Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

1. Модальні дієслова та їх еквіваленти передають певні відношення суб'єкта до конкретної дії чи стану. Самі по собі вони не позначають дію або стан, але у сполученні з інфінітивом смислового дієслова показують, що дія або стан, які виражає інфінітив, усвідомлюються як можливі, бажані, необхідні. Необхідно навчитися розрізняти ці відношення суб'єкта до дії чи стану в залежності від задуму висловлювання. Виконайте вправу 1 (Цикл І, етап 1) [2]. Перевіряйте свої дії за ключами, наданими у кінці посібника.

2. (Після практичного заняття 1). Якщо ви навчились правильно визначати відношення суб'єкта до дії чи стану, можна переходити до наступного етапу (Цикл І, етап II) [2]. Його мета - опанувати засоби вираження вміння, здібності, здатності виконати дію. Обов'язково заносьте всі інструкції і таблиці у спеціальний зошит з граматики. Перевіряйте свої дії за ключами, наданими у кінці посібника.

Спочатку опрацюйте уважно інструкції 1-4, щоб запам'ятати засоби вираження вміння, здібності, здатності виконати дію у теперішньому, минулому та майбутньому часі, а потім виконайте вправи 2,3,4.

Опрацюйте інструкції 5-8, щоб запам'ятати засоби вираження заперечення відносно вміння здібності, здатності виконати дію у теперішньому, минулому та майбутньому часі. Проаналізуйте ці форми і виконайте вправи 6,7,8.

Проаналізуйте пари речень і випишіть англійські засоби вираження запитання відносно вміння, здібності, здатності виконати дію в залежності від часу (вправа 9, інструкція 9).

Для належного засвоєння цих засобів виконайте вправи 10-18.

3. (Після практичного заняття 2). Опанування засобів вираження дозволу виконати дію в залежності від часу, почніть з опрацювання інструкцій 1-3 (Цикл І, етап III) [2]. Потім виконайте вправу 2.

Запам'ятати засоби вираження відсутності дозволу виконувати дію в залежності від часу, запитання дозволу та вираження прохання вам допоможуть інструкції 4-6 (Цикл І, етап III) [2]. Для належного засвоєння цих форм виконайте вправи 4,6,8,9,10.

  1. (Після практичного заняття 3). Вивчіть уважно засоби вираження пропозиції виконати дію та пропонування допомоги - інструкції 1,2 (Цикл І, етап IV) [2], потім виконайте вправи 3-10.

  2. (Після практичного заняття 4). Ознайомтеся із засобами вираження обов'язку, необхідності виконати дію у теперішньому, минулому та майбутньому часі - інструкції 1-4 (Цикл І, етап V) [2], та виконайте вправи 3,4,7,8. Зверніть увагу на варіанти вираження запитання відносно обов'язку, необхідності виконувати дію в залежності від часу (вправа 9, інструкція 5). Виконайте вправи 10,11 та перевірте свої дії за ключами, наданими у кінці посібника. Про засоби вираження поради, рекомендації виконати дію ви дізнаєтесь, опрацювавши вправу 12, інструкцію 6.

Вивчіть засоби запитання про доцільність дії чи стану (інструкція 7). Попрактикуйте вживання цих засобів (вправи 14,15) та перевірте свої дії за ключами.

Особливість вираження мовцем невдоволення або обурення щодо певної дії або стану представлено в інструкції 8. Виконайте вправи 17,18. Вправа 18 є контрольною, тому не має ключа.

6. (Після практичного заняття 5). Опанування засобів вираження відсутності необхідності виконувати дію у теперішньому, минулому та майбутньому часі почніть з опрацювання інструкцій 1-3 (Цикл І, етап VI) [2]. Потім, точно дотримуючись наданих у них інструкцій, виконайте вправи 4,5.

Вивчіть інструкцію 4, намагаючись запам'ятати засоби вираження заборони виконувати дію. Щоб засвоїти ці засоби, виконайте вправи 7-10. Попрактикуйте вживання засвоєних засобів у конкретних мовленнєвих ситуаціях (вправа 11, 12).

7. (Після практичного заняття 6). Опрацюйте уважно інструкції 1,2 (Цикл І, етап VII) [2]. Щоб запам'ятати засоби вираження припущення відносно дії чи стану у теперішньому та минулому часі: а) з більшою мірою впевненості; б) з меншою мірою впевненості, виконайте вправи 5-7, 10-12. Для вираження недовіри відносно дії чи стану в залежності від часу вживаються певні форми. Вивчіть уважно інструкцію 3 і запам'ятайте ці форми. Виконайте вправи 14-17. Вправа 17 є контрольною.

Попрактикуйте вживання опрацьованих засобів у конкретних мовленнєвих ситуаціях (вправи 18,19).

8. (Після практичного заняття 7). Ознайомтеся із засобами вираження подиву або сумніву відносно певної дії чи стану в залежності від часу (Цикл І, інструкція 1, етап VIII) [2], потренуйтеся в їх вживанні (вправа 2).

9. Засоби вираження докору або жалю відносно невиконання дії у минулому та небажаного виконання дії у минулому представлені в інструкції 1 (Цикл І, етап IX) [2]. Зверніть увагу на форму інфінітива смислового дієслова в усіх цих випадках. Виконайте вправи 2,3.

З метою вдосконалення набутих навичок вираження докору або жалю, виконайте вправу 4 та перевірте себе за ключами.

10. (Після практичного заняття 8). Формування навичок розуміння модальних дієслів та їх еквівалентів розпочніть з вивчення інструкції 1 (Цикл І, етап X) [2]. Оволодіння діями розпізнавання модальних дієслів та розуміння речень, в яких містяться модальні дієслова розпочніть з аналізу підкресленої частини присудка у наступних реченнях (вправа 1).

Для набуття практичних навичок перекладу речень з модальними дієсловами та еквівалентними їм мовними засобами, виконайте вправи 2,3.

З метою практичного застосування набутих навичок виконайте вправу 5. Перевіряйте свої дії за ключами, наданими у кінці посібника. Література: [2].