Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3.7. Вимоги безпеки до конструкції, розміщення та експлуатації окремих видів спеціального устаткування

3.7.1. Вимоги безпеки до конвеєрів, конвеєрних і поточно-механізованих ліній, окремих видів транспортуючих машин і пристроїв

Конвеєри широко застосовуються на підприємствах переробних і харчових виробництв. При установці їх необхідно дотримувати вимоги: ширина проходів для обслуговування не менше 0,75м; відстань між паралельно встановленими конвеєрами не менше 1,0м, між конвеєрами, закритими за всією довжиною решітчастими огородженнями або жорсткими коробами, не менше 0,7м; відстань від частин конвеєра або вантажу, що транспортується, до нижніх поверхонь будівельних конструкцій не менше 0,6м.

Конвеєри, призначені для транспортування пилоутворюючих речовин, повинні мати укриття, внутрішній простір яких приєднується до аспіраційних систем. Електроустаткування конвеєрів, призначених для транспортування горючих пилоутворюючих речовин, має вибухозахищене виконання.

Стрічкові конвеєри повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.022‑80. Прийомні і видаючі пристрої конвеєра повинні бути виконані таким чином, щоб виключалися нерівномірність надходження вантажу, його удари об полотно, падіння на підлогу, а також можливість дотику обслуговуючого персоналу до рухомих частин. Натяг робочого полотна конвеєра повинен бути відрегульований таким чином, щоб виключалися сповзання і падіння вантажів. Швидкість руху стрічки повинна знаходитися в межах від 0,1 до 1,5м/с. Привід похилих стрічкових конвеєрів повинен бути обладнаний автоматично діючим пристроєм, який виключає зворотний рух стрічки. На стрічкових конвеєрах довжиною більше 15м для запобігання бічним зсувам стрічки повинна бути передбачена установка напрямних і центруючих пристроїв. Металеві станини конвеєрів повинні мати надійне захисне заземлення або занулення. Стрічкові конвеєри, призначені для транспортування тіста і тістових заготівель, повинні мати антіадгезійне покриття або пристрої для виключення налипання тіста. На стрічці похилих конвеєрів необхідно встановлювати поперечні рейки щоб уникнути зворотного сповзання штучних вантажів.

Конструкція конвеєрів повинна передбачати установку завантажувальних і розвантажувальних пристроїв для рівномірної і центрованої подачі вантажу в напрямку його руху. Конвеєри, призначені для безперервного транспортування сипких вантажів, оснащуються бункерами (закриваються сіткою з чарунками не більше 0,050,05м), висота яких від рівня підлоги або площадки приймається не менше 1м. Приводні і натяжні пристрої, ремінні та інші передачі, шківи і муфти конвеєрів огороджують. Огородження приводних, натяжних і відхиляючих барабанів стрічкових конвеєрів повинні закривати з торців барабани і участки стрічки, які набігають на барабан, за довжиною не менше R+1м від лінії торкання барабана зі стрічкою (R – радіус барабана в метрах). У сортувальних і інспекційних конвеєрах ополіскуючі пристрої обгороджують знімними кожухами з прозорого матеріалу. В них використовуються електродвигуни в закритому виконанні з обдувом, електроапаратура – у вологозахищеному виконанні. Конвеєри, розташовані над робочими місцями, проходами, повинні мати знизу суцільне огородження, розташоване не нижче 2,0м від рівня підлоги, а з боків – борта, що піднімаються над верхньою несучою стрічкою на 0,4м. Конвеєри для тарних вантажів повинні мати за всією довжиною борта висотою не менше 0,2м. У місцях передачі вантажу, що транспортується, з одного конвеєра на інший або на машину повинні бути передбачені пристрої, що виключають падіння його з конвеєра або машини. Для запобігання падінню мішків з конвеєрів кінці відвідних шлагбаумів повинні щільно примикати до борта конвеєра і спуска.

