Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_druk.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3. Вплив розрахунково-платіжної дисципліни на ефективність господарської діяльності підприємства

Усі господарюючі суб’єкти мусять правильно, відповідно до чинних нормативних документів, організовувати зберігання та витрачання грошових коштів, вчасно розраховуватись за своїми платіжними зобов’язаннями з постачальниками продукції, товарів, робіт, послуг, із ланками фінансово-кредитної системи, установами й організаціями, як правило, в безготівковому порядку через установи банків і під їх контролем, тобто дотримуватися розрахунково-платіжної дисципліни.

Розрахункова дисципліна передбачає дотримання суб'єктами господарювання певних правил проведення розрахунків. Вона базується на дотриманні основних принципів розрахунків.

Платіжна дисципліна передбачає забезпечення оплати під­приємством своїх фінансових зобов'язань у повному обсязі й у вста­новлені строки. Стан розрахункової дисципліни залежить від фінансового стану підприємства. Водночас порушення розрахунково-платіжної дисципліни негативно впливає на фінансовий стан під­приємства.

За порушення розрахункової дисципліни до підприємства вживають такі санкції:

  • договірні санкції;

  • банківські або кредитні санкції;

  • фінансові санкції.

Договірні санкції спрямовані на забезпечення повного й безумовного виконання господарських угод. Такі санкції застосовуються у вигляді сплати неустойки, яка визначається у відсотках до суми невиконаного зобов’язання.

Банківські (кредитні) санкції застосовуються до підприємств за порушення ними кредитної дисципліни; за незадовільний стан обліку і звітності; нецільове використання кредитних ресурсів; порушення планових строків уведення об’єктів, на які отримано кредит, в експлуатацію; за невчасне повернення отриманих кредитів.

Фінансові санкції застосовуються за порушення суб’єктами господарювання фінансової дисципліни. Вони застосовуються державними органами, податковою адміністрацією.

Фінансові санкції визначено Законами України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та держав­ними цільовими фондами», «Про Державну податкову службу», «Про систему оподаткування в Україні», а також законами, які регулюють нарахування і сплату суб'єктами господарювання окремих видів податків. Цими законодавчими актами передбачено застосування штрафних фінансових санкцій за невчасну сплату податків, нев­часне подання податкових декларацій, податкових розрахунків тощо.

До підприємств можуть також застосовувати фінансові санкції у формі штрафів за перевищення встановлених лімітів готівки (у двократному розмірі понадлімітної готівки), за неповне відображення готівки (у п'ятикратному розмірі невідображеної готівки) тощо.

Крім фінансових санкцій, до підприємств застосовують адмі­ністративні штрафи та інші стягнення:

  • конфіскація цінностей, отриманих незаконно;

  • позбавлення спеціального права на ведення діяльності;

  • попередження;

  • виправні роботи;

  • адміністративний арешт тощо.

Важливою частиною роботи фінансових служб підприємств при організації грошових розрахунків є контроль за вчасністю платежів. Про обсяги грошових розрахунків підприємства звітують у Звіті про рух грошових коштів. Застосування фінансових та адміністративних санкцій сприяє зміцненню розрахунково-платіжної дисципліни. Однак суми штрафів за незначні фінансові порушення не повинні бути надмірно високими, щоб не вилучати в підприємств значну частку їх прибутку, який є основним джерелом поповнення власних фінансових ресурсів суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]