Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3.7.4. Техніка безпеки при експлуатації окремих видів

електромеханічного устаткування

Просіювачі, машини мішкоочисні становлять небезпеку, насамперед, у зв'язку з можливістю пилоутворення як усередині устаткування, так і в робочій зоні та вибуху пилоповітряної суміші від джерела запалювання (наприклад, від ударних іскор, розряду статичної електрики). Електроустаткування в них має вибухозащине виконання.

Завантажувальні отвори автономних просіювачів мають знімні решітки, зблоковані з електродвигунами для виключення пуску машини при перебуванні їх у піднятому положенні. Просіювальні машини повинні бути герметичними та оснащені аспіраційними пристроями або фільтрами. У просіювачах встановлюються магнітні сепаратори, для видалення із сипких продуктів металевих включень, здатних при зіткненнях створювати іскри, причому маса блоку (при ручній виїмці) повинна бути не більш 10 кг, тягове зусилля кожного магніту не менше 65 Н. До магнітного сепаратора забезпечується вільний доступ, місце його установки не повинне піддаватися ударам, нагріванню понад 45оС. Чищення магнітів щітками від металевих предметів необхідно проводити не рідше одного разу на зміну при повній зупинці устаткування. Намагнічування магнітів повинне проводитися в окремому приміщенні, де відсутній борошняний і інший пил.

Машини мішкоочисні необхідно розміщати в ізольованому приміщенні, вони повинні бути пневматичними, усмоктувального типу. Застосування вибивальних барабанів та інших механічних органів для очищення мішків ударами неприпустимо.

Дробильно-розмельне устаткування становить небезпеку також у зв'язку з можливістю пилоутворення і вибуху пилоповітряної суміші від джерела запалювання.

У розмельному і подрібнюючому устаткуванні камери для здрібнення продукту повинні бути герметичними. Завантажувальні і розвантажувальні пристрої слід ущільнювати. Перед завантажувальною воронкою дробарок і мікромлинів, у місцях пересипання продукту (лоток, бункер і т.п.) повинні встановлюватися магнітні уловлювачі. Місця виділення пилу (транспортування, пересипання) повинні обладнатися місцевими відсмоктувачами з фільтрами для очищення запиленого повітря перед викидом його в атмосферу. Привід устаткування повинний оснащуватися блокувальним пристроєм, який виключає пуск устаткування при відкритих кришках (люках) дробарок і при виключеній місцевій вентиляції або аспірації. У дробильно-розмельному устаткуванні, що працює в умовах можливого утворення вибухонебезпечної концентрації пилу в повітрі, використання пристроїв, що утворюють іскри, не допускається. Електроустаткування повинно використовуватися тільки у вибухозахищеному виконанні. Для запобігання утворенню іскор, розриву сит та інших ушкоджень, що виникають внаслідок биття молотків, ротори мікромлинів і дробарок повинні бути статично відбалансовані в зібраному виді. Розмельні органи дробарок повинні бути надійно закріплені, не повинні мати тріщин та інших дефектів; для уникнення утворення іскор не допускається зачіпання їх за нерухомі елементи. Розмел сипучої сировини на мікромлинах здійснюється при надійно закріплених тканевих фільтрах, які мають бути заземлені для уникнення накопичення зарядів статичної електрики.

Устаткування для готування рідких компонентів, рідких дріжджів і заквасок повинне відповідати, насамперед, вимогам ДСТУ EN 1672-1-2001, ДСТУ EN 1672-2-2001.

Ємкості для готування і збереження рідких дріжджів, рідких напівфабрикатів, заквасок повинні бути виготовлені з корозійностійкої (нержавіючої) сталі або матеріалів, що заміняють її і дозволені Міністерством охорони здоров'я України до застосування. Ємкості для готування і збереження рідких напівфабрикатів забезпечуються, відповідно до вимог ДСТУ 2583-94, покажчиками рівня зі звуковою або світловою сигналізацією, що оповіщає про верхній і нижній їхній рівень. Кожна робоча ємкість повинна бути з'єднана за допомогою переливної трубки з резервною ємкістю і мати люк для видалення осаду. Над ємкостями розміщають пристрої для відводу вуглекислого газу. Ємкості з переміщуючими пристроями повинні бути оснащені кришками або запобіжними решітками з електроблокуванням, що виключає можливість пуску пристрою при відкритих кришці або запобіжної решітці та забезпечує вимикання приводу при їхньому відкриванні. Заварювальні машини повинні бути герметизовані або оснащені місцевими відсмоктувачами (витяжними зонтами). Заварювальна машина повинна мати електроблокування, що виключає її включення при піднятій кришці.

