Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1курс_Ukrainian_culture.docx
Скачиваний:
296
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
409.17 Кб
Скачать

33. Українці в освітніх центрах Західної та Центральної Європи. (ю. Дрогобич, п. Русин та інші).

В Україні майже до кінця XVI ст. не було загальних середніх та вищих навчальних закладів. Українська молодь уже з середини XIV ст. прокладала собі дорогу до навчання в західних університетах.

Юрій Дрогобич( Котермак, бл.1450-1494рр.) народився у Дрогобичі, навчався в Болонському та Краківському університетах – найбільших на той час гуманістичних центрах Європи. Дістав ступінь доктора філософії та медицини у Болонському університеті, потім викладав у ньому математику й астрономію. Був обраний ректором медичного факультету та вільних мистецтв. Повернувшись до Кракова, викладав медицину й астрономію. Юрій Дрогобич опублікував першу друковану книгу українського автора – власну «Прогностичну оцінку року Божого 1483». У ній подано певні наукові відомості з географії, астрономії, філософії. Вперше світ дізнався про точні географічні координати українських міст – Дрогобича, Львова, Феодосії(Кафи), а також Вільно і Москви.

Павло Русин із Кросна (бл. 1474 – 1517рр.) народився на Лемківщині, навчався у Краківському та Грейфсвальдському університетах (Німеччина), тут дістав ступінь бакалавра вільних мистецтв. Виклкдав у Краківському, а пізніше Віденському університетах античну літературу. Деякий час вчителював в Угорщині. Писав вірші латинською мовою, вважається основоположником польської ренесансної поезії. В 1509р. були видані «Пісні Павла Русина з Кросно». Це найцікавіша літературна пам’ятка.

Лукаш з Нового Міста (помер бл.1542р.) – педагог і філософ, народився біля Самбора. Навчався в Краківському університеті, згодом працював тут доцентом філософії та магістром вільних мистецтв. В останні роки переїхав на батьківщину, продовжував співпрацювати з Краківським університетом; опублікував перший у Європі підручник з епістолографії.

Станіслав Оріховський-Роксолан (1513-1566рр.) – оратор, публіцист, філософ, історик, полеміст.Народився в Перемишлянському повіті Руського воєводства. Навчався у Краківському, Віденському, Віттенберзькому, Падуанському, Болонському університетах, вдосконалював свої знання у Венеції, Римі, Лейпцігу. Писав латинською та польською мовами; мати була українкою, тому Станіслав гордо називав себе Роксолан. Найвизначнішими працями є «Про турецьку загрозу слово І та ІІ-ге», «Про целібат», «Напучення польському королеві Сігізмунду Августу», «Промова на похоронах Сігізмунда І».

Прославився гуманістичними поглядами поет Шимон Шимонович(1558-1629рр.). Народився він у Львові, навчався У Краківському університеті. Відомий філолог, мав титул «королівського поета». В польській літературі започаткував новий жанр – русинські пісні «Селянки», а також писав епітафії, драми, дрібні оповідання.

Григорій Чуй-Русин освіту здобув також у Краківському університеті. Протягом життя працював ректором колегії в Перемишлі, викладав поетику і риторику в Клодавській школі, був професором Краківського університету. Вірші його набули європейської слави.