Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.СелезньоваЮ.Охорона праці на підприємс....doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

4.2.3 Класифікація приміщень щодо вибухопожежної

і пожежної небезпеки

Виробництва і склади залежно від схильності до загоряння матеріалів і речовин, що застосовуються або зберігаються у них, поділяються за вибухопожежною і пожежною небезпекою на категорії: А, Б, В, Г, Д.

Категорії приміщень щодо вибухопожежної і пожежної небезпеки приймаються відповідно до табл. 1 ОНТП 24-86. Дані з цього нормативного документа наведено в таблиці 10.

Таблиця 10

Категорії приміщень щодо вибухопожежної і пожежної небезпеки

Категорія приміщення

Характеристика речовин і матеріалів, що

знаходяться (обертаються) у приміщенні

1

2

А

вибухо-пожежо-небезпечна

Горючі гази, легкозаймисті рідини з температурою спалаху не більше 28оС у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, при запаленні яких розвивається розрахун-ковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, який перевищує 5кПа. Речовини і матеріали, здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або між собою, у такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5кПа.

Б

вибухо-пожежо-небезпечна

Горючі пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 28оС, горючі рідини в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні або пароповітряні суміші, при запаленні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5кПа.

В

пожежо-небезпечна

Горючі рідини, тверді горючі речовини і матеріали (у тому числі пил та волокна), речовини і матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або між собою тільки горіти, за умови, що приміщення, у яких вони є в наявності або обертаються, не відносяться до категорій А чи Б.

Г

Негорючі речовини і матеріали в гарячому, розпеченому або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистої теплоти, іскор і полум'я; горючі гази, рідини і тверді речовини, що спалюються або утилізуються як паливо.

Д

Непальні речовини і матеріали в холодному стані. Допускається відносити до категорії Д приміщення, у яких знаходяться пальні рідини в системах змащення, охолодження і гідроприводу устаткування, у яких не більш 60 кг в одиниці устаткування при тиску не понад 0,2МПа, кабельні електропроводки до устаткування, окремі предмети меблів на місцях.

До категорії А належать машинні, апаратні та конденсаторні відділення аміачних холодильних установок, закриті склади зберігання спирту, коньяку, есенцій, ефірів та ін. ЛЗР, склади горючих газів, бензину і карбіду кальцію, приміщення зарядки акумуляторних батарей. Категорія Б включає, наприклад, склади безтарного зберігання борошна в силосах і бункерах ємкістю 14т і більше, склади безтарного зберігання цукру в силосах і бункерах ємкістю 5т і більше, відділення розмелу цукрового піску в пудру, приміщення мішкоочисних машин, приміщення установок аспірації, вентиляції та систем пневмотранспорту для видалення горючого пилу, відділення сушіння крохмалю, розфасовки та пакування крохмалю, розфасовки крупи, борошна та цукрового піску, розмелені і вибойні відділення млинів. До категорії В відносяться склади тарного зберігання борошна і цукри, відділення просіву борошна, зерноочисні відділення млинів і крупорушок, зернові елеватори, холодильні камери з температурою вище +10оС, склади жирів і олій, склади горючих і мастильних матеріалів, деревообробні, столярні, бондарні і лісотарні цехи, а також приміщення для обслуговування, ремонту і налагодження ЕОМ. Виробництва категорії Г – це гарячі цехи підприємств громадського харчування, пекарні відділення, топкові відділення хлібопекарських печей, приміщення обпалення птахів, варіння сиропів, вафельні відділення, теплиці і парники на газовому обігріві, котельні і гаражі. До категорії Д належать, наприклад, приміщення хладонових холодильних установок, холодильні камери з температурою +10оС та нижче, відділення тістомісильні, тістообробні і сушіння макаронних виробів на потокових лініях, склади фруктово-ягідної сировини.

У залежності від категорії виробництва на підприємствах, в організаціях і установах розробляються відповідні міри пожежної безпеки.