Вздовж конвеєрів, розташованих у виробничих приміщеннях нижче рівня підлоги, повинно бути огородження з поручнями висотою не менше 0,9м від рівня підлоги із зашиттям з низу висотою не менше 0,15м. Для переходу людей через конвеєри, встановлені на висоті не більше 1,2м від рівня підлоги, повинні влаштовуватися містки завширшки не менше 1,0м, обгороджені поруччями і захищені бортиками з низу. Ділянки конвеєрів, де заборонений прохід людей, повинні відгороджуватися поруччями висотою не менше 0,9м. Конвеєри в головній і хвостовій частинах повинні мати аварійні кнопки для їхньої зупинки. Такі ж кнопки передбачаються в проходах вздовж конвеєрів при довжині їх більше 10м. В зонах, де можуть знаходитися працівники, також огороджують: завантажувальні пристрої для насипних вантажів; прийомні пристрої в місцях скидання вантажів з конвеєрів. Очищення конвеєра необхідно здійснювати після відключення електродвигуна і вивішування на пусковому пристрої плаката: «Не вмикати! Працюють люди!».

Пересувні конвеєри дозволяється використовувати тільки при справних піднімальному пристрої і шланговому кабелі приводу, наявності на кінцях станини кінцевих вимикачів і огороджуючих щитів з боків механізмів для переміщення тарних вантажів. Скидання мішків зі стрічки необхідно здійснювати за допомогою щитків, встановлених під кутом 45 град до стрічки конвеєра і щільно прилягаючих до борта конвеєра або спуска.

Підвісні шляхи для транспортування і збереження м'ясопродуктів повинні бути змонтовані таким чином, щоб виключалося зіткнення продуктів з конструкціями, огороджуючими приміщення, і устаткуванням. На стрілках і поворотах підвісних шляхів встановлюються запобіжні смуги – контррельси. Глухі ділянки підвісних шляхів обладнаються упорами.

Роликові конвеєри (рольганги) повинні відповідати наступним вимогам: кут нахилу повинний складати не більше 4 град для того, щоб вантажі переміщалися зі швидкістю не більше 0,5м/с (при цьому безпека їхнього переміщення досягається за рахунок безперервного завантаження робочого полотна рольганга); відстань між осями роликів повинна відповідати розмірам переміщуваного вантажу (при цьому вантаж повинний спиратися не менше чим на три ролика); ширина переміщуваних вантажів не повинна перевищувати ширину полотна рольганга; у місцях проходу людей слід встановлювати відкидні секції рольгангів шириною не менше 0,8 м. Роликові конвеєри повинні мати в розвантажувальній частині обмежувальні упори та пристосування для гасіння інерції вантажу, що рухається.

Гвинтові конвеєри (транспортуючі шнеки) повинні відповідати наступним вимогам: жолоба для сипких матеріалів повинні бути обладнані щільними кришками на петлях або шарнірах; засипні бункери та отвори повинні бути перекриті запобіжними решітками, при цьому розміри чарунок не повинні перевищувати 0,050,05м; у днище жолоба, в якому розміщені робочі органи, повинні бути затулки для очищення від завалу продуктом, а в торцевій стінці з боку виходу продукту – зливальні самопливні труби та шарнірні запобіжні клапани, що відкриваються при переповненні жолоба продуктом; кришки шнекових живильників повинні мати блокування з електродвигунами, що забезпечує відключення механізму при відкриванні кришки; гвинт у жолобі повинний бути встановлений із зазором не менше 0,01м так, щоб він не торкався стінок і дна, працював плавно без невластивого шуму; витки шнека для уникнення випадкового травмування працівників повинні закінчуватися на відстані не менше 0,2м від випускного отвору.

