Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дфк екзамен теорія.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
201.3 Кб
Скачать
  1. Особливості перевірки діяльності сільськогосподарських підприємств.

На сільськогосподарських підприємствах залежно від форми їх власності фінансово-господарський контроль може здійснюватись у формі ревізії (на державних підприємствах ) або у формі аудиту (на приватних підприємствах ). Слід зауважити, що незалежно від того, в якій формі здійснюється фінансово-господарський контроль на промисловому виробничому підприємстві (ревізії чи аудиту), мета, завдання, джерела інформації та інші ознаки здійснення такого контролю є єдиними.

Метою ревізії (аудиту) сільськогосподарських підприємств є встановлення законності, правильності та доцільності їх діяльності.

Завданнями ревізії (аудиту) є:

1) контроль правильності обліку земельних ресурсів;

2) контроль правильності обліку живих організмів, що належать сільськогосподарському підприємству;

3) контроль правильності розрахунку собівартості виробленої сільськогосподарської продукції.

Джерелами інформації під час проведення ревізії (аудиту) є специфічна документація: акт на оприбуткування приплоду тварин; акт про хід окоту овець; акт виведення на сортування добового молодняку птиці; накопичувальний акт на оприбуткування приплоду звірів; розрахунок визначення приплоду тварин; акт на переведення тварин із групи в групу; акт на вибуття тварин і птиці; акт на відбракування тварин з основного стада; звіт про рух худоби і птиці на фермі тощо.

Ревізія (аудит) на сільськогосподарських підприємствах здійснюється за типовим алгоритмом (рис. 7.1, с. 148).

Отже, як, ревізія (аудит) діяльності сільськогосподарських підприємств здійснюється специфічними напрямами перевірки.

  1. планування ревізії

  2. Перевірка правильності обліку витрат і виходу продукції у виробичому звіті

  3. Перевірка обліку витрат предметів праці

  4. Перевірка відомості дефектів на ремонт машини

  5. Перевірка обґрунтованості транспортних витрат

  6. Перевірка надходження продукції рослинництва

  7. Перевірка собівартості продукції

Рис. 7.1. Типовий алгоритм здійсненню ревізії (аудиту) на сільськогосподарських підприємствах

1. Перевірка правильності обліку витрат і виходу продукції у Виробничому звіті. Виробничий звіт складається за місяць і наростаючим підсумком з початку року в розрізі об'єктів аналітичного обліку за відповідними статтями витрат. Дані Виробничого звіту за кредитом аналітичних рахунків виробництва в межах структурних підрозділів зіставляються зі зведеною відомістю. Підсумки зведеної відомості в розрізі синтетичних рахунків у свою чергу звіряються з Журнал ом-ордером 10.3 з—г, а кредитові обороти з Журналу-ордера — з Головною книгою.

2. Перевірка обліку витрат предметів праці: акт на витрачання насіння і посадочного матеріалу (ф. 119); акт "Про використання мінеральних, органічних і бактерійних добрив отрутохімікатів і гербіцидів" (ф. 118); акт на списання виробничого і господарського інвентарю, МБП (ф.126); лімітно-за-борна карта на отримання матеріальних цінностей (ф. 117 АПК); накладна (внутрішньогосподарчого значення) (ф. 87) та ін. Дані первинних документів наприкінці місяця мають бути систематизовані в звітах про рух матеріальних цінностей (ф. 121).

3. Перевірка відомості дефектів на ремонт машини (ф.130). Всі зазначені суми мають підтверджуватися актами експертиз.

4. Перевірка обґрунтованості транспортних витрат. Транспортні витрати відображаються лише на підставі даних дорожніх листів вантажного автомобіля (ф. 2 і 4з), згрупованих у накопичувальній відомості обліку роботи вантажного автотранспорту (ф. 38), дорожніх листів трактора (ф. 68).

5. Перевірка надходження продукції рослинництва. Перевіряються різні первинні документи, до яких належать: за зерновими культурами — реєстр відправлення зерна та іншої продукції з поля (ф. 77), путівка на вивіз продукції з поля (ф. 77а), талони водія (ф. 776), комбайнера (ф. 77в), реєстр приймання зерна та іншої продукції (ф. 78), реєстр приймання зерна вагарем (ф. 78а), відомість руху зерна та іншої продукції (ф. 80); за картоплею, овочами, плодово-ягідними та іншими культурами — щоденник надходження сільськогосподарської продукції (ф. 81), щоденник надходження продукції закритого ґрунту (ф. 83), щоденник надходження продукції садівництва (ф. 84); за кормовими культурами — акт на приймання грубих і соковитих кормів (ф. 92), акти на оприбутковування пасовищних кормів (ф. 93 і 93 а) та ін.

6. Перевірка собівартості продукції. Особливим питанням під час здійснення фінансово-господарського контролю сільськогосподарських підприємств є перевірка правильності формування собівартості продукції (рис. 7.2, с. 152).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]