Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1курс_Ukrainian_culture.docx
Скачиваний:
296
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
409.17 Кб
Скачать

54. Модерністський період національно-культурного відродження, його характерні риси та ознаки.

У поезії захоплення модернізмом позначилось на творчості Миколи Вороного, Григорія Чупринки, Олександра Олеся, групи західноукраїнських поетів «молодомузівців» (П. Карманський, Б. Лепкий, С. Твердохліб та ін.). Навколо львівського літературно-мистецького видання «Митуса» об’єдналися поети неосимволістського напряму. Новаторською формою зображення життя українського селянства характеризуються твори письменників А. Тесленка та імпресіоніста С. Васильченка. На Західній Україні на цю тематику писали модерністи Василь Стефаник, Лесь Мартович, Марко Черемшина.

О. Кобилянська зробила значний внесок в розвиток нової соціально-психологічної школи в українській літературі кінця ХІХ – початку ХХ ст. Непересічний талант письменниці засвідчили вже перші твори малої прози, позначені художнім новаторством, глибиною соціально-психологічних характеристик персонажів.

Продовжувало розвиватись театральне мистецтво. Плідно працювала українська трупа Марка Кропивницького. У 1907 р. Микола Садовський, взявши в оренду Троїцький народний будинок, заснував перший український стаціонарний театр. Тут грала видатна українська актриса Марія Заньковецька. Розширювався репертуар українських театрів, ставилися п’єси І. Франка, Лесі Українки, Г. Ібсена і ін.

У реалістичному напрямі розвивалось в Україні на початку ХХ ст. музичне мистецтво. Велике значення для активізації музичного життя в Україні мало відкриття 1904 р. в Києві музично-драматичної школи, яку очолив Микола Лисенко. У 1913 р. її було реорганізовано в консерваторію. У 1903 р. в Львові відкрито перший музичний інститут, якому в 1907 р. присвоєно ім’я М. Лисенка. Плідно працювали в цей час композитори К. Стеценко, М. Леонтович, С. Людкевич. Світової слави зажила українська співачка Соломія Крушельницька. Міжнародне визнання отримав також київський хор О. Кошиця, у виконанні якого вперше пролунали вокальні композиції Артемія Веделя та багатьох українських композиторів.

В архітектурі на початку ХХ ст. поширився стиль модерн. Він характеризується асиметричністю планування, використанням залізних конструкцій і оздоблювальних матеріалів, ламаних ліній. Однією з кращих споруд у цьому стилі є Бесарабський критий ринок в Києві (1910). Проте використовувались і мотиви класичного стилю. У Харкові архітектор О. Бекетов створив будинки Комерційного інституту і харківського медичного товариства з Бактеріологічним інститутом ім. Л. Пастера.

У цей час робилися спроби поєднати принципи модерну з прийомами народної дерев’яної архітектури і народного прикладного мистецтва. У цьому стилі українського модерну споруджено будинок полтавського земства (сучасний краєзнавчий музей),і за проектом К. Жукова будинок художнього училища в Харкові.

Виразніших національних рис набуває образотворче мистецтво. Продовжував працювати С. Васильківський, який разом з іншими художниками написав для будинку Полтавського земства 3 монументальні композиції: «Чумацький Ромоданівський шлях», «Вибори полковником Мартина Пушкаря», «Козак Голота».

Початок ХХ ст. дав низку великих імен у модерністському живописі та скульптурі. У києві плідно працювали всесвітньовідомий Казимир Малевич, футуристи брати Бурлюки. З початком Першої світової війни експресіоністичний напрямок розвивали кілька надзвичайно талановитих художників світового рівня, включаючи Олександра Богомазова і Георгія Нарбута. Вирувало мистецтво і в інших великий містах України: Львові, Одесі, Харкові. Серед українських скульпторів європейську славу здобув Михайло Паращук, який разом з Антоном Попелем творив пам’ятник Адамові Міцкевичу у Львові та скульптурні портрети І. Франка, В. Стефаника, М. Лисенка та С. Людкевича. Але найславетнішим українським скульптором зі світовим ім’ям став киянин Олександр Архипенко. Творчість Архипенка становить собою одну з найяскравіших сторінок в історії світового модернізму. Крім того, що цей скульптор започаткував кубізм в світовій скульптурі (станкова робота – «Людська постать»), своєю творчістю Архипенко взагалі принципово змінив попередні погляди на скульптурну пластику, перебуваючи у постійному пошуку нових виражальних засобів у цьому виді мистецтва.