Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

3.8 Вимоги безпеки до виконання окремих видів робіт

3.8.1 Загальні вимоги до організації робіт підвищеної небезпеки

Технологічні процеси повинні виконуватися відповідно до вимог ГОСТ ССБТ: 12.3.002-75, 12.3.009-76, 12.3.010-82, 12.3.020-80, а також галузевих правил і норм. Держнаглядохоронпраці затвердив своїм наказом від 30.11.1993р. № 123 Перелік робіт з підвищеною небезпекою. До виконання їх пред'являються особливі вимоги.

Характерні для підприємств харчових виробництв роботи, зв'язані з оглядом, очищенням, ремонтом, розгерметизацією технологічного устаткування, комунікацій, у тому числі всередині ємкостей (силосів, бункерів, цистерн, резервуарів та іншого аналогічного устаткування, а також колекторів, тунелів, колодязів, приямків та ін.), при проведенні яких існує або не виключена можливість виділення в робочу зону, визначену відповідно до ГОСТ12.1.005-88, вибухопожежонебезпечних або шкідливих пар, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, зробити шкідливий вплив на організм людини, а також роботи при недостатньому вмісті в повітрі кисню (нижче 20 % обсягу) і на висоті повинні проводитися за наряд-допуском відповідно до вимог інструкцій, розроблених на основі діючих правил з урахуванням місцевих умов.

На підприємстві за кожним цехом (виробництвом) повинен бути розроблений перелік робіт з підвищеною небезпекою. У переліку повинні бути роздільно зазначені роботи, що проводяться з оформленням наряду-допуску за встановленою формою і без оформлення такого документа, але з обов'язковою реєстрацією виконуваних робіт перед їх початком у відповідному журналі.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою розробляється начальниками цехів (відділень, дільниць - при безцеховій структурі), узгоджується з виробничим (технічним) відділом, службою охорони праці і затверджується роботодавцем. Перелік робіт з підвищеною небезпекою повинний періодично, не рідше одного разу на рік, переглядатися і перезатверджуватися. У переліку повинні бути зазначені: цех (установка, відділення - при безцеховій структурі), місце і характер роботи, можливі шкідливі і небезпечні виробничі фактори при її проведенні, виконавці, основні заходи, що забезпечують безпеку виконуваних робіт.

Список осіб, що можуть призначатися керівниками робіт за нарядами-допусками, встановлюється роботодавцем.

Наряд-допуск визначає обсяг і зміст запланованих робіт, послідовність їх виконання, міри безпеки, періодичність аналізів повітряного середовища та засоби захисту працюючих. Не дозволяється змінювати обсяги робіт, передбачені нарядом-допуском, вбік їхнього збільшення.

Наряд-допуск видається тільки на одну бригаду, на один вид робіт, на одну зміну. Якщо ці роботи не закінчені в зазначений термін, а умови їхнього виконання і склад бригади не змінилися, наряд-допуск може бути продовжений на чергову зміну.

Наряд-допуск підписується начальником цеху, де проводиться робота, узгоджується зі службою охорони праці (з реєстрацією в спеціальному журналі і присвоєнням чергового номера), а при необхідності - із суміжними цехами і затверджується роботодавцем. Наряд-допуск оформлюється в двох екземплярах, які після затвердження передаються начальнику зміни. Начальник зміни передає один його екземпляр особі, відповідальній за підготовчі роботи.

Після відповідної підготовки об'єкта обидва екземпляри зазначеного документа підписують посадові особи, відповідальні за підготовку і проведення робіт з підвищеною небезпекою, підтверджуючи безпеку умов їхнього проведення. Один екземпляр наряду-допуску після закінчення робіт передається службі охорони праці і зберігається в її справах не менше трьох місяців. Другий екземпляр його знаходиться у посадовій особі, відповідальної за проведення цих робіт, і після їхнього закінчення зберігається в справах цеху не менше трьох місяців.

Записи в обох екземплярах наряду-допуску повинні бути чіткими, без виправлень; не допускаються підписи відповідальних осіб під копірку.

При відсутності на підприємстві технічної можливості кваліфікованно та у повному обсязі виконати зазначені вище ремонтні роботи до виконання їх можуть залучатися атестовані фахівці інших організацій, що пройшли інструктаж з охорони праці.