Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бобрик №3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Питання до модульної контрольної роботи №3

з дисципліни «Моделі та методи прийняття управлінських рішень»

Підготувала:

студентка групи МРТП – 33

Веремчук Ілона (0989675680)

1.Що таке ефект?(Тишков С.)

Під ефектом розуміють результат порівняння нового стану явища після досягнення продиктованих потребами суб’єкта цілей з якістю його висхідного стану.

2.Які є види ефекту?( Тишков С.)

Загалом під ефектом розуміють результат зіставлення нового стану явища після досягнення продиктованих потребами суб’єкта цілей з якістю його вихідного стану.

Залежно від сфери виникнення розрізняють такі види ефекту від проектних рішень:

-економічний;

-фінансово-економічний;

-науковий;

-науково-технічний;

-соціальний(соціально-політичний);

-екологічний.

3.Розкрийте суть економічного ефекту.( Тишков С.)

Загалом під ефектом розуміють результат зіставлення нового стану явища після досягнення продиктованих потребами суб’єкта цілей з якістю його вихідного стану.

Економічний ефект відображає результат перевищення доходів від пропонованого рішення над видатками на його розроблення та впровадження.

4. Розкрийте суть фінансово-економічного ефекту. (Станіславчук А.)

Ефект (від лат. efficio — дію, виконую) — це результат, наслідок певних причин або дій. Здатність приносити певний ефект, забезпечувати ту чи іншу результативність процесу або діяльності заведено називати ефективністю.

Фінансово-економічний ефект — це корисний результат фінансово-економічної діяльності, що вимірюється як різниця між грошовими доходами від такої діяльності та грошовими витратами на її здійснення

5. Розкрийте суть наукового ефекту. (Станіславчук а.)

Велика складність виникає під час оцінювання ефективності фундаментальних досліджень. Критерій їх оцінки — науковий ефект. Його виміри стосовно конкретного дослідження можливі тільки на основі експертних оцінок, що грунтуються на таких положеннях :

  • кожному науковому результату присуджується певна кількість балів; « за наявності кількох критеріїв кожному з них надається певна «вага», що характеризує значущість очікуваного часткового результату в загальній результативності наукового дослідження;

  • під час оцінювання наукової результативності значення балів по кожному окремому виду наукового результату перемножується на відповідне значення валового коефіцієнта і підсумовується.

Ефективність наукових досліджень економічного характеру виявляється тільки внаслідок взаємодії з іншими факторами економічного зростання: інвестиціями, робочою силою, освітою, інформацією та ін. Оцінка економічної ефективності результатів наукових досліджень у прикладній економіці пов´язана з великими труднощами. Жодне економічне дослідження не породжує продукту якоїсь однієї науково-дослідної роботи. Крім того, визначають економічну ефективність не самої наукової продукції, а результату її використання, що суперечить принципу оцінки безпосередньо за кількістю виготовленої продукції.

6. Розкрийте суть науково-технічного ефекту. (Станіславчук а.)

Науково-технічний ефект є результатом науково-прикладних, дослідно-конструкторських розробок та їх використання і може бути оцінений фактичним економічним ефектом.

Вітчизняні спеціалісти зазначають, що оцінити ефект наукової діяльності досить складно, оскільки в цій сфері виникає ряд різноякісних ефектів. Щоб виявити їх сутність і взаємозв'язок необхідно проаналізувати кожний з них.

Процес ускладнення і подорожчання науково-технічних проектів, що відбувається у світовій практиці, викликає необхідність постійного збільшення ресурсів на розвиток наукових досліджень і реалізацію інновацій, підвищення значущості проблеми визначення ступеня ризику в досягненні потрібних результатів. Найбільш простим і доступним методом визначення величини технічного ризику є експертне оцінювання.

Науково-технічний ефект відображає приріст нових наукових знань, призначених для подальшого розвитку науки і техніки.

7. Розкрийте суть соціального ефекту. (Семенюк і.)

Соціальний ефект відображає покращення якості життя людей на підприємстві – зростання доходу персоналу, забезпечення зайнятості, підвищення кваліфікації, поліпшення умов праці, скорочення кількості травм та професійних захворювань, поліпшення умов соціальної захищеності (оплата комунальних послуг, санаторного лікування, відпочинку, освіти, проїзду тощо).

8. Розкрийте суть екологічного ефекту. (Семенюк і.)

Під ефектом розуміють результат зіставлення нового стану явища після досягнення продиктованих потребами суб’єкта цілей з якістю його вихідного стану.

Екологічний ефект означає зменшення шкідливих впливів на довкілля, впровадження безвідходних технологій, переробки відходів, наближення до біосумісних типів технологій та підвищення рівня екологічної безпеки.