Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2.3 Класифікація приміщень по факторам виробничого середовища

У Залежно від особливостей виконуваних технологічних процесів, приміщення підрозділяються на сухі, вологі, сирі, особливо сирі, жаркі, пильні, з хімічно активним або органічним середовищем.

Сухі приміщення – це приміщення, у яких відносна вологість повітря не перевищує 60% (відділення сушильні, просіювання сипких продуктів, оформлення й упакування готової продукції й ін.).

Вологі приміщення – приміщення, у яких пари або волога, що конденсується, виділяються лише тимчасово, причому в невеликих кількостях, і відносна вологість повітря в які більш 60%, але не перевищує 75% (відділення варочно-випарні, обжарочные, готування миючих і дезинфікуючих розчинів, утилізації відходів та ін.).

Сирі приміщення – приміщення, у яких відносна вологість повітря довгостроково перевищує 75% (відділення дріжджові, а також мийки лотків, матриць, інвентарю).

Особливо сирі приміщення – приміщення, у яких відносна вологість повітря близька до 100% (потовк, стіни, стать і предмети, що знаходяться в приміщенні, покриті вологою).

Жаркі приміщення – приміщення, у яких під впливом різних теплових випромінювань температура перевищує постійно або періодично (більше 1 сутои) +35ос (приміщення із сушарками, сушильними печами, котельні і тощо).

Пильні приміщення (зі струмопровідної і токонепроводящей пилом) – це приміщення, у яких за умовами виробництва виділяється технологічний пил у такій кількості, що він може осідати на проводах, проникати усередину машин, апаратів і т.п. (відділення просіювання сипких продуктів, склади спецій і ін.).

Приміщення з хімічно активним або органічним середовищем – приміщення, у яких постійно або протягом тривалого часу містяться агресивні пари, гази, рідини, утворюються відкладення або цвіль, що діють разрушающе на ізоляцію та струмоведучі частини електроустаткування.

У перерахованих вище приміщеннях умови навколишнього середовища різні у відношенні небезпеки ураження людей електричним струмом. Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.1.013-78, усі приміщення по ступені небезпеки ураження людей електричним струмом поділяються на три класи: без підвищеної небезпеки; з підвищеною небезпекою; особливо небезпечні.

Приміщення без підвищеної небезпеки – це сухі беспыльные приміщення з нормальною температурою повітря і з ізолюючими (наприклад, дерев'яними) статями. Прикладом таких приміщень можуть бути адміністративні приміщення, виробничі лабораторії, відділення по зочищенню мішків, склади для збереження балонів зі стиснутими газами, матеріально-технічні склади, цехи дерев'яної і картонної тари й ін.

Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю хоча б однієї з наступних умов: вогкість – відносна вологість повітря довгостроково перевищує 75%; під дією різних теплових випромінювань температура перевищує постійно або періодично (більше 1 сутои) +35ос; виділення струмопровідного технологічного пилу в такій кількості, що вона може осідати на проводах, проникати усередину машин, апаратів і т.п.; статі струмопровідні (металеві, земляні, залізобетонні, цегельні і т.п.); можливість одночасного дотику людини до имеющим з'єднання з землею металоконструкціями будівель, технологічним апаратам, механізмам і т.п., з одного боку, і до металевих корпусів електроустаткування, з іншої. До числа таких приміщень відносяться вентиляційні камери, складські неопалювані приміщення, овочі-, фруктосховища, сушильні відділення (сушіння плодів, ягід), відділення просіювання борошна, цукру, солі, сухого молока й інших сипучих продуктів, охолоджувані відділення фасування й упакування ыстрозамороженной продукції, морозильні відділення й ін.

Приміщення особливо небезпечні характеризуються наявністю однієї з наступних умов: особлива вогкість – відносна вологість повітря близька до 100% (потовк, стіни, стать і предмети, що знаходяться в приміщенні, покриті вологою); хімічно активне або органічне середовище – постійно або протягом тривалого часу утримуються агресивні пари, гази, рідини, утворюються відкладення або цвіль, що діють разрушающе на ізоляцію і струмоведучі частини електроустаткування; одночасна наявність двох або більш умов, властивих приміщенням з підвищеною небезпекою. Особливо небезпечними приміщеннями є гарячі й овочеві цехи, відділення мийні й утилізації відходів, виробничі відділення основних технологічних цехів, відділення варочно-випарні, обжарочные відділення, склади рослинної олії й ін.

У приміщеннях без підвищеної небезпеки монтаж електричних пристроїв може вироблятися з застосуванням проводів зі звичайною ізоляцією і з установкою будь-яких вимикачів, штепсельних розеток і світильників. Для особливо небезпечних приміщень передбачаються роздільна прокладка проводів з якісною ізоляцією, застосування спеціальної конструкції вимикачів, електродвигунів, пускової й освітлювальної арматури.