Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бобрик №3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

31. Що дає контроль підлеглим? (Король а.)

Контроль покликаний інформувати підлеглих про хід роботи, її відповідність задумам керівника. Виконавець зацікавлений в тому, щоб його зусилля були помічені навколишніми й оцінені по достоїнству. Визнання служить додатковим стимулом до подальших зусиль у роботі, тим більше шанованих людей, визнаних авторитетів. Сам факт контролю служить аргументом, що підвищує престиж виконуваної підлеглим завдання, додає самоповаги, впевненості у своїх справах.

32. Дотримання яких психологічних умов підвищує ефективність контролю?(Жабчик о.)

Контроль – елемент і чинник управління економічними суб’єктами та процесами, які полягають у нагляді за ними з метою перевірки відповідності їх стану законодавчим нормам, визначеним стратегіям та програмам розвитку.

Дотримання деяких психологічних умов підвищує ефективність контролю. До таких умов відносяться:

  • коли людина працює захоплено, самовіддано й вірно, не варто відволікати її, так як внутрішньо вона сприйме контроль як перешкоду.

  • здійснювати контроль слід в ситуації, коли працівник відчуває сумніви, або коли виконаний деякий етап роботи і він сам готовий поділитися результатами. 

Питання, часто контрольовані, відображають особливого значення в свідомості виконавців. Те, що випадає з уваги контролерів, йде в тінь і у виконавця. Тому проводити контроль слід системно. Все повинно перевірятися, хоча і не однаково глибоко. 

33. В чому полягає суть відповідальності? (Дучинська а.)

Відповідальність — обов'язок особи зазнати негативних наслідків за вчинки, які не відповідають встановленим суспільством соціальним нормам. Відповідальність — включає в себе особисту підзвітність, і здатність діяти в рамках етичних норм на благо себе й оточуючих.

В залежності від сфери діяльності відповідальність має ряд форм:

· юридична;

· економічна;

·моральна;

·громадянська;

· дисциплінарна;

·матеріальна;

· адміністративна;

· кримінальна.

За рівнем суб’єкта розрізняють відповідальність:

· держави, суспільства;

· соціальної групи, класу, колективу;

· особисту відповідальність.

34. Розкрийте суть окремих видів відповідальність.(Дубіч ю.).

Відповідальність — це категорія етики і права, що виражає особливе соціальне та морально-правове відношення особистості до

суспільства. Це міра відповідності дій окремої людини, групи людей чи суспільства взаємним вимогам, історичним соціальним нормам, загальним інтересам.

Відповідальність правова (юридична) полягає у необхідності дотримання прийнятих державних законів і норм державного регулювання.

Відповідальність громадянська полягає у накладенні невигідних

матеріальних наслідків на особу, що допустила неправомірну поведінку (повернення збитків, виплата штрафу).

Відповідальність дисциплінарна — це форма впливу на порушника трудової дисципліни шляхом накладення на нього дисциплінарного стягнення (догана, сувора догана, переведення на нижчеоплачувану роботу тощо).

Відповідальність матеріальна зобов’язує працівника повернути

матеріальний збиток, що утворився по його вині.

Відповідальність кримінальна означає, що особа, яка вчинила злочин, обов’язково повинна відповідати за нього перед судом і бути

покарана згідно з законом.

Адміністративна відповідальність регулюється нормами адміністративного права, головна задача якого полягає в організації

функції порядку.

Економічна відповідальність виражається в двох формах — економічні санкції і відшкодування заподіяної шкоди.

Економічні санкції являють собою примусові заходи, які використовуються при порушенні встановленого порядку господарської діяльності.