Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_druk.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Ііі. Опорний конспект лекцій

Тема 1. Сутність і основи організації фінансів підприємств План

1. Суть та функції фінансів підприємств.

2. Склад і характеристика фінансових ресурсів підприємств.

3.Організація фінансової роботи на підприємствах.

1. Суть та функції фінансів підприємств

У фінансовій системі держави головною, визначальною її ланкою виступають фінанси підприємств. Тому що вони функціонують у тій самій сфері суспільного виробництва, де створюються матеріальні блага, валовий внутрішній продукт і національний дохід суспільства, а також формується основна частина фінансових ресурсів держави.

Фінанси підприємств – це економічні відносини, пов’язані з рухом грошей, формуванням грошових потоків, розподілом та використанням доходів і грошових фондів суб’єктів господарювання в процесі відтворення.

Економічну природу фінансів підприємств розкриває сукупність грошових відносин, які виникають у господарюючих суб’єктів у процесі їх створення й здійснення виробничо-господарської діяльності (схема 1.1).

Схема 1.1. Групи відносин у сфері фінансів

Обєктом фінансів підприємств виступають грошові відносини, пов’язані з отриманням доходів, їх розподілом, формуванням і використанням відповідних грошових коштів.

Субєктами є підприємства й організації, установи (банківські і бюджетні), позабюджетні фонди та інші господарюючі суб’єкти.

У процесі відтворення фінанси підприємств як економічна категорія виявляються та виражають свою сутність, свою внутрішню властивість через функції (схема 1.2.).

Схема 1.2. Функції фінансів у процесі відтворення

За умов ринкової економіки, коли підприємства мусять самостійно розв’язувати проблеми фінансового забезпечення власної виробничо-господарської та інвестиційної діяльності, значно зростає роль фінансів підприємств. До найважливіших завдань останніх належить забезпечення стабільності економіки країни. Це досягається за оптимізації розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту як на рівні підприємств, так і на загальнодержавному рівні. На макроекономічному рівні фінанси підприємств забезпечують формування фінансових ресурсів країни через бюджет та позабюджетні фонди.

Важливою є роль фінансів підприємств у забезпеченні збалансованості в економіці країни матеріальних і грошових фондів, призначених для споживання та нагромадження. Забезпечення такої збалансованості великою мірою впливає на стабільність національної валюти, грошового обігу, стану розрахунково-платіжної дисципліни.

Фінанси є чи не найсуттєвішим складником системи управління економікою. Без них неможливо забезпечити індивідуальний оборот виробничих фондів на розширеній основі, запроваджувати науково-технічні досягнення, стимулювати інвестиційну діяльність, регулювати структурну перебудови економіки.

Для ефективного функціонування фінансів підприємств повинні бути дотримані певні принципи (схема 1.3.).

Схема 1.3. Передумови ефективного функціонування фінансів

Такі умови у період перехідної економіки лише створюються. Цей процес складний і охоплює значний період розвитку трансформаційних процесів у формах власності, структурі та організації виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]