Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

9.5. Терміни та поняття

асоціація – добровільне об’єднання фізичних та (або) юридичних осіб з метою взаємного співробітництва при збереженні самостійності і незалежності її членів.

державний бюджет – кошторис доходів і витрат держави на певний період часу, найчастіше на рік, складений з вказанням джерел надходження державних доходів і напрямків, каналів витрати коштів.

економетрія - частина економічної науки, що займається розробкою і застосуванням математичних і передусім економіко-статистичних методів аналізу економічних процесів, обробкою статистичної економічної інформації.

збалансованість – стан бюджетів господарської системи підприємства, регіону, держави, при якому доходи і витрати врівноважені, або близькі до рівноваги.

інновації – нововведення в галузі техніки, технології, організації праці і управління, що базуються на використанні досягнень науки та передового досвіду, а також використання цих новацій в різноманітних сферах діяльності.

інтелектуальний капітал – капітал, втілений в знаннях, вміннях, досвіді, кваліфікації людей. Віддача такого капіталу має місце у вигляді якості і продуктивності праці робітників.

лізінг – довгострокова оренда (від 6 місяців до декількох років) машин, обладнання, транспортних засобів, будівель виробничого призначення, яка передбачає можливість їх наступного викупу орендарем

обмін – дуже поширена економічна операція, одна з стадій відтворювального циклу, яка полягає в тому, що одна особа передає іншій річ, товар, послугу і отримує взамін гроші або іншу річь.

портфельні інвестиції – фінансові капіталовкладення, що формуються у вигляді портфелю цінних паперів. Також невеликі за розміром інвестиції, які не можуть забезпечити їх власникам контроль над підприємством.

регіональна політика – частина економічної політики країни, пов’язана з розвитком регіонів, використанням регіональних ресурсів,наданням допомоги депресивним регіонам, вирівнюванням показників рівня життя, доходів населення в різних регіонах.

рентабельність – ефективність, прибутковість підприємства або підприємницької діяльності. Кількісно обраховується як частка від поділу прибутку на видатки, витрати ресурсів, що забезпечують отримання прибутку.

ринкові відносини – економічні відносини, що складаються між виробниками, продавцями, покупцями товарів та послуг, органами державного та муніципального управління в умовах ринкової орієнтації на вигоду, економічної незалежності господарюючих суб’єктів, ринкового ціноутворення, конкуренції.

соціальна група – сукупність людей, громадян, згрупованих за ознаками спільності інтересів, видів діяльності, місця проживання, історичної спільності, єдності поглядів.

структура – економіки, виробництва, споживання, капіталу, цін – поділ економіки, економічного об’єкту або економічної категорії на складові частини за певними ознаками, встановлення взаємозв’язків між цими складовими частинами; склад, будова економічного об’єкту.

суспільний поділ праці – діференціація, спеціалізація трудової діяльності, що приводить до виділення і здійснення різноманітних її видів.

управління – свідомий цілеспрямований вплив з боку суб’єктів, органів на людей та економічні об’єкти, що здійснюється з метою спрямувати їх дії і отримати бажані результати

фондовіддача – швидкість з якою окупаються первинні капіталовкладення.

якість життя – узагальнююча соціально-економічна категорія, включає в себе не лише рівень споживання матеріальних благ і послуг (рівень життя), а й задоволення духовних потреб, здоров’я, тривалість життя, умови навколишнього середовища, морально-психологічний клімат, душевний комфорт.