Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

2.11. Практична робота.

Розрахунок демографічного потенціалу для оцінки споживацького попиту

Виробнича ситуація: Ваша фірма, яка виробляє і реалізує продукти харчування, освоює нові ринки на території іншої країни. Крім загально-географічних даних Ви не маєте спеціальної інформації. Попит на Вашу продукцію значною мірою буде залежати від демографічного потенціалу, тобто кількості і “ваги” населених пунктів, що знаходяться на території країни. Вам необхідно визначити демографічний, а, отже, споживацький потенціал території, встановивши при цьому ієрархічну підпорядкованість системи населених місць.

Дидактичне забезпечення: карти адміністративних одиниць (областей) України (або іншої країни), калька, олівці, лінійки, калькулятори.

Завдання: Оцінити споживчий попит на вашу продукцію з урахуванням кількості населення в окремих місцеположеннях, для чого:

  1. Користуючись картою адміністративної області (дані дає викладач), порахувати районні центри та кількість населення у них (згідно з легендою карти брати середню кількість в інтервалі, наприклад: 50000 - 100000 буде 75000).

  2. Виміряти лінійкою відстань у сантиметрах від і-го населеного пункту до інших населених пунктів, згідно з формулою в п.3. Значення перевести у кілометри згідно з масштабом карти.

  3. Користуючись формулою ; в якій використана гравітаційна модель, обчислити значення демографічного потенціалу, де Vi – демографічний потенціал і-го населеного пункту; j – кількість населених пунктів; Рі – кількість населення в і-му населеному пункті; dij – відстань від і до j-го населеного пункту. Дані розрахунків занести до табл. 2.2.

  4. На кальку нанести кордони області, всі районні центри. Підписати їх назви, а також поруч із назвами – значення демографічного потенціалу;

Таблиця 2.2.

Розрахунок демографічного потенціалу Дніпропетровської області

п/п

Назва населеного пункту

1

2

3

4

Vi

1

Дніпропетровськ

p1/d1,2

p1/d3,1

p1/d1,4

V1

2

Кривий Ріг

p2/d1,2

p2/d2,3

p2/d2,4

V2

3

Нікополь

p3/d3,1

p3/d3,2

p3/d3,4

V3

4

Апостолове

p4/d4,1

p4/d4,2

p4/d4,3

V4

  1. Побудувати статистичну поверхню території адміністративної області за методом ізоліній, для чого

  2. Вибрати цілі проміжні значення демографічного потенціалу і з’єднати їх ізолініями (Мал.2.2).

7. Зробити письмовий аналіз статистичної поверхні, визначивши в ньому ієрархічну підпорядкованість населених пунктів та депресивні райони.