Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать

9.Формування власного капіталу банку.

Розглянемо функції, які виконує власний капітал комерційного банку:

  • Захисна функція. Власний капітал призначений насамперед для страхування інтересів вкладників і кредиторів банку, а також для покриття поточних збитків від банківської діяльності.

  • Забезпечення оперативної діяльності. Це другорядна функція власного капіталу банку, що має значення на перших етапах діяльності банку, коли за рахунок власного капіталу формується інфраструктура і розгортається діяльність банку

  • Регулятивна функція. Через фіксацію розміру власного капіталу банку регулюючі органи впливають на його діяльність загалом. Розмір власного капіталу банку, який є порогом допуску на банківський ринок і регулятором розширення масштабів діяльності банку ,регулюючі органи ставлять у залежність від адекватного нарощення капіталу.

За джерелами і порядком формування капітал банку поділяється на відповідні складові:

  1. Статутний капітал банку.

Формується з акціонерного або приватного капіталу банку при організації нового банку шляхом акумулювання внесків чи випуску і реалізації акцій.

У банках, які мають статус відкритого акціонерного товариства (ВАТ), статутний капітал формується шляхом відкритої підписки на акції, у закритих акціонерних товариствах (ЗАТ) – шляхом розподілу акцій між засновниками відповідно до їх частки у статутному фонді.

  1. Резервний фонд комерційного банку.

Це грошові ресурси, що резервуються банком для забезпечення непередбачених витрат, покриття збитків від банківської діяльності, а також виплату дивідендів по привілейованих акціях у разі недостатності прибутку. Наявність коштів у комерційного банку забезпечує його надійність і стабільність, зменшує вірогідність його банкрутства. Розміри резервного фонду та щорічних внесків у нього встановлюються зборами акціонерів і фіксуються в установчих документах, але не можуть бути менші від 25% регулятивного капіталу, а розмір відрахувань – менший від 5% чистого прибутку.

  1. Спеціальні фонди: основних засобів, переоцінки основних засобів та ін.

Призначені для виробничого та соціального розвитку банку. Порядок формування і використання коштів цих фондів визначається статутними документами банку. Формуються ці фонди за рахунок прибутку.

  1. Нерозподілений прибуток.

Це джерело внутрішнього походження. Створюється як залишок прибутку після виплати дивідендів, відрахувань до резервного та інших фондів.

  1. Субординований борг.

Це звичайні незабезпечені боргові капітальні інструменти, які за умовами контракту не можуть бути вилучені з банку раніше як за 5 років, а в разі банкрутства чи ліквідації банку повертаються інвестору після погашення претензій усіх інших кредиторів.

Розмір власного капіталу банк визначає самостійно, але з урахуванням низки факторів:

  • вимог НБУ до мінімального розміру статутного капіталу;

  • характеру активних операцій. Наявність великої кількості ризикових операцій потребує відносно більшого розміру власного капіталу;

  • специфіки клієнтури. За значної кількості невеликих вкладників власних коштів потрібно менше, ніж за наявності великих вкладників.