Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_druk.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Тема 5. Оподаткування підприємств План

1. Сутність податкової системи України.

2. Сутність, функції та джерела сплати податків.

3. Поняття, що застосовуються в оподаткуванні.

4. Види податків, що діють в Україні.

1. Сутність податкової системи України

Податки є важливою ланкою фінансових відносин у суспільстві, які виникають із появою держави.

Сутність податків (платежів) як економічної, фінансової категорії полягає в тому, що вони є обов’язковими внесками до бюджету відповідного рівня чи до державних цільових фондів, які здійснюють платники в порядку і на умовах, зазначених у відповідних законодавчих актах України про оподаткування. Виникнення й існування податків і платежів пов’язано з виникненням та функціонуванням держави. Держава без податків на може існувати, тому податки є вихідною категорією, що відображає істотні риси і властивості загальнодержавних фінансів. Податки й платежі, що внесені платниками до бюджету, стають власністю держави і є матеріальною базою фінансового забезпечення виконання нею соціально-економічних та військово-політичних обов’язків.

Система оподаткування – це продукт діяльності держави, її важливий атрибут. Кожна держава формує свою систему оподаткування з урахуванням стану економіки, розвитку ринкових відносин, національних особливостей, необхідності виконання конкретних економічних і соціальних завдань, досвіду інших країн.

Становлення системи оподаткування в Україні почалося з ухваленням 25 червня 1991 р. Закону „Про систему оподаткування в Україні”. У ньому визначено принципи побудови і призначення системи оподаткування , дано перелік податків, зборів, названо платників та об’єкти оподаткування. Так було закладено підвалини системи оподаткування, створено передумови для її наступного розвитку.

Система оподаткування – це сукупність податків і зборів (обов’язкових платежів), що стягуються в порядку, встановленому відповідними законами держави, до бюджетів різних рівнів, а також до державних цільових фондів.

Принципами побудови податкової системи є:

  • стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності;

  • стимулювання науково-технічного прогресу, технологічного оновлення виробництва, виходу вітчизняного товаровиробника на світовий ринок високотехнологічної продукції;

  • обов’язковість;

  • рівнозначність і пропорційність;

  • рівність, недопущення будь-яких видів податкової дискримінації;

  • соціальна справедливість;

  • стабільність;

  • економічна обґрунтованість;

  • рівномірність сплати;

  • компетентність;

  • єдиний підхід;

  • доступність.

На рисунку 5.1. зображено модель організаційної структури податкової системи.

Подат-кове законо-давство

Платник податків

Законодавчо встановлені податки і збори та методи їх сплати

Органи контролю за сплатою податків

Фінансове забез-печення функцій держави. Вико-нання принципів оподаткування

Рис. 5.1. Модель організаційної структури податкової системи

Основними критеріями системи оподаткування повинні бути її економічна ефективність і соціальна спрямованість. У зв’язку з цим податки мають забезпечувати, з одного боку, стійку і в потрібному обсязі фінансову базу держави, а з другого – залишати господарюючим суб’єктам стільки коштів, щоб їм вистачало на власний розвиток та на підвищення матеріальної зацікавленості робітників і службовців у результатах праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]