Електротехнічна апаратура, що встановлена на устаткуванні відділення готування рідких компонентів, рідких дріжджів і заквасок, має оболонки зі ступенем захисту не менше 1Р44.

ючийгумовогоУстаткування тестоприготовительное являє собою комплекс машин для дозування борошна й іншої сировини, готування і розкочування тіста.

Дозування борошна та іншої сировини необхідно здійснювати дозуючими пристроями. Всі обертові і рухомі частини дозаторів повинні бути огороджені суцільними кожухами. На дозаторах рідких компонентів установлюються датчики рівня і переливні труби. Середня частина шкали дозуючої апаратури для рідких компонентів розташовується на висоті 1,4...1,6 м від підлоги або площадки; шкала повинна бути освітлена.

У тістомісильній машині підкатна діжа має пристрій, який надійно закріплює її на фундаментній плиті (поворотній платформі), та електроблокування, що виключає можливість пуску місильного органа при відсутності діжі або неправильному її закріпленні. Тістомісильні машини з підкатними діжами повинні мати блокування для автоматичної зупинки приводу місильного органа при нещільному закритті кришки та автоматичної зупинки приводу платформи при недостатньо щільному закритті огородження діжі. Ці тістомісильні машини повинні мати пристрій для запобігання мимовільному падінню кришки з верхнього положення. Зусилля накату і виведення завантаженої діжі на платформу місильної машини не повинне перевищувати 150 Н. Тістомісильні машини періодичної дії, в яких вивантаження тіста здійснюється з похило розташованої діжі при русі місильного органа, повинні мати запобіжні решітки, що закривають небезпечну зону в період вивантаження напівфабрикату. Для машин, обладнаних дворучним керуванням, установка запобіжних решіток не обов'язкова.

Тістомісильні машини безперервної і періодичної дії зі стаціонарними місильними ємкостями повинні закриватися кришками, зблокованими з приводами місильних органів.

Схема автоматизації бункерних тістопідготовчих агрегатів передбачає автоматичну зупинку їх при аварії.

У конструкції бункерів для бродіння повинні бути захисні решітки, кришки.

Натирочні машини повинні мати сітчасте огородження за всією довжиною розкочування тіста. Огородження повинно бути зблоковано з приводним пристроєм.

Відкриті робочі органи шнека бродильних корит опари та тіста повинні мати захисні огородження, зблоковані з приводами машин.

Устаткування тісторозділююче і формовання виробів призначено для розділення тістових заготовок і формовання борошняних виробів.

Прийомні воронки тісторозділюючих машин мають знімні захисні решітки, зблоковані з приводом. Робочі органи тісторозділюючих машин (механізм нагнітання тіста, ділильна голівка з відсікаючим пристроєм), рухомі частини механізму приводу мають огородження з блокуваннями, що забезпечують відключення електродвигунів при відкриванні кришки тістової камери, знятті огородження ділильної голівки або приводу машини. Справність блокувальних пристроїв тісторозділюючих машин перевіряють щозмінно. Робота при несправному блокуванні не допускається.

Тістові камери і ділильні голівки тісторозділюючих машин повинні мати ущільнення, що виключають витікання тіста при роботі машини.

На тісторозділюючій машині А2-ХТН та її модифікаціях передбачений щиток, що перекриває простір між транспортером і запобіжним щитком ділильної голівки.

На тістоокруглюючих машинах передбачене знімне огородження кліноремінної передачі та інших частин приводу, що зблоковано з електродвигуном.

У тістозакочуючих машинах огороджені прокочуючі валки, зубчасті та ланцюгові передачі. Огородження зблоковано з приводом машини. Конструкція машин повинна виключати залипання тіста. Ділильно-закаточні машини оснащуються знімним суцільним огородженням ділильно-формуючого механізму, зблокованим із приводним пристроєм (можливість деблокування виключено).

