перевірки діяльності підприємств торгівлі.

  12. Особливості перевірки діяльності сільськогосподарських підприємств.

  13. Особливості перевірки діяльності сфери послуг

  14. Контроль розрахунків ЗА СПЛАТОЮ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК.

  15. Контроль розрахунків за ПДВ

  16. Контроль розрахунків з ПДФО

  17. Контроль розрахунків з акцизним податком

  18. Єдиний податок

  19. Місцеві податки і збори

1. Ревізія діяльності установ і організацій соц. Захисту населення

1 варіант

У сфері соціального страхування України контрольні повнова­ження держава доручила таким державним цільовим фондам:

Пенсійному фондові України;

Фондові соціального страхування з тимчасової втрати працез­датності України;

Фондові соціального страхування на випадок безробіття України;

Фондові соціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних захворювань України.

Пенсійний фонд України (ПФУ) проводить контроль за своє­часністю, достовірністю й повнотою нарахування і сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Крім того, ПФУ забез­печує перевірки цільового використання підконтрольних йому ко­штів.

Працівники Фонду мають право перевіряти усіх платників збо­ру на обов'язкове державне пенсійне страхування. Перевірки мо­жуть бути плановими або позаплановими. Планові перевірки здій­снюють за планом-графіком, який повинен погоджуватись з ДПАУ Про планову перевірку письмово попереджують за 10 днів до по­чатку перевірки. Позапланові перевірки проводять без попереджен­ня, якщо у працівників ПФУ є серйозні аргументовані підстави, ще платник збору порушує законодавство, а також у випадках зміну суб'єктом перевірки місця реєстрації і зняття з обліку.

Інспектор ГІФУ, прийшовши на перевірку до суб'єкта підпри­ємницької діяльності, зобов'язаний пред'явити доручення на прове­дення перевірки і службове посвідчення.

Основними документами, що підлягають перевірці з боку інспекторі ПФУ, є: первинні документи з нарахування і виплати оплати праці, з нара­хування і перерахування страхових внесків до Пенсійного фонду; наказ* (розпорядження) керівника суб'єкта підприємницької діяльності з питані трудових стосунків; трудові книжки; бізнес-плани; журнали 5 (5А); Голо­вна книга; розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове пен­сійне страхування, що підлягає сплаті за певний місяць (місячна звітність додаток 23 до відповідної Інструкції ПФУ) і т.ін.

За результатами перевірки інспектор складає акт перевірки ; двох примірниках: перший примірник передає керівникові або головному бухгалтеру суб'єкта перевірки, а другий - залишає длі Пенсійного фонду.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП) має право контролювати правильність нарахування та повноту сплати страхових внесків і використання страховик коштів на підприємствах (організаціях, закладах) й у фізичних осіб що використовують працю найманих працівників. ФСС з ТВП пере віряє документи пов'язані з відрахуваннями на загальнообов'язкові державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою пра нездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням.

Фонд проводить у страхувальників ревізії і перевірки. Ревізії бувають таких видів: комплексні планові та позапланові. Тривалість ревізії за звичайних умов її проведення не може перевищувати ЗІ календарних днів і лише у випадку виявлення значних порушень терміни здійснення ревізії можуть бути продовжені.

Ревізію проводять щорічно у тих суб'єктів перевірки, де чисельність працюючих 300 і більше осіб, наступна комплексна планова ревізія здійснюється через 2 роки.

Контролер-ревізор, який прийшов проводити ревізій, повинен пред'явити керівникові суб'єкта ревізії доручення на її проведення, службове посвідчення і зробити запис в Журналі реєстрації ревізій та перевірок підприємства за відповідний календарний рік.

Контролер-ревізор повинен перевірити первинні документи з на­рахування і виплати оплати праці; листки непрацездатності; довідки, свідоцтва ЗАГСу (РАГСу); висновки лікарсько-трудової експертної комісії (ЛТЕК), журнали 5 (5А); Головну книгу; звіти про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездат­ності (квартальна звітність, Ф - 4 - ФСС з ТВП ) тощо.

В кінці ревізії контролер - ревізор ФСС з ТВП складає акт ре­візії у двох примірниках. Перший примірник цього акта контролер-ревізор віддає керівнику суб'єкта перевірки, а другий - залишає для Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Фонд соціального страхування на випадок безробіття (ФСС на ВБ) проводить планові та позапланові перевірки правильності на­рахування, своєчасності та повноти сплати і отримання страхових внесків. Планові перевірки здійснюють на підставі планів роботи ФСС на ВБ, а також позапланові - у випадках реорганізації, лікві­дації, зміни адреси суб'єкта перевірки.

