Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевзенко СИНТАКСИС.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.36 Mб
Скачать

§ 96. Складносурядні багатокомпонентні речення

У мовленні досить широко представлені багатокомпонентні складносурядні речення, щоправда, не всіх типів, а тільки ті, пре­дикативні частини яких поєднуються в одне ціле за допомогою єднальних, зокрема приєднувальних, і розділових сполучників.

Найпоширенішими є складносурядні речення, предикативні частини яких поєднані єднальними сполучниками: Тяжких де­рев стривожені ряди Загомоніли раптом, затремтіли, І довгі трави стебла похилили, І покотилася недобра вість, І змовкло все (М. Р.); Не загримів ні грім у хмарах, ні зловісні блискавки не розкраяли неба врочистим спалахом, ні бурі не повивертали з корінням могутніх столітніх дубів (О. Довж.); Ні їсться, ні

232

п'ється, ні серце не б'ється, і очі не бачать, не чуть голови (Т. Ш.); Лиш небо гуде неокрає, Та сім'я журавлина на крилах весну піднімає, Та ясними ночами зорі світять мечами, На Дону, на Дніпрі, на Дунаї {А. М.). У першому з наведених речень пре­дикативні частини поєднуються єднальним сполучником і, в другому — повторюваним ні...ні, в третьому — то сполучни­ком ні... ні, і, то безсполучниково; у четвертому в ролі єдналь­ного виступає сполучник та.

Досить часто предикативні частини багатокомпонентних складних речень поєднуються за допомогою повторюваних розділових сполучників то... то, чи... чи та ін.: То вітерець дихне по ниві, То коник в житі засюрчить, То радісно бджола з добут­ком, Злетівши з квітки, задзижчить (Л. Г.); Чи щось сказати хоче, чи так душа болить, чи розгнівилась на когось, чи все ра­зом бентежиться в її вразливій натурі (М. Ш.).

Іноді в ролі єднального може виступати повторюваний спо­лучник а, за допомогою якого поєднуються предикативні час­тини з перелічувальною інтонацією: А вечір палить вікна не­знайомі, А синя хмара жаром пройнялася, А синій ліс просвічує вогнем, А вітер віти клонить і співає мені в ушах (М. Р.).

Складносурядні речення, предикативні частини яких поєд­нуються протиставними сполучниками, бувають лише двоком­понентні. Однак вони можуть входити до складу багатоком­понентних складносурядних речень, поєднуваних іншими спо­лучниками сурядності, творячи при цьому своєрідні блоки, які об'єднуються в одне ціле єднальними чи розділовими сполуч­никами або безсполучниково: І колишеться м'ята, ітремтить далина, і доріг так багато, а вітчизна одна (А. М.); Ви пан, а я сирота; ви багатий, а я бідна; ви возний, а я простого роду; та й по всьому я вам не під пару (І. Котл.).У першому з наведених речень, що складається з чотирьох предикативних частин, три перші поєднані єднальним сполучником /, а четверта приєд­нується до третьої, творячи з нею своєрідний блок, за допомо­гою протиставного сполучника а. У другому реченні за допо­могою протиставного сполучника а поєднано три пари склад­носурядних речень, до яких протиставним сполучником та приєднано останню частину цього складного синтаксичного утворення.

§ 97. Складнопідрядні багатокомпонентні речення

В одному складнопідрядному реченні при головній частині може бути кілька (дві і більше) підрядні частини. Це багатоком­понентні складнопідрядні речення. Такі речення можуть мати

233

підрядні частини всіх існуючих типів і використовувати всі за­соби підрядного зв'язку. Серед багатокомпонентних складно­підрядних речень розрізняють: а) конструкції з послідовною підрядністю (включенням); б) конструкції із супідрядністю; в) конструкції, що поєднують у собі супідрядність і послідовну підрядність.