Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевзенко СИНТАКСИС.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.36 Mб
Скачать

§ 81. Складнопідрядні речення з підрядними часу

Складнопідрядні речення з підрядними часу — це такі склад­нопідрядні речення розчленованої структури, підрядні части­ни яких указують на час або період тривання дії головної час­тини. Як правило, підрядні частини цих речень відносяться до головної частини в цілому і залежать від неї. Вони відповіда­ють на питання коли? як довго? з яких пір? з яко­го часу? до якого часу? тощо і поєднуються з голов­ною частиною за допомогою сполучних слів коли, поки, доки, а також сполучників як, як тільки, ледве та ін.

Підрядні частини складнопідрядних речень часу можуть стояти перед головною частиною, в середині її або після неї: Лесі Українці було тринадцять років, коли вона надрукувала в журналі свій перший поетичний твір (І. Ц.). Якщо підрядну час-Ігину цього речення переставити в інше місце, його зміст не Зміниться: Лесі Українці, коли вона надрукувала в журналі свій перший поетичний твір, було тринадцять років; Коли Леся Ук­раїнка надрукувала в журналі свій перший поетичний твір, їй було тринадцять років.

За співвідношенням дії головної і підрядної частин склад­нопідрядні речення з підрядними часу поділяються на дві -групи: 1) складнопідрядні часові речення з відношенням одночасності, коли дія підрядної і головної частин відбувається одночасно: Коли дороги життєвої Тебе підхопить вітер злий, По вінця сили трудової у серце стомлене налий (М. Р.); Поки сонце з неба сяє,

191

тебе не забудуть (Т. Ш.); 2) складнопідрядні часові речення з відношенням різночасності, коли дія підрядної частини почалася раніше, ніж дія головної: Як став місяць серед неба, ревнули гар­мати (Т. Г.); Як упав же він з коня та й на білий сніг, «Слава!», «Слава!» покотилось і лягло до ніг (П. Т.); Коли баркас наблизив­ся, Мемет покинув кав'ярню і подався на берег (М. К.) або коли дія підрядної частини відбувається після дії головної: Ледве віз спинився коло воріт, як перед Марусею спинився хлопчик літ п 'яти, схожий на орля (М. В.); Доки сонце зійде, роса очі виїсть (Н. тв.); А мати стояла нерухомо, доки син на горб не вийшов (А. Г.).

У складнопідрядних часових реченнях з відношенням одно­часності підрядна частина приєднується до головної за допо­могою сполучників коли, як, поки, доки та складених сполуч­ників в той час як, в міру того як. Засобами вираження зв'язку підрядної частини з головною в таких реченнях є також співвідношення видо-часових форм дієслів-присудків головної і підрядної частин, які мають форму недоконаного виду, і зрідка порядок слів. У складнопідрядних часових реченнях з відно­шенням різночасності підрядна частина приєднується до голов­ної за допомогою сполучників поки, доки, перед тим як, до того як, коли необхідно виразити дію головної частини, що відбу­вається раніше, ніж дія підрядної: Вранці, перед тим як рушити на переправу, Хаєцький зробив ревізію на возах і доповів коман­дирові роти про наявну кількість мін. (О. Г.). Сполучники після того як, як, коли при присудках головної і підрядної частин, виражених дієслівними формами доконаного виду, показують, що дія головної частини настає після дії підрядної, а сполучни­ки як тільки, тільки що, тільки-но, тільки, ледве, ледве тільки, лиш, лише, скоро, щойно — що дія або стан головної частини починається або закінчується відразу після дії підрядної: Ну вже тепер, як тільки насмілюся, так і підійду (М. В.); Після того як він оженився, він ніби виріс у своїх очах (І. Н.-Л.); Ледве Тарасові минуло дев'ять літ, як умерла його мати (П. М.); Щойно паро­плав почав підходити до пристані, Ерік кинувся на верхню палу­бу (П. П.).