Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бевзенко СИНТАКСИС.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.36 Mб
Скачать

Список рекомендованої літератури

Вихованець. І. Р. Граматика української мови. Синтаксис. — К., 1993. —

С. 46—57. Курс сучасної української літературної мови: У 2 т. / За ред. Л. А. Була-

ховського. — К., 1951. — Т. 2.— 134—141. Сучасна українська літературна мова. Синтаксис / За ред. І. К. Білоді-

да. — К., 1972. — С. 431— 509.

122

Вправи

Вправа 115. Прочитайте речення, визначте, у яких із них порядок слів прямий, а в яких зворотний.

1. У світі так багато прекрасного (/. 77.). 2. Десна тихо і плав-їю котила хвилі до Дніпра. Влітку її береги облисіли. На сонці Далеко біліли широкі плеса {О. Д.). 3. Справжня гуманність озна-кає передусім справедливість (В. С). 4. Слово — то дивний Ьитвір людини. Слово народилося в праці, як і пісня. Всі слова народжені діянням, трудом (В. С). 5. Мова — велике багат­ство, яке треба усім нам берегти і примножувати (/. Вих.). 6. Вес­на. Співає соловей свої пісні ласкаві (В. Сос). 7. Знов верши­ною рясною Розшумілася сосна (А. М'яст.). 8.1 мені заспівати хотілось лебединую пісню собі (Л. У.). 9. Всі взолочено віконця (77. Т.). 10. Не пускайте слів попереду думок (7. Вих.). 11. Я з дитинства люблю теплі, лагідні вересневі дні (7. Ц.). 12. Ой, Тарасе, якби встав ти, знову повний сили, Та поглянув на Вкраїну, наш Кобзарю милий! {Я. Куп.). 13. О Руська земле! Вже далеко за горою ти! (Сл.). 14. Дуже я люблю кіно (ТО. 3.). 15. Приколисаний чарівною тишею, свіжістю води і лугу, Тим-ко був настроєний на думки і згадував усе близьке його серцю (/>• Т.).

Вправа 116. Прочитайте пари речень. Поясніть, чим вони відрізня­ються.

1. У нашій групі навчається тридцять студентів. У нашій групі навчається студентів тридцять. 2. Заходить ніч. Ніч захо­дить. 3. Мій брат — учитель. Учитель — мій брат. 4. Зелена ягода. Ягода зелена. 5. Стомлені очі. Очі стомлені. 6. Сьогодні ми йдемо в кіно. В кіно ми йдемо сьогодні. 7. Юнак розплю­щив очі. Очі розплющив юнак. 8. Вірш він написав чудовий. Він написав чудовий вірш.

Вправа 117. Прочитайте вірш Лесі Українки «Досвітні огні» або «Співець». Випишіть речення зі зворотним порядком слів. Усно поясніть стилістичну роль інверсії.

Вправа 118. Поділіть речення на тему і рему. Якщо це неможливо, поясніть, чому. Назвіть найважливіші способи виділення реми в україн­ській мові. Який зв'язок між актуальним і синтаксичним членуванням речення?

1. Сонце ходило в надвечір'ї і сліди залишило рожеві окрай хвиль (Н. 77.). 2. Пригасає над горами день (В. О.). 3. І осінні далі сумну мелодію навіяли мені (Ті. Сим.). 4. В роботі — вся краса людини, найвища істина життя (М. Синг.). 5. Враз на-і омлений вечір зітхнув і на землю осів, І туман покотив різно-

123

барв'я осінньої туги (Я. П). 6. Тільки часом у многоголоссі, В суєті поїздів і авто Спалахне твоє біле волосся, Сірі очі і каре пальто (В. Сим.). 7. Щось тривожне і знадливе в осені. 8. Неж­даний сніг — на перші квіти. 9. А любисток горить зелено (З те. Н. Півторацької). 10. Думи визбирую, мов зерно (В. Ст.). 11. ... Цвіте небокрай (В. Сос). 12. Вогні і темрява. Дощі й сонце. Сніги і морози (В. Б.). 13. Зітхає море (О. Донч.). 14. Тиша в хаті. 15. У хаті поночі. 16. Степ... Ніч... Десь у хлібах кричав перепел. 17. Настала зима. Почалися сильні морози {З те. А. Головка).

Вправа 119. Побудуйте кілька речень, у яких порядок слів не можна змінити, не порушивши смислу речення. Усно поясніть, у яких випадках це відбувається.

ПРОСТЕ УСКЛАДНЕНЕ РЕЧЕННЯ