Машина для формования сухарних плит повинна мати огородження механізму формування, зблоковане з приводом, по всьому його периметру.

Машина для різання хліба і сухарних плит має огородження зони різання з усіх боків з отворами для проходу виробів. Відстань від отвору до ножів або струни перевищує довжину руки або пальців рук людини (залежно від розміру отворів). Огородження зблоковано з приводом і гальмом ножів.

Машини з дисковими ножами мають пристосування для безпечного заточення їх без зняття з машини.

Устаткування для розстійки складається з механізму для надрізу тістових заготівель, укладальника їх у форми, розстійно-пічного агрегату.

Механізми для надрізу тістових заготівель мають знімні огородження в зоні дії ножів, зблоковані з їх приводними пристроями. Зону дії ножів необхідно позначити попереджуючим написом «Обережно — ніж!»

Укладальник тестових заготівель у форми розстійно-пічного агрегату оснащений огородженням, що виключає можливість улучення робітника в зону переміщення автомата. Напрямні мають обмежники ходу візка і кінцеві вимикачі для зупинки приводу машини. Конвеєр розстійки тіста має запобіжний пристрій, що виключає аварію його у випадку перевантаження. При профілактичному огляді конвеєра необхідно перевіряти колиски на розгойдування їх у шарнірах. Колиски повинні вільно розгойдуватися, що виключає перекидання їх при повороті конвеєра. При необхідності, слід натягувати ланцюг конвеєра. Для попередження розгойдування колисок при завантаженні напівфабрикату і вивантаженні виробу передбачений обмежник. Колиски повинні рухатися плавно, без перекосів.

Машини для різання заморожених продуктів мають як виконавчий орган пилку або гільйотину. Найбільш небезпечні машини зі стрічковими пилками. Обертові і рухомі частини стрічкової пилки (вал електродвигуна, шківи, полотно пилки) закриті суцільним металевим кожухом, кришка якого зблокована з пусковим пристроєм. Робоча частина стрічки пилки закрита запобіжною рухомою захисною рейкою (штангою). Подача сировини на полотно здійснюється за допомогою рухомої каретки столу. Для запобігання вильоту розірваного полотна пилки з кожуха пила забезпечена уловлювачем. Для запобігання розриву полотна пилки його не слід надмірно натягувати. Полотно необхідно встановлювати у середній частині ободів шківів. Заради уникнення розлітання шматочків розпилюваного продукту рух робочої частини пилки повинен бути направлений зверху вниз.

Небезпечним елементом у машині МРЗП, призначеній для нарізання стандартних заморожених безкісткових блоків рибного філе, субпродуктів і м'яса, є гільйотина з тонким консольно встановленим ножем. У цій машині для здійснення різання необхідно натиснути одночасно дві пускові кнопки. При цьому ніж з верхнього положення переміщається вниз, розрізаючи продукт, і потім знову повертається у вихідне (верхнє) положення. Завдяки двокнопочному керуванню машиною виключається знаходження рук оператора в зоні роботи ножа. При експлуатації машини забороняється працювати без огорожі, із знятими щитками і кожухами.

Для різання сортових розрубів м'яса (з кістками) і птахів використовуються машини типу МРСР. Ріжучі інструменти - гладкі леза (для різання м'яса) і пилка (для різання кісток). Зміна ріжучого інструмента здійснюється за допомогою ножної педалі.

М'ясорубки випускають у вигляді машин з індивідуальним приводом (МР‑250, МИМ-82) та у вигляді змінних механізмів (МС2-70, УММ-2, ММП‑II‑1) до універсального приводу.

М'ясорубки різних видів мають однаковий принцип дії і розрізняються за конструкцією незначно. Найбільш небезпечним елементом м'ясорубки є шнек. Для того, щоб при завантаженні продукту пальці працівника не діставали до шнека, завантажувальному пристрою надається форма воронки або лотка. Над горловинами м'ясорубок з діаметром завантажувальних отворів більше 45мм повинні бути встановлені запобіжні кільця. Для проштовхування продукту у горловину завантажувальної тарілки повинні використовуватися дерев'яні пести.

Витяг шнека та ріжучого інструмента, (ножів, решітки) з корпуса після вимикання м'ясорубки повинно здійснюватися штовхачем або спеціальним гачком.

