Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Теорія_міфології.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

18

Тема І. Міфологія. Загальні поняття і категорії

Тема І. Теорія Міфології.

Загальні поняття і категорії

1.1. Поняття "міф", "міфологія".

Слово "міф" грецьке і буквально означає переказ, сказання. Звичайно під цим словом розуміють сказання про богів, духів, героїв, обожнених або пов’язаних із богами своїм походженням, про прапредків, що діяли на початку світу і прямо або опосередковано брали участь у створенні самого світу, його елементів як природних, так і культурних.

Міфологія – це сукупність таких сказань про богів і героїв і, водночас, система уявлень про довколишній світ (світоглядних уявлень).

Міфологією називають також і науку про міфи.

Міфотворчість є важливим явищем у культурній історії людства. У первісному суспільстві міфологія була основним засобом розуміння світу. Міф таким чином виражав світовідчуття і світорозуміння епохи його творення. Людині з найдавніших часів доводилося осмислювати навколишній світ. Міфологія і виступає як найраніша, властива давньому первісному суспільству форма світосприймання, розуміння світу і самого себе, як початкова форма духовної культури людства.

1.2. Природа і походження міфу

Певне конкретне осмислення якогось явища природи або суспільства залежало від конкретних природних, господарських та історичних умов, від рівня культурного й соціального розвитку народів – носіїв конкретної міфології. Окрім того кожен народ міг запозичувати окремі міфологічні сюжети від інших народів, щоправда, мабуть тільки в тих випадках, коли запозичений міф знаходив відповідний ґрунт, одержував осмислене місце в житті та світогляді того народу, який його сприймав, отже, відповідав конкретним умовам його життя і досягнутого рівня цивілізації.

Міфологія – це дуже своєрідна система уявлень про довколишню природ­ну і соціальну дійсність. Причини, через які взагалі повинні були виникати міфи (тобто відповідь на питання, чому сприйняття світу первісною людиною повинно було прийняти саме таку своєрідну і вигадливу форму, як міфотворчість), потрібно, очевидно, шукати у характерних для того рівня культурно-історичного розвитку особливостях мислення 1.

Головні передумови своєрідної міфологічної "логіки":

1) Первісна людина не виокремлювала себе з навколишнього природного і соціального середовища, не мислила себе поза їх межами:

– "…Чоловік на давніх ступенях духовного розвитку, живучи в безпосередній стичності з природою, вважав себе її частиною, дивився на ціле своє окруження – звірів, птахів, рослини, ріки, скали – як на єства з людською душею, що приймають живу участь у людській долі, що спочувають чоловікові в щастю й нещастю, допомагають або шкодять. Се рід, так би сказати, примітивного пантеїзму з антропоцентричною тенденцією, бо чоловік являється в ньому осередком животворної природи, від якої ведуть до нього таємничі нитки…" (Філарет Колесса)2.

– "Індивід слабо почуває свою окремішність. Він занадто сильно ототожнює себе і свої інтереси з інтересами роду і через те і поза собою не звик уявляти собі ясно окремого індивідуального існування: будь то членів свого роду, будь то чужородців, будь то предметів живої й мертвої природи. Вони зливаються в його уяві з своїми родами в однім понятті"3. "Основній соціальній тенденції людської громади в сій стадії її життя, – на думку М.Грушевського, – відповідав "збірний, колективістичний характер зав’язків примітивної поезії", який фольклорна традиція заховала почасти і до наших днів. "Ся доба розвитку родових і племінних форм, або тотемна, як її звуть, характеризується потягом до солідарності, соціальності, колективізму [...]. Між тими психологічними і організаційними засобами, котрими в середині племені і роду розвиваються отсі почуття спільноти і солідарності, згадані вище колективні відправи і збори, в котрих культивуються початки словесного мистецтва, грають дуже важну ролю. Сим же колективістським характером переймаються початки поетичної творчості, служать сим завданням родоплемінної спільноти, і тільки вже як явище другорядне з колективного поетичного репертуару витворюється репертуар індивідуальний" (Михайло Грушевський)4.

2) Мислення первісної людини мало риси дифузності й нероздільності, було майже невіддільним від емоційно-афектної, моторної сфери, нерозривно поєднуючи їх у собі.

– Своєрідним прикладом, який досить вдало ілюструє ймовірну специфіку первісного міфологічного мислення, може бути чимало проявів дитячої психічної діяльності (виходячи з ідеї подібності онто- та етногенезу): як діти (особливо хлопчики) розповідають чи переповідають один одному якусь незвичайну пригоду, що трапилася з ними, переглянутий фільм, нову комп’ютерну гру, підсвідомо залучаючи для кращої образності міміку, жести, звуконаслідування і, звісно, слово.

– Іван Франко, з’ясовуючи первісні джерела "усякої поезії", дав виразну характеристику свідомості первісної людини-творця фольклору: "…Ми сказали вище, що народний поет, творячи якусь нову пісню, користується змістом та формою тих, які він уже застав. Що ж то за зміст і форма? Докладно сформу­льоване, це питання приводить нас до самих початків усякої поезії, до тієї "праісторії поетичного і взагалі мистець­кого розвитку", в якій з одного джерела випливали і пер­вісні релігії, і обряди, і пісні. Джерелом їх не є, як це ще недавно твердилося, багатство фантазії первісної лю­дини, що живе в безпосередньому зв’язку з природою: первісна людина нічого майже не творить з фантазії і не може творити, бо ця фантазія у неї надзвичайно убога через малу кількість і малу різнорідність сприйнятих вра­жень.

