Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_druk.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3. Грошові надходження від інвестиційної та фінансової діяльності підприємств

За умов ринку зростає значення інвестиційної і фінансової діяльності підприємства.

Інвестиційна діяльність підприємства починається з розроблення інвестиційної стратегії. Інвестиційна стратегія – це формування системи довгострокових цілей інвестиційної діяльності та вибір найефективніших способів їх досягнення.

Відповідно до розробленої стратегії інвестор оцінює альтернативні інвестиційні проекти, здійснює їх техніко-економічне обґрунтування, відбираючи найперспективніші, та формує з них інвестиційні портфелі.

Інвестиційна діяльність підприємства здійснюється відповідно до розроблених стратегічних напрямів, які зумовлюють розподіл інвестицій на капітальні і фінансові.

Капітальні (реальні) інвестиції здійснюються у формі капітального будівництва, придбання (виготовлення) основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, придбання (створення) нематеріальних активів тощо.

Фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Фінансові інвестиції поділяються на довгострокові та поточні.

Довгострокові фінансові інвестиції – інвестиції зі строком погашення понад один рік, а також інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Поточні фінансові інвестиції – інвестиції зі строком погашення, меншим за один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Фінансова діяльність на підприємстві ведеться з метою примноження його грошових коштів і служить для фінансового забезпечення виробничо-господарської діяльності.

У доходах підприємства виділяють доходи від фінансових операцій, які включають:

  • дохід від участі в капіталі;

  • інші фінансові доходи.

Дохід від участі в капіталі – це доходи від інвестицій, вкладених в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

Метод участі в капіталі – метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об’єкта інвестування.

Дохід від участі в капіталі включає:

  • дохід від інвестицій в асоційовані підприємства;

  • дохід від спільної діяльності;

  • дохід від інвестицій у дочірні підприємства.

Інші фінансові доходи – це доходи, що виникають у ході фінансової діяльності підприємства, – дивіденди, відсотки та інші доходи від фінансової діяльності, які не включаються в дохід від участі в капіталі.

До доходів підприємства, належать також доходи від іншої звичайної діяльності, яка охоплює інвестиційну та фінансову діяльність підприємства, за винятком фінансових операцій, які забезпечують доходи від участі в капіталі та інші.

Інші доходи підприємства включають:

  • дохід від реалізації фінансових інвестицій;

  • дохід від реалізації необоротних активів;

  • дохід від реалізації майнових комплексів;

  • дохід від неопераційної курсової різниці;

  • дохід від безоплатно одержаних активів;

  • інші доходи від звичайної діяльності.

Доходи, які є наслідком надзвичайних подій, належать до надзвичайних доходів. Вони включають:

  • відшкодування надзвичайних витрат страховими компаніями;

  • значних благодійних внесків з боку інших підприємств або фізичних осіб.

Підприємство має проводити певну політику щодо зростання грошових надходжень у довгостроковому періоді. Це можливо у результаті: залучення стратегічних інвесторів з метою збільшення обсягу власного капіталу; додаткової емісії акцій; залучення довгострокових фінансових кредитів; продажу частини або всього обсягу фінансових інструментів інвестування; продажу або здавання в оренду обладнання, яке не використовується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]