Ковшові елеватори (норії) повинні відповідати наступним вимогам: засипні бункери повинні бути обладнані запобіжними решітками (з чарунками розміром не більше 0,050,05м), зблокованими з пусковим пристроєм; норійна стрічка і ковші не повинні торкатися внутрішніх стінок труб, кожухів, голівки і башмака норії; зупинка норії повинна бути передбачена не менше чим із двох місць (обов'язково в місцях завантаження і вивантаження), а дистанційний пуск – з одного місця після подачі попереджувального сигналу; норії слід обладнати гальмовими пристроями (за винятком елеваторів, що мають привід з черв'ячним редуктором) для їхньої зупинки при раптовому припиненні подачі електроенергії та пристроями для запобігання завалам; при влаштуванні приямка для башмака з трьох сторін повинні бути передбачені проходи завширшки не менше 0,8м, при цьому приямок повинний бути огороджений поруччями; від нижньої крайки башмака до підлоги необхідно залишати простір висотою не менше 0,15м для безпечного і зручного спорожнювання його при завалі продуктом; ширина ковшів норій повинна бути менше ширини стрічки на 0,025…0,030м; норії повинні бути обладнані пристроями, що виключають падіння стрічки при її обриві; очищення завантажувальних лійок необхідно виконувати тільки при відключеному електродвигуні і наявності на пусковому пристрої плаката: «Не вмикати! Працюють люди!»; у трубах - укриттях ковшових конвеєрів повинні бути передбачені оглядові люки та люки для натяжки стрічок: оглядові люки не вище 1,4м і не нижче 0,7м від підлоги, середня вісь люків для натяжки стрічок не вище 1,3м і не нижче 0,7м від підлоги; під час роботи норії оглядові люки і дверцята на голівці та башмаку норії повинні бути закриті; норійна стрічка повинна бути натягнута рівномірно за всією шириною для уникнення збігання її з барабана; на башмаках норий усіх типів повинні бути передбачені датчики підпору і реле контролю швидкості руху стрічки; біля башмаків і голівок норій для їхнього огляду, ремонту і змащення повинні бути передбачені площадки завширшки не менше 0,7м.

Конвеєрні і поточно-механізовані лінії поєднують машини, апарати, транспортні і допоміжні пристрої, а також системи керування, блокування та сигналізації. Конструкція окремих агрегатів і лінії в цілому повинна відповідати вимогам ГОСТ 12.2.124-90. “ССБТ. Оборудование продовольственное. Общие требования безопасности”. Завантажувальні і розвантажувальні пристрої повинні виключати заклинювання і зависання в них вантажу, утворення просипань. Усі частини машин, що рухаються, крім робочої поверхні конвеєрів, повинні бути надійно огороджені. Відкидні, розсувні, знімні огородження особливо небезпечних робочих органів повинні бути електрично зблоковані з пуском машини або мати стопорні пристрої для виключення доступу до рухомих частин.

На технологічній лінії, що складається з декількох послідовно встановлених і одночасно працюючих конвеєрів або з конвеєрів у сполученні з іншими машинами (наприклад, з машинами для упакування продуктів), приводи конвеєрів і всіх машин повинні бути зблоковані так, щоб у випадку раптової зупинки якої-небудь машини або конвеєра попередні машини чи конвеєри автоматично відключалися, а наступні могли працювати до повного сходу з них вантажу, що транспортується. З місць обслуговування повинна бути передбачена можливість відключення кожного конвеєра. У кінцевій частині лінії є блокування, що контролює наявність тари для приймання вантажу. Автоматичні потокові лінії виробництва томатного соку, томатної пасти, фруктових соків, пюре і т.п. мають блокуючі пристрої, що виключають насоси при заповненні збірних баків. Для фасування рідких або в’язких продуктів фасувальні пристрої оснащені рухомими трубками, що входять у горловини банок, пляшок і т.п. У лінії з виробництва заморожених пельменів забезпечується синхронність роботи дозаторів тесту і фаршу, формувального механізму, стрічкового конвеєра, скороморозильного апарата та фасувально-пакувальної машини. При експлуатації лінії у випадку аварійного відключення однієї з машин переключають апаратуру керування в режим “Налагодження” та включають у міру необхідності всі наступні (від місця аварії) по ходу технологічного потоку машини для доопрацьовування в них сировини або продукту. Пульти і пости управління, вбудовані в корпус машини, повинні розміщатися на відстані 1,0...1,2м від постійного робочого місця або поблизу головної частини машини при багатомісному її обслуговуванні. Органи ручного управління (кнопки, рукоятки) повинні знаходитися на висоті від підлоги: 0,7...1,1 м - при роботі сидячи; 0,9...1,3 м - при роботі стоячи. Усі машини лінії та шафа управління повинні бути заземлені. Лінії встановлюють у спеціалізованих цехах. При установці лінії на перекриттях необхідно мати дозвіл відповідних проектних організацій. Приміщення, в якому встановлюється лінія, повинно мати природне освітлення. В цьому приміщенні для проведення санітарної обробки машин необхідно мати водопровід і каналізаційні стоки. Відстань між паралельно стоячими технологічними лініями повинна бути не менше 1,8м. При необхідності проїзду між лініями електронавантажувачів і електровізків ця відстань збільшується до 2,5м. Відстань від технологічного устаткування до стін повинна бути не менше 1,4м. Автоматичні потокові лінії обладнаються переходами через них, максимальна відстань між якими приймається 25 м.

