Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3.8.2 Вимоги до виконання робіт усередині ємкостей

Для проведення робіт усередині ємкості (для збереження сульфітованої сировини, соків, квашеної капусти та ін.) повинна призначатися бригада в складі не менше 3-х чоловік (працюючий, дублер, спостерігач). Перебування всередині ємкості дозволяється одній людині. При необхідності перебування в ємкості більшої кількості працівників повинні бути розроблені, внесені в наряд-допуск і додатково здійснені міри безпеки, що передбачають збільшення кількості спостерігачів (не менше одного спостерігача на одного працюючого в ємкості), порядок входу та евакуації працюючих, порядок розміщення шлангів, забірних патрубків протигазів, сигнально-рятувальних мотузок, наявність засобів зв'язку і сигналізації на місці проведення робіт та ін. Роботи всередині ємкості повинні виконуватися при температурі в ній не вище 30°С. При виконанні робіт при більш високій температурі повинні бути розроблені додаткові заходи безпеки (безперервне обдування працівника свіжим повітрям, застосування теплоізолюючих костюмів і взуття, часті перерви в роботі та ін.).

Виконувати роботи всередині ємкості при температурі 50°С і вище взагалі не допускається.

Роботи всередині ємкості повинні проводитися в денний час. При проведенні робіт у нічний час повинні бути розроблені відповідні міри безпеки та отриманий дозвіл роботодавця.

Перед проведенням робіт у ємкості повинні бути знеструмлені всередені її електроприлади і пристрої з живленням від електричної мережі, вивішені плакати з попереджуючим написом «Не вмикати! Працюють люди!». Вентиляція ємкості і періодичний аналіз повітря в ній повинні проводитися протягом всього часу ремонтних робіт. Місцевий вентиляційний відсмоктувач ємкості, в якій повинні здійснюватися роботи, необхідно відключити від вентиляційної мережі інших ємкостей.

Зняття кришки люка-лазу допускається тільки після звільнення ємкості від продукту.

До початку роботи в ємкості її необхідно (залежно від властивостей речовин, що знаходяться в ній) промити, пропарити гострою парою, продути чистим повітрям, після чого провести аналіз повітряного середовища на вміст шкідливих речовин. Результати аналізу повинні пред'являтися письмово. Видалення виявленого горючого газу повинне проводитися за допомогою переносного або пересувного вентилятора у вибухозахищеному виконанні.

Не дозволяється застосовувати для вентиляції ємкості балони зі стисненим повітрям.

Видалення газу з невеликих ємкостей допускається шляхом заповнення їх водою та наступного злива або відкачки її. Диоксид вуглецю повинний видалятися з ємкості через нижній люк або витіснятися шляхом заповнення її водою.

Якщо вміст шкідливих і небезпечних речовин у ємкості через 2-3 години після пропарювання її перевищує гранично допустиму концентрацію або вміст кисню в повітрі менше 19 %, роботи всередині ємкості повинні здійснюватися в шлангових протигазах ПШ-1 і ПШ-2 або киснево-ізолюючих апаратах (використання фільтруючих протигазів не дозволяється).

Шланговий протигаз з ретельно підігнаною шолом-маскою і відрегульованою подачею повітря робітник надягає безпосередньо перед спуском в ємкість. Герметичність збирання, підгін протигаза і справність повітродувки перевіряє особа, відповідальна за виконання робіт. Забірний патрубок шланга протигаза виводять назовні не менше чим на 2 м і закріплюють у зоні чистого повітря, при цьому шланг необхідно розмістити таким чином, щоб виключити можливість припинення доступу повітря внаслідок перегинання, перекручування або пережаття його при наїзді транспортних засобів, переході людей і т.п.

Рятувальний пояс повинний надіватися поверх одягу, мати перехрещені лямки і закріплену на ньому сигнально-рятувальну мотузку, довжина якої на два метри перевищує глибину ємкості, але складає не менше 10 м. Рятувальну мотузку прив'язують до кільця пояса і пропускають через кільце, закріплене на перехрещених лямках на рівні лопаток з таким розрахунком, щоб при евакуації потерпілого з ємкості за допомогою рятувальної мотузки положення його тіла було б вертикальним - головою нагору. Вільний кінець мотузки повинний бути виведений назовні і надійно закріплений. Вузли на мотузці роблять на відстані 0,5 м один від одного.

При виявленні несправностей (прокол шланга, зупинка повітродувки, обрив рятувальної мотузки і т.п.), а також при спробі працюючих зняти шолом-маску протигаза робота усередині ємкості повинна бути припинена, і працюючого необхідно підняти з ємкості. При відсутності зорового зв'язку між працюючим і спостерігачем повинна бути встановлена система подачі умовних сигналів. У випадку втрати свідомості працюючого в ємкості дублер зобов'язаний негайно підняти з неї потерпілого. При необхідності спуститися в ємкість для порятунку потерпілого дублер терміново викликає допомогу і тільки після її прибуття спускається до неї. Якщо під час роботи робітник відчує нездужання, він зобов'язаний негайно подати сигнал спостерігачу, припинити роботу і піднятися з ємкості.

Тривалість одноразового перебування працюючого в протигазі не повинна перевищувати 15 хвилин з наступним відпочинком на чистому повітрі не менше 15 хвилин.

При роботі всередині ємкості повинні застосовуватися світильники і прилади, що підключаються до джерела живлення з напругою не вище 12 В. Включення і вимикання світильників здійснюється поза ємкістю.

Не допускається використовувати паяльні лампи для очищення стінок дошников від парафіну; застосовуються для цього металеві або дерев'яні шкребки.

Роботи всередині резервуарів і апаратів, в яких можливе утворення вибухопожежонебезпечних сумішей, повинні виконуватися за допомогою інструмента та інвентарю, що виключають утворення іскор. Виконання робіт усередині таких резервуарів і апаратів у комбінезонах, куртках та іншому одязі з матеріалів, що електризуються, не дозволяється. Електроінструмент повинен відповідати вимогам ГОСТ 12.2.013.0-91.