Джерелом первісних епічних мотивів є, скоріше, та відсутність межі між почуттям і дією, та надзвичайна жвавість і бурхливість у виявах почуття, яка і тепер ще вражає кожного європейця в дикунах. Всякий незвичай­ний факт, незвичайне явище збуджує розум до найвищого ступеня, виявляється в криках, рухах, стрибках, жестах і звертаннях, які, посилюючись завдяки своїй масовості, переходять у пісню. Кожне нове повторення подібного факту або явища викликає новий вибух спільного почуття, нову імпровізацію на давній мотив і одночасно нове зба­гачення, розвиток її тексту, підпорядкування його пев­ному ритмові під такт спільного танцю і під акомпанемент спільних мімічних рухів.

Отже, первісна поезія була, по суті, колективним ви­бухом почуттів, збірною імпровізацією, яка одночасно була співом, танцем і пантомімою. Рештки цієї первісної поезії ще збереглися досі в деяких обрядових піснях, які виконуються в такт танцю, в супроводі характерних рухів. У цій поезії ще все перемішане: оповідання, і лірика, і драма, її основа захоплює цілий колектив, збуджує його емоційний настрій і тому відтворює завжди всі ті вияви "святого шалу", що був джерелом першого вибуху.

З часом, проте, почуття охолоджується, залишається тільки інтерес до самого змісту, до самого факту, який дав привід до утворення пісні; з лірично-епічно-драматичної імпровізації вона стає піснею, а пізніше епічною повістю, співаною або декламованою спокійним тоном, її охоче слу­хають, проте вона вже не збуджує в масах ні вибухів гніву, ні сліз, ні шаленої радості.

Таких пісенних мотивів з часом у кожного народу по­винно назбиратися більш або менш значний запас. Вони є основою, з якої розвинулась не тільки наступна народна поезія, алей поезія художня: епопея, лірика і драма, а також міфологія. Отож епіка переважно йде слідами реальних фактів. Бачити в давніх епічних піснях міфи, в давніх богатирях богів, одягнених у людські постаті, або персоні­фіковані явища природи, як це ще недавно робила ціла школа вчених етнографів (Мангардт і т. д.), – це значить іти проти течії. Антропоморфічні міфи складаються саме на зразок епопеї, а не навпаки: Гомер, а скоріше ті епічні пісні, які він використовував, були власне джерелом грецької міфології... (1887 р.)5.

Наслідком таких особливостей міфологічного мислення було наївне олюднення всієї природи, загальна персоніфікація, "метафоричне" зіставлення природних, соціальних, культурних об’єктів. Людина переносила на природні об’єкти людські властивості: "оживлювала" їх («урухомлювала», що актуальне для предметів так званої «неживої» природи; наділяла здатністю розмовляти, думати, відчувати), наділяла їх душею (одухотворювала), а часто і зовнішньою антропоморфністю. Цей процес мав і зворотне спрямування: міфологічним людським предкам надавали рис природних об’єктів, особливо тварин.

– Відображення сил, властивостей і фрагментів всесвіту в одухотворених і конкретно-почуттєвих образах породило вигадливу міфологічну образність (наскрізь фантастичну з сучасного погляду): – окремі сили і властивості набувають пластичного вираження. Так, наприклад, сила може бути виражена багаторукістью, а гарний зірбагатоокістю тощо, чи шляхом найдивовижніших трансформацій зовнішнього вигляду: хвороби могли бути зображені чудовиськами, що пожирають людей, космос – часто представлений у міфах світовим деревом або живим велетнем, із частин якого може бути створений світ, родоплемінні предки – зображені істотами подвійної – зооморфної і антропоморфної природи й легко змінюють свій вигляд, чому сприяли тотемічні уявлення про кровну спорідненість і часткову тотожність соціальних груп із видами тварин. При цьому для міфу характерно, що різноманітні духи, боги (а тим самим і представлені ними стихії та природні об’єкти) і герої пов’язані чисто людськими сімейно-родовими зв’язками.

Деякі міфологічні образи є складним багаторівневим поєднанням різних за місцем і часом походженням ознак, що входять у певну міфологічну систему. Міфологічні образи представляють одухотворені, персоналізовані конфігурації "метафор". І "метафоричний", точніше символічний образ подає інобуття того, що він моделює, тому що форма тотожна змісту, а не є його алегорією, ілюстрацією.

Як зазначив Ф.Ко­лес­са, наслідком такого первісного світогляду (анімістичного в своїй основі) постала "найбільш характерна прикмета людової поезії східноєвропейських народів – живо­творення природи, живе сполучення з природою, що так ярко проглядає в слов’янських і особливо українських народних піснях"6. Учені розрізняють кілька рівнів еволюції живо­творення природи: "Анімітизм – оживлення, анімізм – одухотворення й антропоморфізм – очоловічення – становлять основу давнього дохристиянського вірування, це бачимо в усьому житті і в усіх віруваннях давньої людини, бо все: сонце, зорі, місяць, вогонь, вода, рослини, звірини, каміння, дерева, вітер, зілля й т.ін., – усе це живе, має свою душу, чоловіковидне" (Іван Огієн­ко)7.