Універсальний привід - пристрій, у якому конструктивно об'єднані електродвигун і редуктор. Призначення його - приводити у дію змінні робочі механізми: м'ясорубки, овочерізки та ін. Універсальні приводи бувають стаціонарні та пересувні. Перед початком роботи необхідно перевірити технічний стан приводу та надійність його кріплення до кришки стола або станині-підставки. Якщо привід встановлений на візку, то необхідно зафіксувати наявний на його колесах гальмовий пристрій. Перевіряють справність заземлення приводу та правильність обертання його робочого вала (напрям обертання вказано стрілкою на кожусі редуктора). Потім встановлюють потрібний виконавчий механізм і міцно закріплюють його у гнізді (горловині) приводу зажимом або гвинтами. Після випробування роботи машини на холостому ході вмикають привід і завантажують у неї підготовлені продукти. Встановлювати і знімати виконавчий механізм дозволяється тільки при вимкнутому електродвигуні.

Куттер має небезпечні зони обертання ножів і роботи передавальних механізмів, що повинні бути закриті кришками, зблокованими з пусковим пристроєм електродвигуна. Куттер має обертову чашу, у яку завантажується сировина, і зблокований з електроприводом тарілчастий вивантажувач приготовленого фаршу.

Фаршемешалки мають небезпечний виконавчий орган – вал з лопатями. Для запобігання травмуванню рук персоналу при завантаженні продукту фаршемешалка має у верхній частині завантажувальної воронки запобіжну хрестовину. Перед початком роботи перевіряють технічний стан універсального приводу і приєднаної до нього за допомогою хвостовика фаршемешалки. Розвантажувальний отвір робочого циліндра повинен бути щільно закритий. Завантаження змінного механізму продуктом здійснюють після перевірки роботи його на холостому ході.

Відцентрові бурякорізки обладнають запобіжними планками, які виключають зсув ножових рам на ходу.

Устаткування для фасування і закупорювання тари включає машини фасування, дозувально-фасувальні автомати, закаточні машини, дозуючо-закаточні агрегати, укупорочні автомати та ін. В машинах для фасування - дозуючі пристрої і каруселі, в закаточних машинах – закаточні голівки, закаточні каруселі або ротори, маркіруючі пристрої, „зірки” і шнеки, що транспортують банки, мають огородження (легковідкривні зблоковані з пусковим пристроєм електропривода). Машини для фасування і закаточні машини для скляної тари місткістю 3 дм3 і більше обладнаються щитами (зблоковані з пусковим пристроєм електропривода), які забезпечують захист обслуговуючого персоналу від гарячої продукції, що розприскується.

Розфасовочно-пакувальні машини та автомати мають огородження, блокування та інші пристрої, що забезпечують безпеку їхньої експлуатації. Передбачено сітчасте огородження охолоджувальних вентиляторів машин для термічної обробки пакувань, огородження ріжучих пристроїв стрічки пакувального матеріалу та ділянки термозварювання пакетів з полімерних матеріалів. Машини та автомати мають блокування, що відключають електроприводи при обриві стрічки пакувального матеріалу, знятті огороджень ріжучих пристроїв, ручному регулюванні агрегатів. Рулонотримачі оснащені пристосуваннями для швидкої і безпечної зміни пакувальних матеріалів. Вакуумні системи пакувальних машин розраховані на вакуумметричний тиск 105 Па. Розфасовочно-пакувальні машини для сипких продуктів обладнані місцевою витяжною вентиляцією.

Мийні і мийно-сушильні машини мають постачені світловою і звуковою сигналізацією блокуючі пристрої, які відключають приводи у випадках: перевантаження або заклинювання несучого органа машини; заклинювання робочих органів пристроїв для завантаження та вивантаження сировини, порожньої або наповненої тари; переповнення сировиною, порожньою або наповненою тарою відводячого конвеєра. Барабани і лопаті машин для мийки сировини закриті кожухами. Машини для мийки порожньої тари укомплектовані установкою для готування і подачі миючого розчину, а також манометром, запобіжним клапаном і автоматичним редуцюючим пристроєм - на підводячому паропроводі. Завантаження сировини, порожньої і наповненої тари в мийні та мийно-сушильні машини повинно бути механізовано.