Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_druk.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Тема 11. Фінансова санація та банкрутство підприємств

Незадовільна робота з управління фінансовим забезпеченням підприємства призводить до його банкрутства. Вивчення цієї теми пов’язане з розглядом таких понять, як фінансова криза, банкрутство, санація, ліквідація.

Фінансова криза – це складний фінансовий стан підприємства, що супроводжується розбалансованістю діяльності та обмеженими можливостями впливу на фінансові відносини. Для усунення причин фінансової неспроможності підприємства необхідно провести аналіз причин її виникнення. Фактори, що зумовлюють виникнення кризи на підприємстві, прийнято поділяти на зовнішні й внутрішні. До зовнішніх факторів відносять: спад економічного розвитку в країні, значний рівень інфляції, нестабільність фінансового стану і валютних ринків тощо. До внутрішніх факторів належать: відсутність стратегічної направленості підприємства, низький рівень менеджменту та маркетингу, недоліки організаційної структури, незадовільне використання виробничих ресурсів тощо.

Підприємство-банкрут нездатне виконати свої зобов’язання перед кредиторами, бюджетом, позабюджетними фондами тому, що його зобов’язання перевищують ліквідні активи. Слід зазначити, що банкрутство є невід’ємною складовою конкурентного ринкового середовища, тобто без банкрутства немає і конкуренції. Рішення про банкрутство господарюючих суб’єктів приймає господарський суд. Зверніть увагу на підстави й наслідки банкрутства.

Господарський суд може застосувати до боржника такі типи процедур: мирову угоду; реорганізаційні та санаційні; ліквідаційні.

У разі, коли підприємство має реальну можливість відновити платоспроможність, ліквідність та прибутковість, приймається рішення про проведення його санації. Санація – це система заходів, що здійснюються для запобігання банкрутству суб’єктів господарювання. Вона охоплює фінансово-економічні, виробничо-технічні, організаційні та соціальний напрями діяльності підприємства щодо виведення його з кризи і відновлення прибутковості й конкурентоспроможності в довгостроковому періоді. Особливе місце в процесі санації посідають фінансові джерела її проведення. Важливим етапом здійснення санації є розроблення проекту фінансового оздоровлення підприємства. Зверніть увагу на його структуру і зміст кожного розділу.

Поряд із можливістю участі кредиторів у санації боржника поза провадженням справи про банкрутство, законодавство багатьох країн передбачає можливість такої участі вже в ході провадження справи – через укладання мирової угоди. Мирова угода – це досягнення домовленості між боржником та кредиторами щодо пролонгації строків сплати належних кредиторам платежів або щодо зменшення суми боргів. Ознайомтесь з умовами рішення про проведення даної процедури, порядком затвердження господарським судом мирової угоди.

Одним з інструментів фінансового оздоровлення підприємства є реструктуризація – запровадження організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зміну форми власності, управління, організаційно-правової форми, що сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства, збільшенню обсягів випуску конкурентоспроможної продукції, підвищенню ефективності виробництва та задоволенню вимог кредиторів. З’ясуйте форми даної процедури та основні заходи в рамках певної реструктуризації.

У разі, коли санація недоцільна, підприємство підлягає ліквідації. Рекомендується ознайомитись із порядком проведення даної процедури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]