Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

12.4.Терміни та поняття

банківські вклади – грошові кошти юридичної або фізичної особи в національній або іноземній валюті, покладені на рахунок в банк.

експорт капіталу – вкладення капіталу за межами країни з метою отримання більш високої норми прибутку, або придбання власності в інших країнах. Експорт капіталу здійснюється або в підприємницькій формі: вкладення в промисловість, сільське господарство, торгівлю, банки та ін. або в формі позичкового капіталу, надання позик, кредитів та ін.

джерела фінансування – власні фінансові кошти (прибуток, накопичення, амортизаційні відрахування, суми, що сплачуються страховими організаціями в вигляді відшкодування збитків, а також інші види активів – основні фонди, земельні ділянки, промислова власність та ін.); залучені кошти (кошти від продажу акцій, благочинні та інші внески, кошти, що виділяються холдінговими та акціонерними компаніями, промислово-фінансовими групами на безкоштовній основі); асігнування з державного бюджету і місцевих бюджетів; іноземні інвестиції, що надаються в формі фінансової або іншої участі в уставному капіталі спільних підприємств, а також в формі прямих вкладень (в грошовій формі) міжнародних організацій та фінансових інститутів, держав, підприємств і організацій різних форм власності і приватних осіб; займані кошти (кредити, що надаються державою, кредити іноземних інвесторів, облігаційні позики, кредити банків та інших інституціональних інвесторів).

дилер - 1. член фондової біржі (окрема особа або фірма) і банки, що займаються купівлею-продажем цінних паперів, валют, коштовних металів; діє від свого імені і за власний рахунок; 2. підприємець, що торгує в роздріб продукцією, яку він закуповує оптом. Як правило, ділер є агентом великої промислової корпорації і входить в її ділерську мережу.

інвестиційна політика – складова ланка економічної політики, система заходів, що визначають обсяг, структуру і напрямки капітальних вкладень, ріст основних фондів та їх оновлення на підставі новітніх досягнень науки і техніки.

інвестицій – всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті яких утворюється прибуток, або досягається соціальний ефект. До них належать грошові кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери, рухоме та нерухоме майно (споруди, будівлі та інші матеріальні цінності), майнові права, що вибігають з авторського права, know-how, та інші інтелектуальні цінності); права користування землею та іншими ресурсами, а також інші майнові права та інші цінності.

майнове право – суб’єктивне право учасників правових відносин, пов’язане з володінням, використанням і розпорядженням майном, а також з тими матеріальними вимогами, які виникають між учасниками економічного обігу з приводу розподілу цього майна і обміну (товарами, послугами, виконуваними роботами, грошима, цінними паперами).

нерухоме майно – майно, використання якого за призначенням та без збитків його характеристикам і ціннісним властивостям, виключає його переміщення: будівля споруди, земельні ділянки, прикріплене до землі і пов’язане з нею.

ноу-хау – сукупність різних знань наукового, технічного, виробничого, адміністративного, фінансового, комерційного або іншого характеру, досвіду, що практично застосовуються в діяльності підприємства, або в професійній діяльності, але які ще не стали загальним надбанням. Передача на комерційних засадах, обмін, поширення ноу-хау здійснюється передусім через укладання ліцензійних угод. Найтиповішою угодою є ліцензійна угода, за якою покупцю ліцензії надається право на використання запатентованих винаходів з одночасною передачею ноу-хау.

паї – частка капіталу компанії, яка дає право на участь в загальних зборах пайщиків, на отримання дивіденду і частки майна компанії при її ліквідації. Пай фіксується в певному документі – свідоцтві, до якого додані купони на отримання дивідендів. Всі перелічені ознаки притаманні і акції.

платіжний баланс – платіжний баланс країни – співвідношення грошових платежів, що надходять в країну з-за кордону, і всіх її платежів за кордон протягом певного періоду часу (рік, квартал, місяць). В платіжному балансі знаходять вартісний вираз всі зовнішньоекономічні операції країни. В більшості країн світу платіжний баланс складається за формою, що рекомендована Міжнародним валютним фондом. Розрізняють зовнішньоторговельний баланс, баланс послуг і некомерційних платежів та баланс руху капіталів і кредитів.

платоспроможний попит - попит на товари і послуги, забезпечений грошовими коштами покупців. Є зв’язковою ланкою між виробництвом і споживанням, що визначає важливість його вивчення і прогнозування в маркетинговій стратегії фірми (підприємства).

портфельні інвестиції – вкладення коштів в акції, облігації і інші цінні папери довгострокового характеру з метою отримання прибутку.

просте відтворення – постійне відновлення капіталу в незмінних масштабах.

прямі іноземні інвестиції - категорія міжнародної інвестиційної діяльності, що відбиває прагнення господарської одиниці резидента однієї країни придбати стійкий вплив на діяльність підприємства в іншій країні. Це передбачає встановлення довгострокових відносин між прямим інвестором і вказаним підприємством, а також значну роль інвестора в управлінні цим підприємством. Прямі іноземні інвестиції можуть здійснюватись в формі внесків в уставний капітал, кредитів, отриманих від закордонного співвласника підприємства, в інших формах (наприклад додаткові акції, придбані прямим інвестором, реінвестований прибуток, обладнання, передане прямим інвестором організації та ін.). Підприємство прямого інвестування визначається як корпоративна або некорпоративна одиниця, в якій прямому інвестору належить не менше 10% звичайних акцій голосів акціонерів (для корпоративних підприємств), або еквівалент такої участі (для некорпоративних підприємств).

рухоме майно - всі види майна, які не можуть бути віднесені до категорії “нерухомість”, тобто, не є земельними ділянками, спорудами, будівлями та ін.

статутний капітал - сума капіталу, яку виділяють акціонерні товариства та інші підприємства для початку діяльності. Визначається угодою і уставом. Створюється за рахунок виручки від продажу акцій, приватних вкладів капіталу, державних коштів, а також ноу-хау, патентів, ліцензій та ін. В статутний капітал входить вартість основних і оборотних коштів.

траст - 1. форма представництва на засадах довірчо управління майном, цінними паперами, підприємствами, фірмами та ін. Траст можуть здійснювати за довіреністю окрема фізична або юридична особа, група осіб, спеціалізовані установи. Остання мають назву – траст-компанії, які діють переважно в формі акціонерних товариств.