Підйомники не вимагають улаштування шахти та машинного приміщення. Транспортування вантажів здійснюється в кабінах або на платформах, які підвішені на канатах лебідки та переміщаються по напрямних на спеціальному каркасі. Двері в огорожах підйомника на поверхах мають блокуючі пристрої. Для аварійної зупинки його передбачені уловлювачі і кінцеві вимикачі. Платформу вантажних підйомників можна огороджувати тільки з трьох боків при наявності пристроїв, що запобігають сповзанню вантажу за її габарити. Висота огорожі повинна бути не менше 1м з суцільною обшивкою внизу висотою не менше 0,2 м. Для платформ, на які виключається вихід людей, висота огородження може бути зменшена до 0,5м. До кнопкової станції управління підйомником підводиться сигналізація з усіх поверхів, на яких виконуються вантажо-розвантажувальні роботи.

Скіпові підйомники, що використовуються у виробництві цукру, обладнуються шахтою та пристроями, що забезпечують автоматичну зупинку вагонетки у верхньому і нижньому положеннях. Вагонетка має уловлювачі для утримання її на напрямних у випадку обриву каната. Шахта скіпового підйомника відгороджується сіткою з усіх боків. Двері шахти мають замки, зблоковані з пусковим пристроєм підйомника. Лебідка підйомника має гальмо, що автоматично діє в аварійних ситуаціях. Передбачено сигналізацію, що попереджає про пуск підйомної установки.

Дежопідйомоперекидачі призначені для вивантаження тесту з похило розташованої діжі. На дежопідйомоперекидачі передбачені кінцеві вимикачі для зупинки у верхньому і нижньому положеннях площадки з діжею, а також пристрій, що виключає можливість довільного спуска діжі. Для запобігання перевантаженням дежопідйомоперекидача його привід постачений зрізним запобіжним елементом. Дежопідйомоперекидачі забезпечені механізмом для надійного закріплення діжі і блокуванням, що виключає її підйом у незафіксованому стані. Дежопідйомоперекидачі мають огородження зони підйому діжі з електроблокуванням, що виключає підйом її при відкритій огорожі. На дежопідйомоперекидачах передбачена аварійна кнопка «Стоп» для екстреної зупинки частин машини, що рухаються. Усі дежопідйомоперекидачі повинні бути зареєстровані на підприємстві, мати паспорт і піддаватися періодичним випробуванням. Випробування повинні проводитися не рідше одного разу на рік із занесенням їх результатів у спеціальний журнал. Випробування слід проводити вантажем, що на 10% перевищує вантажопідйомність машини. Дежопідйомоперекидачі при зносі гвинта понад 10 % повинні бути виведені з експлуатації.

