Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3.3 Вимоги до розміщення обладнання у виробничих приміщеннях

Виробниче обладнання розміщають у приміщеннях відповідно до вимог технологічного процесу, виробничої санітарії, техніки безпеки та пожежної безпеки. При розміщенні обладнання повинні виконуватися вимоги безпеки, викладені в стандартах і технічних умовах на обладнання конкретного виду.

При розміщенні обладнання необхідно передбачати ширину проходів не менше: 1,5м – основного при наявності постійних робочих місць; 1,0м – біля віконних прорізів, доступних з рівня підлоги або площадки; 0,8м – між обладнанням для обслуговування і ремонту, а також між обладнанням і стінами; 1,4м – при наявності між ними постійних робочих місць; 0,5м – між ємкостями, збірниками, мірниками і стінами; 0,3м – між насосами і стінами; 0,7м – між рядами силосів, а також між силосами і стінами в складах безтарного збереження борошна; 0,25м – між суміжними в ряді силосами круглого перетину. Відстань від підлоги площадки обслуговування силосів до перекриття або низу виступаючих частин конструкцій повинна бути не менше 2м. Мінімальна відстань між осями тістомісильних машин з подкатними діжами ємкістю 330л складає 2,3м, ширина вільного простору перед ними – не менше 3м. Проходи між паралельно розташованими виробничими печами, сушарками приймаються шириною не менше 2м. Відстань між осями автоматичних ліній з виробництва довгих макаронних виробів повинна бути не менше 5м. Вертикальні автоклави періодичної дії для стерилізації консервів у бляшаній та скляній тарі з застосуванням програмних регуляторів температури і тиску встановлюються рядами, причому відстань між апаратами в ряді приймається 2,5 м, між їх рядами – 3,5 м. Висота установки автоклавів над рівнем підлоги повинна бути не менше 0,8 м.

Висота приміщень для установки хлібопекарських печей повинна дорівнювати висоті печі плюс не менше 1м від верхніх виступаючих її частин до перекриття і не менше 0,6м до балок. У топковому відділенні вздовж фронту топок повинний забезпечуватися вільний прохід шириною не менше 1,5м. З топкового відділення, із протилежних сторін, передбачаються не менше двох виходів; двері повинні відчинятися назовні.

У машинних відділеннях аміачних і хладонових (з одиничною продуктивністю не менше 3,5 кВт) холодильних установок основний прохід між компресорами, а також проходи між виступаючими частинами машин і щитами з контрольно-вимірювальними приладами або електрощитами хладонових установок приймається шириною не менше 1,5м, прохід між виступаючими частинами компресорів повинний бути не менше 1м, прохід між гладкою стіною і компресором (апаратом) – не менше 0,8м.

В аміачних холодильних установках типу «Контейнер» висота машинного відділення від підлоги до перекриття (покриття) повинна бути не менше 3,2 м, а від підлоги до низу виступаючих частин комунікацій і обладнання в місцях регулярного проходу і на шляхах евакуації людей – не менше 2 м. У цьому випадку ширина основного проходу між виступаючими частинами обладнання приймається не менше 0,8м, а проходу між гладкою стіною і компресором (або апаратом) – не менше 0,6 м. Довжина шляху до виходу повинна бути не більше 5 м.

Відеотермінали і персональні ЕОМ розташовують у приміщеннях на відстані не менше 1м від стін зі світловими прорізами. Прохід між рядами робочих місць приймається не менше 1м. Мінімальна відстань між бічними поверхнями відеотерміналів 1,2м, між тильною поверхнею одного та екраном іншого відеотерміналів 2,5м.