Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3.5 Класифікація електроустановок та область їх застосування

Тривала і безпечна експлуатація електроустаткування можлива за умови, що конструкція його відповідає визначеним умовам навколишнього середовища. Електроустановки підрозділяються на загальнопромислові і вибухозахищені. Загальнопромислові електроустановки мають виконання: відкрите, захищене, закрите, продуваєме, обдуваєме, пилозахищене, бризкозахищене, вологозахищене і маслозахищене.

Відкриті електроустановки не мають спеціальних пристосувань для запобігання випадковим дотикам до обертових і струмоведучих частин, влученням усередину сторонніх предметів, пилу, бризок води і т.п.

Захищені електроустановки мають спеціальні пристосування, які захищають електродвигуни від влучення всередину сторонніх твердих тіл, а також від випадкового дотику до обертових і струмоведучих частин, але не мають засобів захисту від пилу, волокон, бризок води.

Закриті установки мають оболонку, що захищає від влучення усередину волокон, грубого пилу і крапель води, але не захищає від проникнення газів, тонкого пилу і пар рідин. Закриті установки постачені вентиляційним пристроєм, що забезпечує їх продування або обдування.

Конструктивні особливості інших загальпромислових електроустановок відбиті в їхніх назвах.

Вибухозахищені електроустановки мають спеціальні конструкційні засоби, які забезпечують незапалення навколишньої вибухонебезпечної газо-, паро- і пилоповітряної суміші від електричних іскор, дуг, полум'я і нагрітих частин устаткування. Вибухозахищені установки класифікуються і маркіруються згідно з ДСТУ EN 50014-2001.

Застосовуються електроустановки: у сухих приміщеннях у відкритому і захищеному виконанні; у вологих і сирих приміщеннях – у виконанні захищеному, бризкозахищеному з вологостійкою ізоляцією; в особливо сирих – у виконанні бризкозахищеному з вологостійкою ізоляцією обмоток або закритому; у жарких приміщеннях – у захищеному або закритому (обдуваємому або продуваємому) виконанні. У пильних приміщеннях при негорючому пилу виконання електрообладнання повинне бути закрите, продуваєме або обдуваєме, при струмонепровідному пилу допускається захищене виконання. У приміщеннях з хімічно активним або органічним середовищем допускається використовувати електрообладнання в такому ж виконанні, але електроустаткування в захищеному виконанні повинне мати хімічно стійку ізоляцію.

У пожежонебезпечних зонах використовуються загальнопромислові електроустановки, у вибухонебезпечних, як правило, - вибухозахищені.

У вибухозахищеному виконанні повинно бути, наприклад, дробильно-розмелене електроустаткування для одержання цукрової пудри, електроустаткування елеваторів для транспортування борошна, сухого цукру і висушеного гніту.

3.6 Загальні вимоги безпеки до виробничого устаткування

3.6.1 Загальні положення щодо забезпечення безпеки устаткування

Виробниче устаткування повинне відповідати вимогам безпеки при монтажі, експлуатації, ремонті, транспортуванні і збереженні, при використанні окремо або в складі агрегатів, ліній, систем. Вимоги і міри безпеки, зумовлені особливостями влаштування та умовами роботи машин і устаткування, систем і елементів конструкції, а також концентрації пар та інших шкідливих речовин, що виділяються, рівні шуму, вібрації в числових значеннях повинні вказуватися в стандарті, технічних умовах на машину, устаткування в розділі „Вимоги безпеки”. В експлуатаційній документації апаратів і машин, котрі працюють з виділенням шкідливих газів, пар, пилу та мають відсмоктувачі безпосередньо в конструкції, повинні міститися вказівки щодо необхідного обсягу повітря, що відсмоктується від них.

Деталі і збиральні одиниці, вироби покупні або запозичені для застосування у виробничому устаткуванні повинні відповідати вимогам галузевих правил.

Устаткування повинно мати паспорти та інвентарні номери. При відсутності паспорту заводу-виготівника він складається підприємством-власником. Допускається складання одного паспорта на групу однотипного устаткування з вкладишами для кожної одиниці. Паспорт повинний зберігатися до списання устаткування. Відповідно до інвентарних номерів, обладнання реєструється в спеціальному журналі обліку та періодичних оглядів.

Устаткування, знову встановлене, а також після тривалої зупинки і ремонту може бути запущене в роботу тільки після приймання його комісією підприємства, призначеної наказом роботодавця. Пуск обладнання в роботу після нетривалої зупинки може бути здійснений після перевірки його справності з дозволу начальника зміни (бригадира).