Вантажопідйомні крани і машини обладнані приладами і пристроями безпеки. Вони мають обмежники робочих рухів – кінцеві вимикачи для автоматичної зупинки: механізму підіймання в крайніх верхньому і нижньому положеннях вантажозахоплювального органу (обмежник нижнього положення може не встановлюватися, якщо за умовами експлуатації неможливе опускання вантажу нижче рівня, який встановлений паспортом); механізму пересування вантажопідйомних кранів на рейковому ходу, їх вантажних візків, а також однорейкових візків, якщо швидкість вантажопідйомного крана (візка) перед підходом до крайнього положення може перевищити 0,5м/с (механізми пересування мостового перевантажувача, козлового крана обладнуються обмежниками незалежно від швидкості пересування). Обмежник висоти підіймання має забезпечувати після зупинки вантажозахоплювального органу, що підіймається без вантажу, зазор між ним і упором у електричних талів не менше 50мм, в усіх інших механізмах підіймання – не менше 200мм. Якщо швидкість підіймання більше 0,67м/с перед відключенням обмежником двигуна, має передбачатися попередній перехід на знижену швидкість – не більшу 0,34м/с.

Обмежник механізму пересування встановлюється таким чином, щоб накладення гальма відбувалося на відстані до упору, що дорівнює не менше половини шляху гальмування механізму, а у козлових кранів та мостових перевантажувачів – не менше повного шляху гальмування.

Спрацьовування захисних приладів та пристроїв приводить до вимикання електродвигуна і гальмування механізмів, що рухаються. Механізми підіймання вантажу обладнуються гальмами нормально замкнутого типу, що автоматично розмикаються під час вмикання приводу. На кінцях рейкової колії вантажопідйомного крана, його вантажного візка, таля, та однорейкового візка для запобігання їхньому сходу мають бути встановлені упори, розраховані на найбільше можливе навантаження.

Контейнерні крани мостового типу обладнуються обмежниками вантажопідіймальності, якщо можливе їх перевантаження за технологією виробництва.

Швидкість пересування кранів та талів, що управляються з підлоги, не повинна перевищувати 0,83 м/с, а вантажних візків – 0,53 м/с.

З метою уникнення несанкціонованого управління вантажопідйомними кранами їх захисна панель має бути обладнана індивідуальним контактним замком із ключем (ключом-маркою). У талів та вантажопідйомних кранів, що управляються з підлоги, ключом-маркою обладнується апарат управління. Цей апарат підвищується на висоті 1,0...1,5м від підлоги на сталевому тросику такої довжини, що дозволяє працівнику, який управляє краном або талем, знаходитися на безпечній відстані від вантажу, що переміщується. Робота механізмів має бути можлива тільки за умовами натискання на кнопку або утримання рукоятки в робочому положенні.

Двері для входу до кабіни управління з посадочної площадки мають бути обладнані електричним блокуванням, що не дозволяє почати пересування крана, якщо вони відчинені.

Гаки вантажопідйомних кранів та електричних талів обладнуються запобіжним замком, який унеможливлює самовільне випадання знімного вантажозахоплювального пристрою.

Легкодоступні частини (вали, з’єднувальні муфти з болтами та шпонками, передачі тощо) механізмів, що рухаються, мають бути закриті металевими знімними огорожами. Ходові колеса опорних кранів, що пересуваються рейковою колією, та їх опорних вантажних візків мають бути споряджені щитками (зазор між щитком і рейкою не повинен перевищувати 10мм).

Вантажопідйомні крани, крім тих, що керуються з підлоги, а також однорейкові візки мають бути обладнані звуковим сигнальним пристроєм (за тональністю відрізняється від автомобільного).

Вантажозахоплювальні органи, канати, ланцюги повинні мати відповідні коефіцієнти запасу міцності.

Вантажопідйомні крани і машини підлягають технічному огляду (частковому і повному). Періодичному огляду підлягають знімні вантажозахоплювальні пристрої і тара.

Лебідки для переміщення вантажів встановлюють і закріплюють на фундаменті або рамі, при цьому для забезпечення їх стійкості на раму вкладають баласт з урахуванням подвійного робочого навантаження. Зовнішні частини лебідки, що обертаються, окрім барабана, закривають знімними кожухами. Лебідки з електричним приводом обладнуються електромагнітним гальмом, автоматично діючим при відключенні електродвигуна, а лебідки з ручним приводом - храповим пристроєм та ручним стрічковим гальмом.

