Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок і регіоналістика (С.П.Сонько В.В.Кулішов,....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
4.64 Mб
Скачать

3.8. Практична робота.

Вивчення транспортно-географічного положення

Виробнича ситуація: Уявіть собі, що Ви підприємець і минулого тижня придбали контрольний пакет акцій обласного управління оптової торгівлі споживчими товарами. Райдужні перспективи Вам готує один шлях - організація і розширення роздрібної торгівлі при збереженні великих оптових постачань. Частку своїх коштів Ви вклали у придбання пересувних автокрамниць у найом досвідчених комівояжерів (реалізаторів), а також у будівництво нових крамниць. Для виконання Вашої задачі необхідно знати ринковий потенціал окремих районних центрів адміністративної області для організації роздрібної торгівлі.

Дидактичне забезпечення: карти адміністративних областей України (за кількістю студентів)16, калька, олівці, лінійки, калькулятори.

Завдання: Визначити імовірний ринковий потенціал центрів роздрібної торгівлі для чого:

1. Ознайомитись з методами оцінки транспортно-географічного положення окремих об'єктів (див. додаток до практичного завдання).

2. Розрахувати значення Ктгп (коефіцієнт транспортно-географічного положення) для території однієї з областей України; окремо для автошляхів і для залізниць (дані дає викладач).

3. Оцінити відповідність значень Ктгп населених пунктів і конфігурації транспортної мережі по карті. Дати пропозиції щодо вдосконалення транспортної мережі.

Додаток. Остаточний успіх майже всіх ділових операцій залежить від швидкості обігу коштів. Майже завжди вигідніше продати дешевше, але швидко і багато, ніж мало, але дорого. Саме тому сума Вашого прибутку більшою мірою залежатиме від ступеня доступу окремих центрів, у яких розташовані Ваші торговельні точки. Як свідчить досвід, в ієрархічному плані, чим вищий таксономічний ранг ринкового центру, тим вище його транспортний доступ. За умов України виключна роль належить районним центрам, які здебільшого знаходяться в містах перетину транспортних шляхів місцевого значення. Таке їх положення забезпечує ефективний зв'язок периферійних територій, що мають великий споживацький потенціал з ринками збуту готової продукції, якими е районні центри. Таким чином, транспортний доступ є умовою мобільності пунктів роздрібної торгівлі, в нашому разі - автокрамниць.

У теорії розміщення є ряд методів визначення транспортної освоєності території і доступу окремих центрів. Один з таких методів - розрахунок коефіцієнта транспортно-географічного положення Ктгп території. Значення цього коефіцієнта великою мірою впливають на ринковий потенціал центрів роздрібної торгівлі.

Розрахунок Ктгп базується на використанні теорії графів. Графом зветься фігура певним чином зоріентована в просторі і яка складається а вершин та ребер (мал. З).

Мал. 3.8.1. Приклад звичайного графа

Вивчивши конфігурацію графа, не важко провести аналогію між територіальною структурою будь-якого регіону, яка складається з транспортних вузлів, шляхів сполучення і наявністю в графі ребер (шляхів сполучення) та вершин (транспортних центрів). Таким чином, вивчаючи будь-яку територію по карті, можна формалізувати її територіальну структуру у вигляді графа транспортних шляхів.

Розрахунки Ктгп слід проводити в такій послідовності:

а) на кальку наносяться всі районні центри (разом а обласним);

б) районні центри з'єднуються між собою прямими лініями без додержання конфігурації, але відповідно до наявних шляхів сполучення (ранг шляхів сполучення не має значення); варіанти з’єднання показані на мал.3.2.

Мал.3.8.2. Варіанти з’єднання ребер графа з вершинами

в) одержана фігура - граф - є об'єктом подальшого аналізу. Нумеруються всі вершини графа, але з умовою, що №1 надається обласному центру, а далі перелік йде у вільній послідовності (мал.3.4.);

г) складається таблиця (табл.3.1), в яку заносяться результати подальших розрахунків;

д) після заповнення таблиці виконуються розрахунки згідно з формулою

Ктгп =

де Ктгп - коефіцієнт транспортно-географічного положення;

ж) оцінити значення Ктгп згідно з критерієм: чим нижче значення Ктгп, тим вище ринковий потенціал населеного пункту.

Табл.3.8.1.