Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

10.5. Терміни та поняття

відкрите суспільство – суспільство з відкритою економікою, в якому принцип демократизму перенесено в економічну і соціальну систему. Яскравою ознакою відкритості є “прозорість” економіки, інформації, кордонів.

депресивні території – регіони всередені країни, які в силу різних причин відстають в своєму економічному, соціальному, інформаційному розвитку від інших більш розвинутих регіонів.

децентралізація управління - передача функцій управління від центральних органів влади місцевим органам, розширення кола повноважень нижніх рівнів органів управління.

інформаційне поле – частина географічного простору, в межах якої можливе здійснення обміну інформацією. В додатку до окремої країни: 1) географічна протяжність всіх векторів зв’язку (поштового, електронного та ін), який можливий з території даної країни; 2) частина географічного простору, на яку сягає вплив засобів масової інформації даної країни.

корпорація - дуже поширена в розвинутих країнах форма організації підприємницької діяльності, що передбачає дольову власність, юридичний статус і зосередження функцій управління в руках верхніх верств професійних управлінців (менеджерів), що працюють по найму. Корпорації можуть бути як державними, так і приватними. Юридичний статус корпорацій визначає систему оподаткування їх прибутків. На відміну від партнерств та індивідуальних ділових підприємств, чиї прибутки оподатковуються за ставкою індивідуального подоходного податку, прибутки корпорацій оподатковуються податком на прибуток і здебільшого відрізняється від подоходного податку як за розміром ставок, так і за набором пільг.

національний доход - 1. Нова вартість, створена протягом певного періоду в народному господарстві тієї або іншої країни. 2. Частина валового суспільного продукту, яка залишається за вирахуванням матеріальних витрат, що витрачені на його виробництво. Висловлює весь обсяг чистої продукції країни.

субвенції - вид грошової допомоги місцевим органам влади з боку федерального бюджету, на відміну від дотацій надається на фінансування певного заходу і підлягає поверненню в разі порушення її цільового використання.

10.6. Література

1. Дзісь Г. Роль регіонів у становленні національної економіки України// Економіка України №10, 1999 р., с.19.

2. Землянкін А.І. Формування організаційно-економічного механізму фінансування інновацій // Інвестиційне проектування стійкого регіонального розвитку. - Донецьк. - ІЕП НАН України. - 1998.

3. Злупко С. Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми \\Економіка України №9, 199 р., с.93.

4. Іванух Р. Стратегія розвитку продуктивних сил України // Економіка України, 1992 р., № 6, стор.14.

5. Іванух Р., Крижановський Б. Економічні реформи і розвиток продуктивних сил України // Економіка України, 1994 р. № 3, стор.35.

6. Кравченко В. Аналіз проблем і формулювання цілей державної регіональної політики// Проблеми і перспективи національної регіональної політики – К. Міжнародний центр перспективних досліджень, 2000 – с. 21-23.

7. Крисанов Д. Регіональна політика: проблеми та механізми здійснення// Економіка України №11, 1998 р., с.94.

8. Лукінов І. Економічні трансформації. - Київ, 1997. - 457 с.

9. Стеченко Д.М. Управління регіональним розвитком: навч. посіб. – К.: Вища шк.., 2000 р.

10. Філіпченко А. Державне сприяння розвитку депресивних і проблемних регіонів // Проблеми і перспективи національної регіональної політики – К. Міжнародний центр перспективних досліджень, 2000 – с. 15-18.

РОЗДІЛ 11. Теоретичні основи управління регіональним розвитком

Розглядаються головні теоретичні підвалини управління регіональним розвитком та теорії територіального управління. Досліджуються пріоритети і чинники регіонального розвитку, соціально-економічні орієнтири та інтереси регіонального розвитку.