Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

7.3. Електронні розробки навчально-освітніх матеріалів з просторової проблематики

Ще одним напрямком застосування інформаційних технологій є електронні розробки навчальних матеріалів, які можуть бути застосовані як в дистанційній освіті, так і під час презентацій наукових розробок споживачам. Взагалі, поширена сьогодні трактовка терміну “дистанційний”, дуже перебільшує значення і можливості цього методу. Здебільшого, маються на увазі зв’язки в мережі Інтернет, до якого, нажаль, ще не всі мають доступ. На наш погляд, “дистанція”, що відбита в терміні, повинна описувати будь-яке віддалення викладача і учня – починаючи від класу, аудиторії і кінчаючи Інтернетом. Крім того, дистантність повинна передбачати факт часового розриву у спілкуванні викладача і учня. Натомість, пропонується використання досить простого у користуванні додатку “MS Office” – “Power Point”, призначеного для презентацій і насиченого доволі простими і в той же час доступними засобами анімації, комп’ютерної графіки, звукового та відео супроводження.

Робота над підготовкою будь-якого навчального матеріалу у форматі презентації включає 3 головних етапи. Перший – це підготовка текстових, графічних, звукових, відеоматеріалів у форматах doc, xis, jpeg, MP-3,avi. Другий – монтування самої презентації у середовищі “MS Power Point”. Третій – упорядкування презентації щодо періодичності зміни окремих слайдів та окремих операцій всередині кожного слайду.

Розглянемо розробку презентації на прикладі представлення методу ізоліній. Для підготовки першого слайду (мал.7.1.) готуються текстові матеріали в додатку “Word Art”. Зокрема, заголовки: “Що таке метод ізоліній?” та “Ізолінія – це лінія, яка з’єднує на площині точки з однаковими значеннями будь-яких показників”. Далі сканується (або підбирається з колекцій “ClipArt”) фотографія гірського рельєфу. Власне, з початкових матеріалів цього досить.

Другий етап роботи передбачає монтування матеріалів для анімації. Так, фотознімок “Гірський рельєф” розбивається в “Photo Shop” на двi частини. Потім, за допомогою інструментів панелі “Малювання”, зокрема “Автофігури”, будуються площини січення та стрілки. Поєднанням фігурних дужок і тексту “Word Art” позначаються висоти окремих гор.

На третьому етапі слайд оздоблюється засобами анімації за допомогою відповідних команд (мал.7.2.). Перелік “вбудованих” засобів анімації дозволяє кожну деталь загальної композиції перетворити в “діючу особу”. Так, за допомогою команди “виліт зліва” площина, виділена на малюнку “розрізає” гірський рельєф навпіл, після чого, знову ж таки за допомогою анімації дві частини фотографії “розносяться” по різних боках слайду. Далі на праву площину виставляються вектори, які показують “межі” кожної гори. Визначним є те, що кожна операція може бути ініційована як власноруч за допомогою миші, так і автоматично в інтервалі певного часу (нижній правий край мал.7.2.).

Наступні слайди змістовно продовжують вивчення методу ізоліній. При цьому другий слайд – найбільш змістовний – насичено більш складними, але динамічними і зрозумілими засобами анімації (мал.7.3.).

На заключному слайді показується результат – побудова рельєфу за допомогою ізоліній (мал.7.4.).

Крім навчальної мети презентації широко застосовуються при представленні методики і результатів наукових досліджень. Розумно розроблена презентація допоможе вигідно показати переваги просторового аналізу перед владними структурами, представниками ділових кіл, рекламодавцями, а, отже, розраховувати на фінансування того чи іншого проекту.