Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_druk.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

І. Типова програма навчальної дисципліни

Фінанси підприємств”

Тема 1. Сутність і основи організації фінансів підприємств

Сутність фінансів підприємств, принципи їх організації та зміст. Функції фінансів підприємств і їх характеристика. Фінансові ресурси підприємств, їх склад та характеристика. Особливості організації фінансів підприємств різних форм власності. Сутність фінансової діяльності підприємств та управління нею. Зміст, завдання й організація фінансової роботи на підприємствах.

Тема 2. Організація грошових розрахунків підприємств

Грошові кошти, канали їх надходження, порядок зберігання та витрачання. Економічний зміст, принципи організації і класифікації розрахунків. Поточні й інші рахунки підприємств у банках, порядок їх відкриття та руху коштів на них. Форми безготівкових розрахунків і платіжні документи: розрахунки із застосуванням платіжних доручень; розрахунки з використанням платіжних вимог-доручень; розрахунки платіжними дорученнями; розрахунки із застосуванням розрахункових чеків; розрахунки за акредитивами; розрахунки з використанням векселів; розрахунки пластиковими картками; розрахунки заліку взаємної заборгованості; інші форми безготівкових розрахунків. Касові операції й організація контролю за дотриманням касової дисципліни. Розрахунково-платіжна дисципліна: наслідки порушення та способи зміцнення.

Тема 3. Грошові надходження підприємств

Характеристика та склад грошових надходжень підприємств. Доходи від операційної діяльності: визнання доходів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); методи формування цін на продукцію (товари, роботи, послуги); планування виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Доходи від іншої операційної діяльності. Грошові надходження від інвестиційної, фінансової та іншої звичайної діяльності підприємств. Формування валового і чистого доходу.

Тема 4. Формування і розподіл прибутку

Формування прибутку підприємства: прибуток як результат фінансово-господарської діяльності підприємства; прибуток від реалізації продукції та його формування; методи розрахунку прибутку від реалізації продукції; сутність і методи обчислення рентабельності. Розподіл та використання прибутку.

Тема 5. Оподаткування підприємств

Система оподаткування підприємств: сутність, призначення і функції системи оподаткування підприємств; використання податків для регулювання діяльності підприємства. Оподаткування прибутку підприємства: становлення оподаткування прибутку підприємства в Україні; чинний порядок оподаткування прибутку. Платежі за ресурси: плата за землю; фіксований сільськогосподарський податок; податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів; податок на нерухоме майно (нерухомість); плата (податок) за землю; плата за воду; сплата. Сплата підприємствами непрямих податків: особливості впливу непрямих податків на фінансово-господарську діяльність підприємств; податок „мито” й особливості його сплати; сплата акцизного збору; податок на додану вартість та його вплив на діяльність підприємств. Платежі (збори) підприємств на загальнообов’язкове державне пенсійне і соціальне страхування. Оподаткування доходів фізичних осіб. Місцеві податки та збори: комунальний податок; податок із реклами; місцеві збори. Оподаткування суб’єктів малого підприємництва. Джерела і порядок погашення податкових зобов’язань платником податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]