Представниками ФСС на ВБ є працівники центрів зайнятості в АР Крим, областях, Києві та Севастополі, районах, містах, районах у великих містах. Ці працівники можуть проводити перевірки в меж­ах своїх повноважень за умови наявності у них (на момент появи у страхувальника) доручення на право проведення перевірки та служ­бового посвідчення.

Під час перевірки інспектор перевіряє правильність оформлен­ня первинних документів з нарахування і виплати оплати праці; ка­сові та банківські документи з оплати страхових внесків та інших обов'язкових платежів ФСС на ВБ; журнали 5 (5А); Головну книгу; розрахункові відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (квартальна звітність, додаток 6 до відповідної Інструкції).

За підсумками перевірки інспектор місцевого центру зайнятості складає акт перевірки у двох примірниках. Основними видами по­рушень щодо цього Фонду соціального страхування є порушення термінів реєстрації платника страхових внесків та прострочення термінів їх оплати. Фонд соціального страхування від нещасних випадків па вироб­ництві та професійних захворювань (ФСС від НВПЗ) забезпечує проведення контролю за правильністю нарахування, своєчасністю та повнотою оплати й одержання страхових та інших платежів до даного Фонду. Крім того Фонд контролює цільове та обґрунтоване витрачання коштів, що перебувають під його впливом.

ФСС від НВПЗ проводить планові і позапланові перевірки. Планові перевірки здійснюються на підставі плану-графіка переві­рок не частіше одного разу на календарний рік. Позапланові пере­вірки інспектори Фонду здійснюють у випадках реорганізації, зміни адреси страхувальника (платника страхових внесків) або його лікві­дації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Під час інспекторської перевірки страхових внесків перевіря­ють первинні документи з нарахування і виплати оплати праці; роз­рахунки нарахувань страхових внесків ФСС від НВПЗ; платіжні доручення, квитанції про оплату; журнали 5 (5А); Головну книгу; розрахункові відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (квартальна звітність, додаток 11 до Інструкції ФСС від НВПЗ № 12 від 20 квітня 2001 р.) тощо. За підсумками перевірок інспектор цього Фонду складає акт перевірки у 3 примірниках. Даний акт підписує інспектор ФСС від НВПЗ і керівник та головний бухгалтер суб'єкта підприємницької діяльності. Двоє останніх можуть підписати акт перевірки без за­уважень, із зауваженнями або взагалі відмовитись від підписування акта.

2 варіант

Ревізія розрахунків підприємств з органами соціального страхування є важливим напрямом ревізійної роботи.

Метою ревізії розрахунків із соціального страхування є контроль за правильністю, повнотою та своєчасністю здійснених відрахувань на соціальне страхування за всіма видами оплати праці за відповідний звітний період та перевірка своєчасності перерахування внесків і законності використання коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Перед проведенням ревізії розрахунків із соціального страхування передусім необхідно перевіряти, чи зареєстроване підприємство як платник страхових внесків за місцем свого знаходження уповноваженими особами Пенсійного фонду, відділення Фонду соціального страхування або галузевого комітету профспілок. Реєстрація має бути проведена в 10-денний строк від дня отримання свідоцтва про держреєстрацію підприємства.

Здійснюючи ревізію розрахунків з органами страхування, важливо перевірити використання страхувальником коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування, зокрема :

• цільове використання коштів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування;

• наявність документів, які підтверджують право на призначення відповідних витрат (листки непрацездатності, довідки та інші).

Треба звернути увагу на відповідність:

 сум допомоги, зазначених у листках тимчасової непрацездатності записам у розрахункових відомостях по заробітній платі;

 кількості оплачених за листками тимчасової непрацездатності днів даним табелів обліку робочого часу.

Перевіркою необхідно встановити своєчасність сплати нарахованих внесків до Фонду соціального страхування. За несвоєчасну сплату страхових внесків стягується пеня. Пеня нараховується з сум недоїмки за кожен прострочений день у розмірі, встановленому чинним законодавством. Пеня нараховується на повну суму простроченого платежу, починаючи із наступного дня після одержання заробітної плати, включаючи день сплати платежу.

У разі порушення фінансової дисципліни з питань розрахунків за страховими внесками до винних осіб застосовуються санкції, передбачені чинним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]