Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.24 Кб
Скачать
  1. Загальні основи операцій банків із розрахунково-касового обслуговування клієнтів.

За своїм характером усі розрахунково-касові операції є банківськими послугами, і за них банки стягують/отримують плату з/від клієнтів у вигляді комісійної винагороди (не відсоткових доходів).

Банки здійснюють розрахунково-касові операції з урахуванням загальних принципів, на яких базується організація платіжних систем, а саме:

  1. Власники грошових коштів мають право вибирати форми платежу (готівкою у розмірах, визначених чинним законодавством, чи безготівковим перерахуванням) та банк, у якому вони хочуть зберігати кошти і через який здійснюватимуть розрахунки в безготівковій формі та отримуватимуть готівку.

  2. Зберігання коштів у банках і їх перерахування здійснюють на банківські рахунки, відкриті клієнтам на їх прохання за згодою банків. Кожний клієнт має право відкрити кілька рахунків - в одному або в різних банках.

  3. Форму перерахування банком коштів за рахунком клієнта визначає сам клієнтом відповідно до форми безготівкових розрахунків, передбаченої в його господарському договорі (контракті) з контрагентом, за невтручання банку в договірні відносини між ними. Клієнти, як правило, вибирають ті форми розрахунків, які найкраще захищають їхні інтереси в кожній конкретній господарській операції або є зручними та забезпечують швидке виконання розрахунків.

  4. Переказ коштів чи видачу готівки банком за розпорядженням власника рахунку здійснюють у черговості, визначеній ним і в межах залишку коштів на рахунку.

Безготівкові платежі між господарськими агентами будуються на принципі строковості та можуть бути залежно від визначеного в договорі терміну достроковими, строковими і простроченими. Щодо господарської операції, яка оплачується, платіж може бути:

  • попереднім (авансовим);

  • компенсаційним, тобто проведеним негайно після здійснення гос­подарської операції;

  • відстроченим, тобто здійсненим через певний термін після операції.

  1. Загальні положення та вимоги щодо касових операцій банків.

Касові операції мають вагоме значення для самих банків, їхніх клієнтів, а також банківської системи в цілому.

Касові операції банків полягають у прийманні готівки від клієнтів, зарахуванні коштів на їхні рахунки, зберіганні прийнятих коштів і видачі готівки за заявкою клієнтів.

Касові операції банків України регламентуються Інструкцією про касові операції в банках України, затвердженою постановою правління НБУ від 14 серпня 2003 року № 337, і внутрішніми нормативними документами банку, розробленими відповідно до зазначеної інструкції.

Обіг готівки між банківськими установами України регламентовано Інструкцією про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України, затвердженою постановою правління НБУ від 19 лютого 2001 року № 69.

До касових операцій належать:

  • приймання готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на їхні власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку;

  • видача готівки національної та іноземної валюти клієнтам з їхніх ра­хунків за видатковими касовими документами через касу банку або із за­стосуванням платіжних карток з їхніх рахунків чи відповідного рахунку банку через його касу або банкомат;

  • приймання від фізичних і юридичних осіб готівки національної та іноземної валюти для переказу та виплати одержувачу суми переказу в готівковій формі;

  • вилучення з обігу сумнівних банкнот/монет і надсилання їх на до­слідження;

  • обмін клієнтам непридатних для обігу банкнот/монет національної валюти на придатні.

Банки здійснюють касове обслуговування клієнтів на договірних засадах.

Касове обслуговування банком клієнтів та оброблення готівки має здійснюватися в операційній касі.

Банк самостійно визначає перелік касових операцій та інших послуг, які пропонуються клієнтам, якщо інше не регламентується законодавчими актами.

Під час здійснення касових операцій банки мають забезпечувати:

  • своєчасне повне оприбуткування готівки національної та іноземної валюти, що надійшла до кас банку, та зарахування її на зазначені клієнтами рахунки згідно з вимогами нормативно-правових актів;

  • своєчасну видачу клієнтам придатних для обігу банкнот/монет національної та іноземної валюти;

  • обмін клієнтам непридатних для обігу банкнот/монет національної валюти на придатні для обігу банкноти/монети та вилучення сумнівних банкнот/монет на дослідження;

  • документальне оформлення руху готівки національної та іноземної валюти в операційній касі;

  • своєчасне відображення касових операцій у бухгалтерському обліку;

  • належний внутрішній контроль за касовими операціями;

  • здавання готівки національної валюти до територіальних управлінь згідно із встановленими відповідним договором умовами;

  • створення безпечних умов роботи з готівкою та її зберігання;

  • задоволення потреб клієнтів у готівці;

  • систематичний аналіз стану надходжень і видачі готівки в національній валюті;

  • ідентифікацію клієнтів, які здійснюють операції з готівкою без відкриття рахунку на суму, що перевищує 50 000 гривень або еквівалент цієї суми в іноземній валюті.