Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

2.2. Модель розміщення сільського господарства і.Тюнена.

Однією з перших наукових робіт, де була розроблена гранична просторова модель8 вважається праця німецького дослідника Іогана Тюнена, який головні висновки робив базуючись на власному досвіді (маєток Теллов поблизу Мекленбурга, що на півночі Німеччини). В 1826 році ним була надрукована книга «Ізольована держава в її відношенні до сільського господарства і національної економії». Ця робота поклала початок так званій теорії сільськогосподарського «штандорту» (в перекладі з німецької Stand-місцеположення, рівень; dort - там, в тому місці).

«Ідеальність» тюненівської моделі виходила з наступних авторських передумов: 1) існує «ізольована держава», 2) центральне місто держави - єдиний ринок збуту, 3) це місто оточене однорідною рівниною, 4) ізольована держава обслуговується лише одним видом транспорту - гужовим, 5) рівнину заселяють фермери, що постачають місто, 6) фермери намагаються максимізувати свій прибуток, автоматично пристосовуючись до попиту на центральному ринку. Пізніше Тюненом було введено додаткові умови в свою модель, що зробило її більш наближеною до дійсності 1) судноплавну річку, що забезпечувала більш термінове перевезення вантажів, яке коштувало вдесятеро дешевше ніж суходолом, 2) другий ринковий центр менший за розмірами із власною торговельною зоною, 3) територіальні розбіжності у продуктивності сільського господарства на рівнині, що оточує центральне місто.

В межах ізольованої держави Тюнен розглянув взаємодію трьох факторів: відстані ферми до ринку, ціни, що отримується фермером за продукцію, та земельної ренти. Ціна, що одержана фермером дорівнює ринковій ціні мінус транспортні витрати, що зростають пропорційно відстані від ринку. Таким чином, чим ближче фермер знаходиться до ринку, тим більшу ціну він матиме за будь-яку продукцію. Земельну ренту було визначено як прибуток від капіталу, вкладеного в землю й записано у вигляді формули:

L =Е(р-а) - Еfk

де L - диференційна рента («рента положення») за одиницю земельної площі (залежна перемінна), k - відстань від центру (незалежна перемінна). Е, р, f, а - постійні параметри Е - продукція з одиниці площі, р - ринкова ціна за одиницю товару, а - виробничі витрати на одиницю продукції, f - ставка транспортного тарифу за одиницю відстані для кожного виду продукції.

Тюнен дослідив вплив на розміщення сільського господарства трьох факторів - 1) виробничих витрат, 2) родючості ґрунтів, 3) транспортних витрат в порівнянні з ринковими цінами. Далі, обмеживши себе розглядом впливу на сільське господарство лише одного ринкового центру, він дійшов висновку щодо закономірності розміщення сільського господарства концентричними колами навкруг цього центру. Кожна сільськогосподарська культура за Тюненом повинна бути розміщена на такій відстані від ринку, щоб вона давала найбільшу вигоду фермеру.

В сучасних умовах модель Тюнена продовжує зберігати своє значення, про що свідчать зони інтенсивного приміського сільського господарства овочево-молочного типу, які мають в більшості випадків форму кола, або наближену до нього форму. Тим більше що сам автор зважаючи на критику сучасників що до «відірваності від практики» розробив наступні варіанти реального розміщення сільського господарства (мал. 2.1).

Подальший розвиток теорії розміщення продемонстрував пристосованість ідей Тюнена до пояснення не лише розміщення сільського господарства, а й багатьох інших просторових феноменів. Різноманітні зони, що дуже скидаються на кільця Тюнена утворюються сьогодні навколо станцій метро, автобусних зупинок, міст і сіл, міських агломерацій.