Навантажувачі, електрокари (автокари) та штабелери використовуються для транспортування вантажів на базах і складах. Навантажувачі з механічною системою підйому вантажу повинні мати кінцеві вимикачі. Електронавантажувачі та електроштабелери обладнують пристосуваннями, які запобігають перевантаженню механізмів підйому. При висоті підйому вантажу більше 2м над їх кабіною влаштовується огорожа. Не допускається експлуатація цих машин із зіпсованим робочим освітленням, а також із зіпсованими гальмами і засобами сигналізації.

При навантаженні та розвантаженні тарно-штучних вантажів механізмами слід здійснювати їх пакетування з використанням піддонів, контейнерів та інших пакетоутворюючих засобів. Вантажі у пакетах повинні бути скріплені. Вилками навантажувача допускається піднімати вантаж при наявності щілини між ним і підлогую (майданчиком). При переміщенні вантажу машинами або механізмами з вилковими або телескопічними захватами опорна поверхня тари повинна розміщуватися на вантажозахоплювальних пристроях стійко, без переваги на бік. Зміщення тари за межі опорної поверхні вантажозахоплювального пристрою не повинне перевищувати однієї третини її лінійного розміру. Транспортування вантажу на вилках навантажувача повинне бути на висоті не більше 300 мм від рівня поверхні, по якій він переміщується.

Ширина проїздів між штабелями повинна бути не менше максимальної ширини навантаженого транспортного засобу плюс 0,8м, а при двосторонньому русі - не менше подвійної максимальної ширини навантаженого транспортного засобу плюс 1,5 м. Шляхи руху транспортних засобів повинні бути освітлені. У виробничих приміщеннях максимальна швидкість руху транспортних засобів не повинна перевищувати 5 км/год.

Вантажні візки призначені для транспортування невеликих вантажів. Вони повинні мати знімні або жорсткі пристосування, що забезпечують стійкість вантажів, і поручні для зручності їх переміщення. При експлуатації візків з підйомними платформами перед установкою вантажу необхідно переконатися у справності підйомного механізму. Під час перевезення вантажів платформа візка повинна бути повністю опущена.

Похилі і гвинтові спуски застосовують для переміщення вантажів під дією власної ваги. Кут нахилу спусків похилих або гвинтових для мішків з борошном, цукром або коробів приймається в межах 30...35 град. Висота похилих спусків – не більше 3,6 м. Швидкість руху вантажу на гвинтових спусках повинна бути не більше 2 м/с. При куті нахилу гвинтових спусків більше 24 град і швидкості руху вантажів більше 1,0 м/с у нижній частині їх встановлюються амортизуючі упори або обладнаються зустрічні ухили. Ширина робочої поверхні спуска приймається не менше діагоналі переміщуваних вантажів, а висота бортів – не менше 2/3 їхньої висоти. Столи для приймання вантажів влаштовуються висотою 1,4 м з гальмовими пристосуваннями. Прорізи в підлогах для гвинтових і похилих спусків повинні мати огородження висотою не менше 0,9 м. Місця розташування спусків повинні бути огороджені.

На підприємствах передбачають замкнутий механізований цикл руху продовольчої сировини і готової продукції з використанням піддонів і тари-устаткування. Установку піддонів з товарами на яруси стелажів здійснюють навантажувачами, а також візками з підйомними вилками або з підйомною платформою.

При ручному розбиранні вантажів використовують зрівняльні площадки (підйомні платформи), що виконують функцію проміжного настилу між рампою і платформою транспортного засобу, а також забезпечують розташування ярусу контейнера, що завантажується, і вантажної гілки конвеєра на одному рівні. Навантаження контейнерів в автомашини здійснюють за допомогою вантажопідйомного борта. Для виключення розкочування контейнерів у кузові при транспортуванні їх розчалюють.

Перевезення продовольчої продукції залізничним, водним, повітряним або комбінованим транспортом (за винятком автотранспорту) може виконуватися в спеціально підготовлених для цього транспортних засобах відповідно до вимог Державних санітарних норм і правил „Транспортування продовольчої продукції”, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 травня 2004р. №239”. Контроль за виконанням зазначених норм і правил покладається на посадових осіб санітарно-епідеміологічної служби України.