Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Які шляхи доцільно використати Україні для її інтеграції у світову економіку?

Першим є традиційний, найпоширеніший — забезпечення зростання вітчизняного експорту.

Другий шлях інтеграції — це розвиток прямого виробничого співробітництва між підприємствами України та інших країн.

Третій шлях — це залучення в Україну іноземного капіталу, і насамперед, у формі прямих інвестицій у підприємства, що виробляють сучасну продукцію та послуги.

Четвертий шлях — розвиток науково-технічного співробітництва (спільні наукові дослідження, обмін патентами, науково-технічною інформацією тощо).

П’ятий шлях — це участь України у міжнародних фінансово-кредитних, науково-технічних, господарських та інших організаціях, закладах.

Україна потребує чіткої стратегії і програми виходу на світовий ринок, обґрунтованих пріоритетів зовнішньоекономічної діяльності.

Підсумки теми

  • Міжнародне підприємництво виникає на основі таких передумов: міжнародного поділу праці і створення світового ринку, розвитку міжнародного кредиту та транснаціональних компаній.

  • Причинами появи міжнародного підприємництва є: поглиблення поділу праці і необхідність кооперації, розвиток потреб та ускладнення механізму їх задоволення, бажання окремих країн краще використати свої економічні, природно-географічні та демографічні переваги, наявність особливих національних інтересів.

  • Важливими формами міжнародного підприємництва є спільні підприємства та вільні економічні зони. Спільні підприємства — це організаційна форма, що передбачає існування спільного майна партнерів з різних країн. Вони дають можливість: потрапити на нові ринки, розширити виробничі потужності і джерела сировини, здобути управлінський та маркетинговий досвід, уникнути економічної нестабільності, зменшити ризик підприємництва.

  • Вільні економічні зони — це частина території країни, на яку поширюється вільний режим вкладання іноземного капіталу, пільгове оподаткування доходів, безмитний ввіз-вивіз продукції тощо.

  • Окремими формами міжнародного науково-технічного співробітництва є спільна технічна політика, угоди про використання ліцензій, продаж патентів, НДДКР, науково-виробнича кооперація, міжнародний інжиніринг, обмін науково-технічною інформацією.

  • Регулюючу роль у розвитку науково-технічного співробітництва між країнами здійснюють міжнародні організації.

  • Перед Україною стоїть завдання надзвичайної ваги — її інтеграція у світову економіку. Серед найголовніших мотивів цього завдання — потреба підвищити технічний рівень виробництва, перебудувати його структуру, вирішити проблему сировинних ресурсів та екології, поліпшити структуру зовнішньоекономічного обороту.

Можливості практичного застосування знань із теми

    • Інформація, яка міститься у цій темі, доводить, що досягти рівня світових технологій неможливо без участі у різних формах міжнародних зв’язків. Переконавшись у цьому, ви зможете у будь-якій дискусії обґрунтувати корисність цих зв’язків.

    • Кожен, хто готує себе до підприємницької діяльності або до діяльності у сфері державного управління, повинен розумітись на формах міжнародних зв’язків і сприяти їх використанню.

Соседние файлы в папке Екон теорія