Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дфк (2).docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
52.38 Кб
Скачать

Методичні рекомендації з проведення державною контрольно-ревізійною службою ревізій використання коштів на будівництво

 

1. Загальні положення

 

1.1. Ці Методичні рекомендації розроблено з метою реалізації основних завдань державної контрольно-ревізійної служби при здійсненні державного фінансового контролю за використанням коштів, спрямованих на фінансування будівництва, що проводиться із залученням бюджетних коштів (коштів бюджетів усіх рівнів та державних фондів) або коштів підприємств, установ і організацій державної (комунальної) власності, та на підставі договорів підряду (контрактів, інвестиційних договорів) – за рахунок інших джерел фінансування.

1.2. У цих Методичних рекомендаціях під будівництвом розуміється: нове будівництво, розширення, реконструкція та технічне переоснащення підприємств, будівель і споруд, ремонт житла, об’єктів соціальної сфери і комунального призначення та благоустрою, а також реставрація пам’яток архітектури та містобудування.

2. Основна мета та напрями проведення контролю

 

2. Метою контролю за використанням коштів, спрямованих на фінансування будівництва, є встановлення:

- обґрунтованості визначення потреби в фінансових ресурсах на будівництво;

- дотримання норм законодавства при використанні коштів, спрямованих на будівельні роботи;

- достовірності відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності фінансово-господарських операцій, пов'язаних з виконанням будівельних робіт.

2. 2. Основними напрямами контролю є:

- обґрунтованість (наявність законних підстав) виділення коштів на проведення будівництва;

- дотримання вимог чинного законодавства при проведенні закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти;

- дотримання вимог чинного законодавства при укладанні контрактів (договорів);

- забезпечення та наявність проектно-кошторисної та іншої технічної документації;

- стан розрахунків між замовником і підрядником та правильність відображення фінансово-господарських операцій, пов’язаних з будівництвом у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності;

правильність визначення вартості будівництва (вартість будівельно-монтажних робіт; правильність визначення розміру коштів на утримання служби замовника, організацію будівництва, авторський нагляд, виконання проектно-вишукувальних робіт; витрати, пов’язані з пусконалагоджувальними роботами та комплектацією устаткуванням і матеріалами, тощо).

3. Обґрунтованість (наявність законних підстав) виділення коштів на проведення будівництва

З метою встановлення обґрунтованості виділення коштів на будівельні роботи досліджуються питання:

3.1. Дотримання порядку затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи, дотримання встановлених центральним чи місцевим органом виконавчої влади порядку добору інвестиційних проектів (Закон України № 1560-ХII [28], Порядку № 483 [16] чи Порядку № 1269 [19], Переліку              № 1269 [20], Порядку № 2145 [22]).

3.2. Наявність рішень щодо державних (комунальних) інвестицій, їх відповідність прогнозам економічного і соціального розвитку держави (планам розвитку територій), цільовим програмам, а також наявність техніко-економічних обґрунтувань, що визначають доцільність цих інвестицій.

Загальні обсяги субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам визначаються Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Порядок надання субвенції з державного бюджету та Переліки об’єктів, які фінансуються за кошти субвенції, визначаються відповідними постановами Уряду.

При проведенні контрольних заходів перевіряється законність включення об’єктів до Переліку. Зокрема, перевіряється наявність фактів:

- надання субвенції на безповоротній основі підприємствам, установам та організаціям недержавної або не комунальної форми власності;

- фінансування об’єктів, які не відповідають умовам, передбаченим у Порядку надання субвенції;

- наявність документального підтвердження необхідності проведення будівельних робіт з кожного об’єкта, відповідних висновків та погоджень.

Розподіл коштів субвенції на місцевому рівні визначається відповідними рішеннями органів влади та місцевого самоврядування з унесенням змін (коригуванням) до місцевих бюджетів за доходами і видатками відповідно до сум отриманих коштів субвенції.

3.3. Відповідність рівня, на якому затверджено інвестиційні програми і проекти будівництва, вимогам чинного законодавства.

3.4. Дотримання вимог щодо проведення обов’язкової комплексної державної експертизи. Дослідити, чи не перевищує затверджений позитивний висновок програм і проектів чинний протягом строку дії технічних умов та архітектурно-планувального завдання.

3.5. Дотримання в бюджетних установах вимог Порядку № 228 [17] щодо порядку обґрунтованості поданих розрахунків на виділення асигнувань.

3.6. Обґрунтованість визначення суми витрат на капітальні вкладення у фінансових планах державних і комунальних підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]