Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1курс_Ukrainian_culture.docx
Скачиваний:
296
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
409.17 Кб
Скачать

50. Аналіз праці «Історія русів». Зародження національної ідеї.

Найвищим досягненням нашої прози другої половини 18 ст. є «Історія русів». Ця книга анонімного автора стала виразом волелюбного духу українського народу, насамперед його освічених верств, виразом прагнень до самостійності.

Цю пам’ятку слід розглядати як важливий етап розвитку політичної думки на Україні, а також як твір, не позбавлений літературної вартості. Саме з позицій суверенності й самобутності українського народу висвітлюється в «Історії русів»уся історія України споконвіку.

У передмові автор підкреслює, що давня історія України (перед татарською навалою) замовчується в російській історіографії. І тому він поставив собі за мету написати нашу історію.

Найбільше уваги в «Історії» приділено добі Б. Хмельницького. А далі – разючі картини підневільного становища українського народу, знущання з нього. Автор палко відстоює «древні права» вільної козацької України, захищаючи її честь і славу. З позицій патріота і демократа він гнівно осуджує підступництво і зрадництво багатьох освічених українців з вищих верств, які пішли служити чужинцям.

Україна в таких умовах занепадає щораз більше. Ідея «Історії русів» - це заклик до національного порятунку. Цю центральну ідею висловлює головний герой «Історії» Б. Хмельницький: «Ми підняли зброю не для якоїсь користі або пустої слави, а виключно в обороні нашої батьківщини, нашого життя й життя наших дітей…»

Руси, як підкреслює автор «Історії русів» - це окремий, цілком самобутній народ з тривалою історією, саме українці, які втрачали державність, але яких ніколи не покидало прагнення до самостійності. Український народ та його військо дуже багато зробили для своїх сусідів. Козацтво «прославило Польщу й здивувало весь світ своїми хоробрими подвигами». Щодо українського народу поляки завжди були віроломними, зате козаки завжди великодушні і гуманні лицарі. Саме такими їх бачили в Європі. Шведський король Карл XII говорив, що московський цар перетворив вільних козаків на рабів. Україна зміцнила в небачений досі спосіб Москву. Спілку з Москвою «затверджено урочистими умовами». Московське царство було слабким і нікчемним до цієї спілки. Москва забула про вдячність – почуття, яке свято шанують всі народи, крім неї. Україна зазнає крайнього гніту та злоби. Король підкреслює, що єдиним виходом для України є створення від нікого незалежної української держави.

В «Історії русів» дуже виразно і докладно зображено страшні звірства на Україні після Полтавської битви. Діялися страшні речі для людської уяви.

«Історія русів» є також твором, що має мистецькі вартості. Дуже виразно описані батальні картини (битви). Вражають читача описи кар, яких зазнали Остряниця та його соратники. На сторінках книги зустрічаються іскринки гумору, багато прислів’їв , приказок, вставних оповідань.

В «Історії українського письменства» С. Єфремов писав: «Такий то був отой перший ясний промінь політичної думки на Україні, що яскраво виблиснув в «Історії русів» і мав величезний вплив на формування державно-автономістичної ідеї серед тодішньої інтелігенції української». Визначаючи літературну своєрідність «Історії», він називає її «памфлетом політичним», спрямованим і до загарбників, і до своїх відступників.